Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στα επιτόκια - Ο DAX στο -1,2%

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στα επιτόκια -  Ο DAX στο -1,2%
Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται και σήμερα Πέμπτη στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα
Κλιμακώνονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,25%.
Σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στο 0,5%,προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, βάζοντας τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων.
Κόντρα στο ρεύμα των επιθετικών αυξήσεων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η Bank of Japan διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Την Τετάρτη η Fed αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δίνει «σήμα» για περαιτέρω αυξήσεις.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,2% στις 12.615 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,4% στις 7.214 μονάδες.
Στις 5.960 μονάδες με πτώση 1,2% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,5% στις 21.934 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 0,7% στις 7.818 μονάδες.
Πτώση 0,3% σημειώνουν και τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια ανακάμπτει κατά 1,5% στις 2.192 μονάδες.
Νωρίτερα η άνοδος έφτασε το 3%.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό να ενισχύεται 1% στα 83,8 δολ. το βαρέλι και το brent στα 90,67 δολ. το βαρέλι με κέρδη 1%. 
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρεί οριακά, με το συμβόλαιο παράδοσης του ολλανδικού TTF στο -0,7% στα 188 ευρώ.

Bank of England: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 2,25%, παρά την επικείμενη ύφεση

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,25% από 1,75%, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται «δυναμικά, όπως είναι απαραίτητο» στον πληθωρισμό, παρά τη διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση.
Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο - εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ - γεγονός που, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, πληροί τον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Αύγουστο, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν ποντάρει σε αύξηση τριών τετάρτων μονάδων, τη μεγαλύτερη από το 1989, εκτός από τη σύντομη, αποτυχημένη προσπάθεια το 1992 για τη στήριξη της στερλίνας.

Τέλος εποχής αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη - Αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην Ελβετία

Σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στο 0,5%,προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, βάζοντας τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων.
Η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει τα επιτόκια στο -0,25% στις 16 Ιουνίου, οπότε και η πρώτη άνοδος των επιτοκίων εδώ και 15 χρόνια.
Ο πληθωρισμός στην Ελβετία βρίσκεται επί του παρόντος στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, φθάνοντας το 3,5% τον περασμένο μήνα.
Το ελβετικό φράγκο σημείωσε το ισχυρότερο επίπεδό του έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015 νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι οικονομολόγοι άρχισαν να εικασίες για το ενδεχόμενο αύξησης 75 μονάδων βάσης.
Η Ελβετία ήταν η τελευταία εναπομείνασα χώρα στην Ευρώπη με αρνητικό επιτόκιο στη νομισματική πολιτική, καθώς οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής αύξαναν επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ιαπωνία: Κόντρα στο ρεύμα η BoJ, διατηρεί εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα διατήρησε τα επιτόκια η Bank of Japan, κόντρα στο ρεύμα των επιθετικών αυξήσεων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, ενώ δεσμεύτηκε να τα διατηρήσει χαμηλά για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
Η απόφαση ελήφθη μετά την τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve των ΗΠΑ κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη και σηματοδότησε περισσότερες αυξήσεις, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της να μην εγκαταλείψει τη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Όπως αναμενόταν ευρέως, η BοJ διατήρησε αμετάβλητο τον στόχο του -0,1% για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και το 0% για την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης