Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο πιθανό είναι η Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων;

Πόσο πιθανό είναι η Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων;
Το μόνο πράγμα που θα επιτύχουν οι αυξήσεις επιτοκίων είναι μια ύφεση
Ενόψει της σημερινής, 21 Σεπτεμβρίου 2022, αύξησης των επιτοκίων της Fed, για την οποία ο Jerome Powell θέλει ανοιχτά να ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε βαθιά ύφεση αφήνοντας εκατομμύρια χωρίς δουλειά και τους Δημοκρατικούς εξαγριωμένους με την Fed, οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια δυνητικά πιο επιθετική Federal Reserve από ό,τι είναι επί του παρόντος.
Όπως γράφει ο Vincent Cignarella του Bloomberg, ορισμένοι traders swaps -πολύ λίγοι- τιμολογούν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, ενώ ορισμένοι αναλυτές ζητούν επίσης μια πλήρη κίνηση 1 ποσοστιαίας μονάδας.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία βλέπει τις 75 μονάδες βάσης ως πιθανό σενάριο.

Ο ρόλος του εμπορίου

Και όμως, όπως γράφει ο Cignarella, η συρρίκνωση των καθυστερήσεων στα λιμάνια που συνέβαλαν σε διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνεται γρήγορα.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής του Bloomberg, οι αλλαγές στις ροές εμπορευματοκιβωτίων προηγούνται των αλλαγών του ΑΕΠ και η τρέχουσα τάση είναι χαμηλότερη.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Port of Long Beach, Mario Cordero, αναμένει ότι η άνοδος της καταναλωτικής ζήτησης από την εποχή της πανδημίας στις ΗΠΑ, η οποία δοκίμασε τις αλυσίδες εφοδιασμού θα αρχίσει να επιβραδύνεται, με σχετικές ενδείξεις να αρχίζουν να εμφανίζονται στις ασθενέστερες εισερχόμενες αφίξεις εμπορευματοκιβωτίων.
Πολλές τιμές βασικών εμπορευμάτων πέφτουν επίσης χωρίς να πιέζονται από τη Fed καθώς η ζήτηση έχει επιβραδυνθεί.
Δεν πέφτει μόνο η βενζίνη.
Το αργό είναι χαμηλότερα κατά 25%, το φυσικό αέριο κατά 22%, η ξυλεία κατά 66%, ο χαλκός με πτώση 27% τις τελευταίες ημέρες και ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών κατοικιών NAHB έπεσε στο 46 από 90 στο τέλος του 2020.

Επιταχύνεται η ύφεση

Εν τω μεταξύ, το μόνο πράγμα που θα επιτύχουν οι αυξήσεις επιτοκίων είναι μια ύφεση.
Πάντα αυτό κάνουν.
Αυτό που επίσης πιθανότατα θα φέρουν είναι μια ενδεχόμενη βελτίωση της διάθεσης για κινδύνους και η αρχή μιας άλλης ανοδικής αγοράς.
Φυσικά, η βραδύτερη ανάπτυξη και η μείωση της ζήτησης θα επιφέρουν μικρότερο πληθωρισμό.
Όλα αυτά, γράφει ο Cignarella, «μπορεί να οδηγήσουν τη Fed σε παύση μετά την αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη ενός ράλι κινδύνου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης