Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαγράφηκε το δημοσίευμα του RBC ότι ο Vladimir Putin θα έκανε διάγγελμα για τον πόλεμο στις 8 μ.μ.

Διαγράφηκε το δημοσίευμα του RBC ότι ο Vladimir Putin θα έκανε διάγγελμα για τον πόλεμο στις 8 μ.μ.
Η σχετική ανακοίνωση όμως τελικά διαγράφηκε από το ρωσικό πρακτορείο RBC από όπου την είχαν πάρει τα δυτικά media
Σχετικά Άρθρα
(Upd). Τελικά μιάμισυ ώρα μετά τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας, ώρα κατά την οποία θα άρχιζε το διάγγελμα του Ρώσου πρόεδρου Putin, το ρωσικό δίκτυο ενημέρωσης RBC διέγραψε ανάρτηση που ανέφερε ότι ο Vladimir Putin θα  εκφωνούσε  διάγγελμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο είχε αναπαράγει η βρετανική Guardian. 
Είναι άγνωστο τι ακριβώς έγινε, πάντως είναι γεγονός ότι για κάποια ώρα όλη η Δύση είχε προσηλωθεί στα ρωσικά κανάλια περιμένοντας να ακούσει το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, που πάντως δεν ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα γίνει ούτε απο το Κρεμλίνο, ούτε από τα επίσημο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο  TASS, ούτε από το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο  Ria Novosti. 
 
Νωρίτερα το BN έγραφε:

Σε διάγγελμα με θέμα τον πόλεμο θα προχωρήσει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στις 6 μ.μ. ώρα Βρετανίας και  8 μ.μ ώρα Ελλάδας,  λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τους αυτονομιστές ηγέτες των δύο αυτόνομων ελεγχόμενων Δημοκρατιών του Donbass ότι θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για την ένταξή τους στη Ρωσία στο διάστημα 23-27 Σεπτεμβρίου.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, που επικαλείται το ρωσικό δίκτυο ενημέρωσης RBC το οποίο με τη σειρά του παρέπεμπε σε τρεις πηγές της προεδρίας.
Μάλιστα προσθέτει ότι μετά το Ρώσο πρόεδρο τον λόγο θα πάρει ο υπουργός Άμυνας Sergey Shoigou.
Υπενθυμίζεται πως οι πολιτικές ηγεσίες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donbass, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Ria Novosti, αποφάσισαν ότι στο διάστημα  23 ως τις 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα για την ένταξη του Luhansk, του Donnetsk, της Kherson και της Zaporizhye στη Ρωσία.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε:
«Οι κάτοικοι του Donbass θέλουν να ορίζουν οι ίδιοι τη δική τους μοίρα».

Επίσημη κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία

Το βασικό σενάριο ήταν πάντως που εκτιμούσαν ότι θα φέρει το διάγγελμα Putin ήταν ο ο Ρώσος πρόεδρος, από κοινού με τον  Υπουργς Άμυνας Shoigou επρόκειτο να ανακοινώσουν την επίσημη κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία που θα επιτρέψει την εθνική κινητοποίηση ολόκληρης της ρωσικής κοινωνίας.
Καθιστώντας τις ρωσόφωνες ζώνες της Ουκρανίας και επίσημα μέρος της Ρωσίας σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, η Ρωσία θα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αναπτύξει εκεί στρατεύματα αποτελούμενα από κληρωτούς, ενώ έως τώρα ο πόλεμος από ρωσικής πλευράς διεξάγεται μόνο από επαγγελματίες στρατιωτικούς οι οποίοι υποστηρίζουν τις τοπικές πολιτιφυλακές.

Η αντίδραση της Ουκρανίας


Η Ουκρανία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι αν γίνουν δημοψηφίσματα για την ένταξη των συγκεκριμένων εδαφών στη Ρωσία, θα κλείσει κάθε παράθυρο που μένει ακόμη  ανοιχτό για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και
Μόσχας. 

«Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμη η ελάχιστη πιθανότητα για διπλωματική λύση. Μετά τα δημοψηφίσματα, (δεν υπάρχει) καμία», δήλωσε ο Nykyforov,  εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Mikhailo Pontolyak  έγραψε αργότερα στο Twitter ότι τυχόν δημοψηφίσματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιοδήποτε γνωστό ουκρανικό οπλικό σύστημα.

Κάτω 10% το Χρηματιστήριο της Μόσχας λόγω του φόβου για γενική επιστράτευση

Οι ρωσικές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα, καθώς επιταχύνθηκαν τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ενώ η ρωσική Κάτω Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τις ποινές για μια σειρά από εγκλήματα σχετιζόμενα με τον πόλεμο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant o δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας έπεσε περισσότερο από 10%, κάτω από τις 2.200 μονάδες.
Οι μετοχές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Αυγούστου, με τον δείκτη RTS που βασίζεται στο δολάριο να υποχωρεί κατά 5,2% στις 1.206,5 μονάδες στις 13.09 GMT.
Ο δείκτης MOEX που βασίζεται στο ρούβλι υποχώρησε κατά 5,1% στις 2.305,7 μονάδες.
Η πτώση του Χρηματιστηρίου εκτιμάται ότι ήρθε ως αντίδραση στην έγκριση νομοσχεδίου για την αυστηροποίηση των ποινών για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία, η φθορά στρατιωτικής περιουσίας και η ανυπακοή, εφόσον διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιστράτευσης ή εχθροπραξιών.
«Οι δείκτες καταρρέουν σαφώς εν μέσω φόβων γύρω από το ενδεχόμενο επιστράτευσης και επιβολής στρατιωτικού νόμου», δήλωσε ο αναλυτής της Tinkoff Investments Kiril Komarov, προσθέτοντας ότι η κατάρρευση της Τρίτης θα είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη MOEX από τις 30 Ιουνίου.
«Οι ανησυχίες τροφοδοτούνται από τις ειδήσεις για επικείμενα δημοψηφίσματα... καθώς και από την εντολή του προέδρου να ενισχυθεί η αμυντική παραγωγή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης