Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Kίνδυνος για τις αμερικανικές τράπεζες οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις

Dimon (JP Morgan): Kίνδυνος για τις αμερικανικές τράπεζες οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, λέει ότι οι τράπεζες με υψηλότερο απόθεμα «μειονεκτούν», σε μια περίοδο που θα έπρεπε να δανείζουν περισσότερα

Σημαντικό κίνδυνο, που περιορίζει την ικανότητά τους να δανείζουν, αποτελούν για τις μεγάλες τράπεζες οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, σύμφωνα με όσα είπε προς τους Αμερικανούς βουλευτές ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon.
Επίσης, ο Dimon είπε ότι «η συνεχιζόμενη ανοδική τροχιά» των κεφαλαιακών απαιτήσεων δυσκολεύει τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών, ενώ μαζεύονται «σύννεφα καταιγίδας» στον ορίζοντα για την οικονομία των ΗΠΑ.
«Αυτό που συμβαίνει είναι κακό για την Αμερική, καθώς εμποδίζει τις τράπεζες να αναπτυχθούν, ακριβώς τη λάθος στιγμή, προκαλώντας περιορισμούς κεφαλαίων και μειώνοντας την ανάπτυξη σε τομείς όπως ο δανεισμός, καθώς η χώρα διανύει δύσκολες οικονομικά εποχές» είπε ο Dimon στην αρμόδια επιτροπή του Σώματος των Αντιπροσώπων…
Παράλληλα, ο CEO της JP Morgan εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με περιουσιακά στοιχεία 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρέπει να διαθέσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετο κεφάλαιο λόγω των νέων κανονισμών.
Οι παρατηρήσεις του Dimon αντικατοπτρίζουν την ένταση που αντιμετώπισαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ από τον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όταν ελήφθησαν μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του τραπεζικού συστήματος.
Επικριτές όπως ο Dimon έχουν παραπονεθεί ότι οι κανόνες κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι πλέον πολύ αυστηροί.
Οι αυστηρότεροι κανόνες κεφαλαίου έχουν ωθήσει περισσότερους δανεισμούς από τον ρυθμιζόμενο τραπεζικό τομέα, με περισσότερη χρηματοδότηση να γίνεται από τους λεγόμενους μη τραπεζικούς δανειστές.
Στην αγορά στεγαστικών δανείων, για παράδειγμα, αυτοί οι μη τραπεζικοί δανειστές λαμβάνουν τώρα την πλειοψηφία των δανείων, σύμφωνα με τη δημοσίευση του κλάδου Inside Mortgage Finance.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης