Διεθνή

Ισχυρές απώλειες στη Wall, λόγω της αύξησης επιτοκίων από τη Fed - Ο S&P 500 στο -1,71%, ο Nasdaq -1,79%

Ισχυρές απώλειες στη Wall, λόγω της αύξησης επιτοκίων από τη Fed - Ο S&P 500 στο -1,71%, ο Nasdaq -1,79%

Aυξάνονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση από τις επιθετικές κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών αλλά και από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Ισχυρή πτώση σημείωσαν την Τετάρτη 21/9 οι κυριότεροι δείκτες της Wall street, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην ομιλία του Jay Powell, μετά την ανακοίνωση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 3% με 3,25% ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2008. επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed τα επιτόκια αναμένεται να φτάσουν στο 4,4% στο τέλος της φετινής χρονιάς και να πιάσουν «ταβάνι» στο 4,6% το 2023.
Η υψηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο και οι αυξήση των επιτοκίων έχουν επηρεάσει τις μετοχές, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να καταπολεμά τον πληθωρισμό.
Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,50%, ενώ το 2ετές πέρασε πάνω από το 4% και συγκεκριμένα στο 4,01%,σημειώνοντας άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 1,2% έναντι του ευρώ, στο 0,9853 δολ.

Στο ταμπλό

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στο -1,70%, στις 30.183 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 στο -1,71%, στις 3.789 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στο -1,79%, στις 11.220 μονάδες
wall_klisimo_5.JPG
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (-3,1%) και American Express (-2,5%) ενώ ανοδικά κινήθηκε μόνο ο τίτλος της Walmart (+1,3%).

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το 2007

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το 2007 την Τετάρτη 21/9, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve έχει να προχωρήσει πολύ περισσότερο στην αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Το ευαίσθητο στην πολιτική 2ετές ομόλογο αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,006%, σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί τον Οκτώβριο του 2007.
Εν τω μεταξύ, η απόδοση του δείκτη αναφοράς του 10ετούς ήταν στο 3,561%, κάτω κατά περίπου 1 μονάδα βάσης, αφού σημείωσε υψηλό 11 ετών αυτήν την εβδομάδα.
Η σημαντική αντιστροφή, με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια υψηλότερα από τα μακροπρόθεσμα, υποδηλώνει τον κίνδυνο ύφεσης, πιστεύουν ορισμένοι επενδυτές.

El Erian (Allianz): « Έρχονται περισσότερες και υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed»

Ο M. El Erian έκρουσε καμπανάκι κινδύνου στους επενδυτές, υποστηρίζοντας, ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για υψηλότερες και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της Fed, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η νέα κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία επιβαρύνει περαιτέρω το outlook της αγοράς.
O διάσημος οικονομολόγος ενόψει της σημερινής απόφασης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, έγραψε στο twitter ότι "η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης πιθανότατα, με τις προβλέψεις και τη σηματοδότηση που θα τη συνοδεύουν θα είναι μέρος τυπικού παραδείγματος πολιτικής HFL στον ανεπτυγμένο κόσμο - Υψηλότερες, περισσότερες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξήσεις επιτοκίων" (Higher, Faster and for Longer).
Σε επίπεδα ρεκόρ τα ενοίκια τον Αύγουστο

Στα μάκρο, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών βρέθηκαν οι ονομαστικές τιμές των ενοικίων στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο 2022, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Redfin.
Σύμφωνα με το MarketWatch, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 2.039 δολάρια ανά μήνα, αυξημένη κατά 11,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.
Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση των ενοικίων ήταν το Σινσινάτι (26%), το Πίτσμπουργκ (22%), η Ιντιανάπολις (21%) και το Τενεσί (20%).
Στην έκθεση της Refdin σημειώνεται πως «ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων αναμένεται να σημειώσει κάμψη καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αυξάνει τα επιτόκια της.
Τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν την αγορά ενοικίων καθώς μειώνουν την οικονομική δύναμη στο σύνολο της οικονομίας, μαζί με τον προϋπολογισμό των ενοικιαστών».

Καταρρέουν οι πωλήσεις κατοικιών για έβδομο συνεχόμενο μήνα

Με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και το κλίμα των κατασκευαστών κατοικιών να πέφτει, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν για 7ο συνεχόμενο μήνα (-2,3% έναντι -5,9% τον Ιούλιο).
Η αλήθεια είναι πως οι πωλήσεις των κατοικιών μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,4% τον Αύγουστο (από αναθεωρημένη πτώση 5,7% τον Ιούλιο), αλλά αυτό εξακολουθεί να αποτελεί δύσκολο στοιχείο, καθώς είναι η έβδομη διαδοχική πτώση.
Αυτό οδήγησε τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειωμένες κατά 19,87% σε ετήσια βάση.
1_185.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης