Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στο ρωσικό χρηματιστήριο, ο MOEX -6% - Φόβοι για επιστράτευση και κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Τριγμοί στο ρωσικό χρηματιστήριο, ο MOEX -6% - Φόβοι για επιστράτευση και κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία
Ισχυρούς τριγμούς προκαλούν στο χρηματιστήριο της Μόσχας οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρούς τριγμούς προκαλούν στο χρηματιστήριο της Μόσχας οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, με φόντο τις ανακοινώσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις περιοχές του Donbass στην ανατολική Ουκρανία, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία. 
Ο φόβος για κλιμάκωση του πολέμου ενισχύεται, καθώς η ρωσική Δούμα ενέκρινε νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία, σημάδι ότι πιθανώς η Ρωσία θα κηρύξει επιστράτευση.
O δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχωρεί 6% στις 2.281 μονάδες, ενώ νωρίτερα η πτώση ανήλθε στο -10%.

Ο δείκτης RTS σε δολάρια, σημείωνε πτώση 7,44% στις 1.177,99 μονάδες.
Το Newsquawk επισημαίνει δημοσίευμα της Meduza που αναφέρει ότι αν συνεχιστεί η ουκρανική αντεπίθεση, οι ρωσικές αρχές σκοπεύουν να κηρύξουν μερική επιστράτευση στη Ρωσία και να εισαγάγουν στρατιωτικό νόμο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, επανέλαβε σήμερα ότι πρέπει να ενισχυθεί η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας, αναφορά η οποία ερμηνεύεται ως πρόθεση της Μόσχας να ρίξει στον πόλεμο με την Ουκρανία όλα τα διαθέσιμα μέσα, εξέλιξη η οποία κρύβει μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.


MOEX_7.JPG

Αυστηρότερες ποινές για τους λιποτάκτες - Έρχεται επιστράτευση;

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της Ρωσίας ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία, η φθορά στρατιωτικής περιουσίας και η ανυπακοή, εφόσον διαπράττονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής κινητοποίησης ή πολεμικών καταστάσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από τη Δούμα, έρχεται εν μέσω συζητήσεων στο εσωτερικό της Ρωσίας για μια πιθανή επιστράτευση, ένα βήμα που θα μπορούσε να κλιμακώσει σημαντικά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Μέχρι σήμερα, ο ρωσικός ποινικός κώδικας δεν συμπεριελάμβανε τις έννοιες «επιστράτευση» ή «πολεμικές επιχειρήσεις», δήλωσε στο Reuters ο Pavel Chikov, επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας Agora, η οποία έχει εκπροσωπήσει μια σειρά από νομικές υποθέσεις υψηλού προφίλ στη Ρωσία.
Σύμφωνα με αντίγραφο του νομοσχεδίου, που επικαλείται το Reuters, η εθελοντική παράδοση θα μετατραπεί σε έγκλημα για το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο θα τιμωρείται με 10 χρόνια φυλάκισης.
Το Κρεμλίνο ωστόσο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για μια επιστράτευση προκειμένου να ενισχυθεί η στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ορισμένοι Ρώσοι πολιτικοί και εθνικιστές ζήτησαν να κηρυχθεί μαζική επιστράτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης