Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Συλλυπητήρια Χαμενεΐ για τον θάνατο της 22χρονης που δεν φορούσε σωστά την μαντήλα

Ιράν: Συλλυπητήρια Χαμενεΐ για τον θάνατο της 22χρονης που δεν φορούσε σωστά την μαντήλα
Ο Ισμαήλ Ζσρέι Κούσα έκανε λόγο για τρεις "φερόμενους ως" θανάτους και για "συνωμοσία που εξύφανε ο εχθρός", λέγοντας πως ένα από τα θύματα σκοτώθηκε από ένα όπλο που δεν χρησιμοποιείται από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα πάντα με το Fars.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, από την επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, έπεσε σε κώμα και πέθανε μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ηθών για "απρεπή ενδυμασία" προκαλώντας οργή σε όλη τη χώρα και διαδηλώσεις εναντίον των αρχών σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Σήμερα σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν υπέβαλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια μίας γυναίκας ο θάνατος της οποίας ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις και υποσχέθηκε ότι τα δικαιώματά τους δεν θα αγνοηθούν, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά ΜΜΕ, σε μια προφανή προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Διαδηλώσεις και σφοδρές συγκρούσεις

Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν χθες, Δευτέρα, με τις πιο μαχητικές στην κουρδική περιοχή.
Η κουρδική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί χθες, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ, αναθεωρώντας προς τα κάτω έναν προηγούμενο απολογισμό που έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Σύμφωνα με το Reuters χθες πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε 13 πόλεις στο Κουρδιστάν και 250 άνθρωποι συνελήφθησαν.


Νεκροί διαδηλωτές

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρδιστάν, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Fars, επιβεβαίωσε πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο ιρανικό Κουρδιστάν.
Ο Ισμαήλ Ζσρέι Κούσα έκανε λόγο για τρεις "φερόμενους ως" θανάτους και για "συνωμοσία που εξύφανε ο εχθρός", λέγοντας πως ένα από τα θύματα σκοτώθηκε από ένα όπλο που δεν χρησιμοποιείται από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα πάντα με το Fars.
Ο εκπρόσωπος του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στην επαρχία Κουρδιστάν, Αμπντολρεζά Πουρζαχαμπί, επισκέφθηκε για δύο ώρες το σπίτι της οικογένειας της Αμινί χθες, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο σχόλια του Πουρζαχαμπί που μεταδόθηκαν επίσης από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Πουρζαχαμπί είπε στην οικογένεια της Αμινί πως "όλοι οι θεσμοί θα αναλάβουν ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα που έχουν παραβιαστεί" και πως είναι βέβαιος ότι ο Χαμενεΐ "έχει επίσης επηρεαστεί και πονέσει" από τον θάνατό της.
"Ελπίζω πως με αυτή τη συμπόνοια και την καλή πίστη της οικογένειάς σας, το τραύμα που έχει υπάρξει στην κοινωνία θα επανορθωθεί", δήλωσε ο Πουρζαχαμπί πως είπε στην οικογένεια.
"Όπως υποσχέθηκα στην οικογένεια της κ. Αμινί, θα παρακολουθώ επίσης το θέμα του θανάτου της μέχρι το τελικό αποτέλεσμα."

Η νεκρή κοπέλα και τα αίτια θανάτου από την ΕΛ.ΑΣ

Η αστυνομία δήλωσε πως η Αμινί αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ περίμενε με άλλες γυναίκες που κρατούνταν από την αστυνομία ηθών, η οποία επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στην Ισλαμική Δημοκρατία απαιτώντας από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φοράνε φαρδιά ρούχα δημόσια.
Όμως ο πατέρας της έχει πει κατ' επανάληψη πως η κόρη του δεν είχε προβλήματα υγείας και πρόσθεσε πως είχε μώλωπες στα πόδια. Επέρριψε την ευθύνη στην αστυνομία για τον θάνατό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης