Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rubenstein (Carlyle): «Μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 100 μ.β θα σοκάρει και θα τρομάξει τους επενδυτές»

Rubenstein (Carlyle): «Μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 100 μ.β θα σοκάρει και θα τρομάξει τους επενδυτές»
Η Federal Reserve πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της σήμερα.
Ο David Rubenstein, δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής του ομίλου Carlyle σημείωσε, στπ Fox Business. ότι: «Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι απίθανο να προσπαθήσει να τιθασεύσει την άνοδο του ολοένα και αυξανόμενου πληθωρισμού με μια τεράστια αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής αυτής της εβδομάδας, καθώς μια τέτοια άνοδος θα έπιανε τους επενδυτές εξ'απίνης  και θα πυροδοτούσε περαιτέρω ανησυχίες για τις αυξημένες τιμές.

Σύμφωνα με τον Rubenstein, "Η Fed έκανε λόγο για 75 μονάδες βάσης. Εάν πήγαιναν στις 100 μονάδες βάσης, νομίζω ότι θα ήταν συγκλονιστικό για την αγορά".
"Γνωρίζω ότι κάποιο ποσοστό των ανθρώπων στην αγορά, 14% περίπου, πιστεύει ότι μπορεί να είναι 100 μονάδες βάσης, αλλά νομίζω ότι δεν θα ήθελαν να σοκάρουν την αγορά με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, αν επρόκειτο να κάνουν 100 μονάδες βάσης, νομίζω ότι θα το είχαν γνωστοποιήσει μέχρι τώρα», είπε ο Rubenstein, του οποίου το τελευταίο βιβλίο «How to Invest: Masters on the Craft», κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Η συνεδρίαση της Fed

Η Fed θα αρχίσει να συνεδριάζει την Τρίτη με απόφαση πολιτικής που αναμένεται την Τετάρτη, ενω όπως γνωρίζουμε αύξησε το επιτόκιο των Fed Funds τέσσερις φορές το 2022 σε ένα εύρος από 2,25% έως 2,5%, συμπεριλαμβανομένων δύο διαδοχικών αυξήσεων στα τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας.
«Η Fed είναι πιθανό να έχει σκεφτεί, ότι αν έκανε 100 μονάδες βάσης, η αντίδραση θα ήταν ότι γνωρίζει πως ο πληθωρισμός είναι πολύ χειρότερος από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Και επομένως, νομίζω ότι πιθανότατα θα πίεζε τις αγορές ακόμη περισσότερο από ό,τι ήταν κατάθλιψη την περασμένη εβδομάδα», σημείωσε με έμφαση ο Rubenstein.
Οι αμερικανικές μετοχές την περασμένη εβδομάδα υπέστησαν τη χειρότερη εβδομάδα από τον Ιούνιο, αφού ο πληθωρισμός τον Αύγουστο μειώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο . Ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση περίπου 5,5% και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 4,1%.
Ο ονομαστικός πληθωρισμός 8,3% έχασε τις προσδοκίες του 8,1%.
Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή παραμένει κοντά σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.
Οι αμερικανικές μετοχές έπεσαν σε πτωτική αγορά φέτος λόγω προσδοκιών ότι η Fed θα ήταν επιθετική στην αύξηση των επιτοκίων για να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο Nasdaq Composite, που φιλοξενεί μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έχει υποχωρήσει 26% φέτος.
Ο S&P 500 υποχώρησε 18%.
Και οι δύο δείκτες ήταν από τα χαμηλά τους έτους.

Η αγορά του Δημοσίου έχει επίσης βυθιστεί σε bear market φέτος, με τις αποδόσεις να εκτινάσσονται στα ύψη, ενώ οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν.
Η απόδοση του ευαίσθητου ως προς την πολιτική της Fed 2ετών ομολόγων του Δημοσίου την Τρίτη έφτασε στο 3,97%, νέο υψηλό 15ετίας.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 3,56%, ένα νέο υψηλό 11 ετών.
Η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης θεωρείται ευρέως ως προειδοποίηση οικονομικής ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης