Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες ενδείξεις επικείμενης ύφεσης: Η Amazon ακυρώνει σχέδια για νέα κέντρα logistics σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Νέες ενδείξεις επικείμενης ύφεσης: Η Amazon ακυρώνει σχέδια για νέα κέντρα logistics σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου φοβάται ότι το τέλος της πανδημίας θα φέρει ραγδαία πτώση των ηλεκτρονικών αγορών αλλά και ότι ο υπερπληθωρισμός της ενέργειας θα περιορίσει τις δαπάνες των νοικοκυριών για τα αγαθά που δεν είναι πρώτης ανάγκης

Σχετικά Άρθρα

Η Amazon άρχισε από το καλοκαίρι να μειώνει το μέγεθος του τεράστιου δικτύου ικανοποίησης των παραγγελιών της στη Βόρεια Αμερική, φοβούμενη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, αναφέρει το Reuters.
Τώρα όμως ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου αναστέλει και τις εργασίες κατασκευής νέων κέντρων logistics στην Ισπανία, σύμφωνα με την τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα El Confidencial.

Ακυρώθηκαν οι επενδύσεις για 24 νέες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ

Για ένα διάστημα, η Amazon δαπανούσε δισεκατομμύρια δολάρια διπλασιάζοντας το μέγεθος του δικτύου της στη Βόρεια Αμερική όσο κρατούσε η πανδημία.
Η MWPVL International Inc., η οποία παρακολουθεί τις συμφωνίες ακινήτων της Amazon, είπε ότι η εταιρεία ακύρωσε σχέδια για το άνοιγμα 42 εγκαταστάσεων στο αμερικανικό έδαφος, συνολικής έκτασης σχεδόν 25 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών εντός του 2022.
Οι ακυρώσεις σχεδίων επέκτασης δεν περιορίστηκαν μόνο στη Βόρεια Αμερική.
Η Amazon ακύρωσε επίσης έργα επέκτασης στην Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία, καθώς η επιβράδυνση της αύξησης των λιανικών πωλήσεων, κυρίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σημαίνει ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να σφίξει το ζωνάρι.

Αναστολή σχεδίων επέκτασης ως το 2024 στην Ισπανία

Η El Confidencial, επικαλούμενη πηγές της εταιρείας, είπε ότι η Amazon δήλωσε στους εταίρους της ότι η κατασκευή νέων αποθηκών στην Ισπανία θα ανασταλεί μέχρι το 2024.
Η Amazon κρατά στάση αναμονής καθώς η έκρηξη των ηλεκτρονικών αγορών λόγω πανδημίας έχει επιβραδυνθεί ραγδαία αφού οι καταναλωτές επιστρέφουν στα καταστήματα με φυσική παρουσία.
Ανησυχεί όμως επίσης και για ότι ο υπερπληθωρισμός της ενέργειας περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες των νοικοκυριών σε άλλες κατηγορίες προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης.
Η Amazon δήλωσε στο Reuters ότι εξακολουθεί να είναι «δεσμευμένη στην Ισπανία», αλλά βλέπει μια περίοδο αβεβαιότητας το επόμενο έτος.
Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι οι κίνδυνοι ύφεσης στην Ευρώπη παραμένουν υψηλοί για τους επόμενους 12 μήνες.
Η μείωση των υποδομών και εργασιών logistics τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη είναι ένα ανησυχητικό σημάδι που δηλώνει ότι το λιανεμπόριο έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και αντανακλά την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Το ερώτημα είναι αν έχουν τελειώσει οι μειώσεις των αποθεμάτων στη Βόρεια Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο ή αν τώρα μόλις αρχίζουν.

Περικοπές αποθεμάτων και από WalMart, Target, Kohl's, Under Armour

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβομάδες, όχι μόνο η Amazon αλλά και πολλές μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου, μεταξύ των οποίων η WalMart, η Target, η Kohl's, η Under Armour, ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν παραγγελίες ύψους αρκετών δισεκαμμυρίων δολαρίων, προκειμένου να μειώσουν τα αποθέματα και μάλιστα εν όψει της ερχόμενης εορταστικής περιόδου.
Επειδή η κίνηση είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, οι αναλυτές άρχισαν να υποψιάζονται ότι το λιανεμπόριο εκτιμά ότι η οικονομική οικονομική δραστηριότητα κατά τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι αρχικά περίμενε και αποφάσισε να ξεφορτωθεί και να περιορίσει αποθέματα, από φόβο ότι δεν θα μπορέσει να τα πουλήσει.
Οι ανησυχητικές αυτές ενδείξεις μάλιστα δείχνουν να πολλαπλασιάζονται στην σκιά των κακών νέων που εξέπεμψε η FedEx ανακοινώνοντας την Δευτέρα 18/9, ότι αποσύρει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα και τα κέρδη του έτους 2022, λόγω μεγάλης πτώσης στο μεταφορικό όγκο, αλλά και των δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της, Raj Subramaniam, που αναγνώρισε ότι τα νούμερα στις μεταφορές δεν είναι καλά και ο ίδιος πιστεύει ότι έρχεται παγκόσμια ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης