Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαμελισμός Ουκρανίας - Δημοψήφισμα στο Donetsk μεταξύ 23/9 - 27/9 για ένωση με Ρωσία - Ακολουθούν Luhansk, Kherson

Διαμελισμός Ουκρανίας - Δημοψήφισμα στο Donetsk μεταξύ 23/9 - 27/9 για ένωση με Ρωσία - Ακολουθούν Luhansk, Kherson
Υπό τον φόβο της ουκρανικής αντεπίθεσης, οι αρχές στα υπό ρωσική κατοχή εδάφη, ζητούν άμεσα την ενσωμάτωση με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς η μια επαρχία μετά την άλλη που τελούν υπό ρωσική κατοχή ανακοινώνουν την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα για την ένταξη με τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να προλάβουν την ουκρανική αντεπίθεση, και να χαρακτηριστούν ως ρωσικά εδάφη, κάτι που σημαίνει πως θα δίνει τη δυνατότητα στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει όλη την αποτρεπτική της ισχύ για να αντιμετωπίσει τους Ουκρανούς.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk ανακοίνωσαν πως το δημοψήφισμα θα πραγματοιηθεί σε μια ημερομηνία μεταξύ της 23ης και της 27ης Σεπτεμβρίου, με τον επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin να ζητά από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να αποδεχθεί ως ρωσικό έδαφος το Donetsk, αν είναι θετικό υπέρ της ένωσης το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Δεν αποκλείεται μάλιστα την ίδια ημερομηνία να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα και στο Luhansk, καθώς έγινε γνωστό ότι οι δύο δημοκρατίες θα συντονίσουν τις κινήσεις τους για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων.
Παράλληλα και οι τοπικές αρχές στην Kherson ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα ένταξης στη Ρωσία, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσουν και οι αρχές της Zaporizhia.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να ανατρέψουν τη δυναμική που είχε διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης μετά τα εδαφικά κέρδη που είχαν αποκτήσει οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με την αντεπίθεση τους, καθώς εφόσον οι επαρχίες αυτές ενταχθούν στη Ρωσία, τότε θα θεωρούνται ρωσικά εδάφη και η Μόσχα θα μπορεί να υποστηρίξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να αποτρέψει τις ουκρανικές επιθέσεις.

Medvedev: Απαραίτητα τα δημοψηφίσματα στο Donbass

Προάγγελος των εξελίξεων ενδεχομένως να είναι οι σημερινές δηλώσεις του Dmitry Medvedev, πρώην προέδρου της Ρωσίας και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Τα δημοψηφίσματα στο Donbass είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk και των άλλων απελευθερωμένων εδαφών, αλλά και για την αποκατάσταση της ιστορικής Δικαιοσύνης» ανέφερε σε μήνυμα του στο Telegram ο Medvedev.
Όπως είπε, μετά την ένταξη των Δημοκρατιών του Donbass στη Ρωσία, οι γεωπολιτικές αλλαγές θα είναι μη αναστρέψιμες.
«Μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και την ένταξη των νέων περιοχών στη Ρωσία, οι γεωπολιτικές αλλαγές θα λάβουν ένα μη αναστρέψιμο χαρακτήρα» υποστήριξε ο Medvedev, ο οποίος υποστήριξε πως θα αλλάξει εντελώς και η ανάπτυξη της Ρωσίας.
«Η καταπάτηση του εδάφους της Ρωσίας είναι ένα έγκλημα το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις αμυντικές δυνάμεις» υποστήριξε ο Medvedev, επισημαίνοντας πως μετά την τροποποίηση του ρωσικού Συντάγματος, κανείς μελλοντικός ηγέτης της Ρωσίας δεν θα μπορεί να ανατρέψει την απόφαση ένταξης των δημοκρατιών του Donbass στη Ρωσία.
2222222.jpg
Προχωρά σε δημοψήφισμα η Kherson

Σε δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία θα προχωρήσει η επαρχία της Kherson όπως ανακοίνωσε ο Vladimir Saldo, επικεφαλής της στρατιωτικό – πολιτικής διοίκησης που έχει επιβάλει η Μόσχα στην περιοχή, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση που διατύπωσε νωρίτερα σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της Kherson.
«Έχοντας λάβει υπόψη τις εκκλήσεις των δημόσιων οργανισμών και των κατοίκων της περιοχής, η ηγεσία της διοίκησης της Περιφέρειας Kherson αποφάσισε να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένταξη της περιοχής Kherson στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Είμαι βέβαιος ότι η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα δεχτεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και η περιοχή της Kherson θα είναι μέρος της Ρωσίας, ως πλήρες υποκείμενο του ενιαίου κράτους» ανέφερε ανάρτηση του στο Telegram ο Saldo.
Νωρίτερα, αίτημα για τη διεξαγωγή άμεσου δημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσία απηύθυνε και το δημοτικό συμβούλιο της Kherson στον επικεφαλής της περιοχής.
Το συμβούλιο εκφράζει τη βεβαιότητα του ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα υποστηρίζουν με μεγάλη πλειοψηφία την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικό-πολιτικής διοίκησης που έχει επιβάλλει η Μόσχα στην περιοχή, Kirill Stremousov.
Σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης της Kherson, Volodymyr Saldo ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής Vladimir Ovcharenko ζητά να προχωρήσει άμεσα σε δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία.
«Θεωρούμε ότι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να λάβουμε μια απόφαση με ισχυρή θέληση για την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την είσοδο Kherson στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Είμαστε βέβαιοι ότι η πρωτοβουλία θα υποστηριχθεί πλήρως από τους κατοίκους της περιοχής, και η ένταξη στη Ρωσία δεν θα είναι μόνο ένας θρίαμβος της ιστορικής δικαιοσύνης, αλλά θα διασφαλίσει επίσης το έδαφος της περιοχής, θα ανοίξει νέες ευκαιρίες στον δρόμο προς την αναβίωση και την αποκατάσταση της ισχύος της γης μας και την επιστροφή σε ένα πλήρες ειρηνική ζωή» αναφέρει ο Ovcharenko.

Εκκλήσεις και από Zaporizhia

Με το ίδιο αίτημα, δηλαδή την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση με τη Ρωσία, συνεδριάζουν και οι κάτοικοι της Zaporizhia, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το δημοτικό συμβούλιο των κατοίκων της Zaporizhia συνέρχεται στη Μελιτόπολη με κύριο αντικείμενο να διεξαχθεί άμεσα δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία.

Luhansk και Donetsk συντονίζουν τα βήματα τους για δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσία

Την θέση πως οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Luhansk και του Donetsk συντονίζουν τα βήματά τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσία διατύπωσε ο Rodion Miroshnik, πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk στη Ρωσία.
«Οι επικεφαλής των Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk και του Donetsk κατέληξαν σε συμφωνία για τον συντονισμό και τον συγχρονισμό των προσπαθειών τους για την προετοιμασία δημοψηφισμάτων, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία έχει ουσιαστικά αρχίσει.
Τώρα επισημοποιείται η διαδικασία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εργασία για τον προσδιορισμό όλων των μηχανισμών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση της ψηφοφορίας» υποστήριξε ο Miroshnik.
Όπως είπε, οι προετοιμασίες αυτές επί της διαδικασίας θα επικεντρωθούν στην ανάγκη να δοθεί στους πολίτες η ευκαιρία να εκφράσουν τη βούλησή τους σε μια διαφανή ατμόσφαιρα.
Ανέφερε μάλιστα ότι ειδικοί με τεράστια εμπειρία στη διοργάνωση τέτοιων δημοψηφισμάτων θα συμμετάσχουν στις προετοιμασίες.
«Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε διάφορα μέρη του κόσμου που εξαρτώνται ανάλογα με τις περιστάσεις, επομένως έχει να κάνει με τον τρόπο που θα διαμορφώσουμε τη διαδικασία», είπε ο Miroshnik.

Luhansk: Η ένταξη στη Ρωσία θα βοηθήσει το στρατό μας

Όπως είπε o Rodion Miroshnik, η ένταξη της περιοχής στη Ρωσία θα οδηγήσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις σε ένα νέο επίπεδο όσον αφορά το ζήτημα του ανεφοδιασμού και των logistics.
«Η μετακίνηση της συνοριακής γραμμής θα επηρεάσει επίσης την αλυσίδα εφοδιασμού.
Τώρα είναι σημαντικό να ενισχύουμε τις στρατιωτικές μας μονάδες.
Πρώτα από όλα να μην τους χωρίσουμε σε εφέδρους, σε πολιτικοφυλακή, σε ρωσικές δυνάμεις…
Όλοι πολεμούν με τον ίδιο τρόπο, είναι στους ίδιους σχηματισμούς.
Και πολεμούν τον ίδιο εχθρό.
Γιατί λοιπόν να είναι τόσο διαιρεμένοι;» διερωτήθηκε ο Miroshnik, ο οποίος υποστήριξε πως «ο στρατός μας πρέπει να εξοπλίζεται και να εφοδιάζεται σωστά», κάτι που μπορεί να γίνει από τη Ρωσία που είναι ένα μεγάλο, οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρό κράτος.

Αίτηση για δημοψήφισμα

Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 19/9 το δημοτικό συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LPR) κάλεσε τον επικεφαλής της Δημοκρατίας Leonid Pasechnik, να οργανώσει αμέσως δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία.
«Το δημοτικό συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση ένταξη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk στη Ρωσία».
Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Luhansk, η ένταξη της δημοκρατίας στη Ρωσία θα εξασφαλίσει την ασφάλειά της και θα ανοίξει νέες δυνατότητες για την ανάκαμψη της περιοχής μετά τη σύγκρουση.
Εφόσον η Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk ενταχθεί στη Ρωσία, τότε θα ισχύει η πρόβλεψη του προέδρου Putin πως όποιος επιτεθεί στα σύνορα της Ρωσίας θα ενεργοποιηθεί η άμυνα συμπεριλαμβανομένων και της χρήσης πυρηνικών όπλων…
Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την ακριβή ημερομηνία του δημοψηφίσματος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk (LPR) για την ένταξη στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Luhansk, Alexey Karyakin.

Διεργασίες και στο Donetsk

Στην ίδια κίνηση προχώρησε και το δημοτικό συμβούλιο του Donetsk, το οποίο απηύθυνε το ίδιο αίτημα στον επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin και στο Λαϊκό Συμβούλιο της Δημοκρατίας
Ωστόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Donetsk (DRP), Alexander Kofman, μιλώντας το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, υποστήριξε πως η 4η Νοεμβρίου είναι η καλύτερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) σχετικά με το ζήτημα της ένταξης στη Ρωσία.
«Μου αρέσει πολύ ο συμβολισμός της 4ης Νοεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Ενότητας.
Μου φαίνεται ότι ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αυτήν την ημέρα θα καταδείξει ξεκάθαρα τη λαϊκή ενότητα του Donbass, των απελευθερωμένων περιοχών της Ουκρανίας - των περιοχών Kherson και Zaporozhye - και της Ρωσίας», είπε ο Alexander Kofman.
«Δεδομένων των κακουχιών στις οποίες μας έχει καταδικάσει η Ουκρανία, των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και ούτω καθεξής, σίγουρα, αυτή η ψηφοφορία θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Δεν θα διεξαχθεί σε μία ημέρα» υποστήριξε ο Kofman και πρόσθεσε ότι αναμένει την απάντηση του επικεφαλής του DPR, Denis Pushilin, στην έκκλησή του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψήφισματος για ένταξη στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης