Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μικρής έντασης τσουνάμι στη Νέα Καληδονία μετά τα 7,6 Ρίχτερ στο Μεξικό

Μικρής έντασης τσουνάμι στη Νέα Καληδονία μετά τα 7,6 Ρίχτερ στο Μεξικό
Τουλάχιστον ένας νεκρός από το νέο καταστροφικό σεισμό στο δυτικό Μεξικό

Μικρής έντασης τσουνάμι αναμένεται στις ακτές της Νέας Καληδονίας μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε χθες Δευτέρα 19/9 το δυτικό Μεξικό και άφησε πίσω του τουλάχιστον ένα νεκρό.
Σύμφωνα με σχετική προειδοποίηση, καταγράφονται κύματα ύψους 20 έως 30 εκατοστών, τα οποία αντιστοιχούν σε τσουνάμι «μικρής έντασης» και τα οποία αναμένεται να φτάσουν στις ακτές της Νέας Καληδονίας περίπου στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδας.
Αν και οι τοπικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, έχουν ζητήσει από τους πολίτες να απομακρυνθούν από την ακτογραμμή παρά το γεγονός ότι δεν κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού.
Όπως αναφέρεται, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της ακτογραμμής, ο πληθυσμός «δεν χρειάζεται να μεταβεί σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο ή σε καταφύγια».

 

 

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ - Η διαβολική σύμπτωση

Από το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε το δυτικό Μεξικό και που σημειώθηκε ακριβώς την ίδια ημέρα που είχαν καταγραφεί και οι καταστροφικοί σεισμοί του 1985 και του 2017, έχει χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος στην πόλη Μαντσανίλο στον Ειρηνικό, ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε στην Πολιτεία Μιτσοακάν όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο της δόνησης.

 

Πάντως, δεν αναφέρθηκαν εκτεταμένες ζημιές τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις του Μεξικό, αν και καταγράφηκαν ζημιές σε κτήρια και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Υλικές ζημιές αναφέρθηκαν και σε διάφορα νοσοκομεία στην Πολιτεία Μιτσοακάν, η οποία όμως είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη.
Από την πλευρά τους οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική εξήγηση για το γεγονός ότι την ίδια ημέρα έχουν καταγραφεί τρεις ισχυρότατοι σεισμοί στο Μεξικό, επισημαίνοντας πως πρόκειται για απλή σύμπτωση.
Εκτιμάται πως η πιθανότητα επανάληψης ενός ισχυρού σεισμού στις 19 Σεπτεμβρίου μετά από αυτούς που καταγράφηκαν την ίδια ημέρα το 1985 και το 2017 ήταν της τάξης 0,00075%
Υπενθυμίζεται πως χιλιάδες άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στο σεισμό του 1985, ενώ τουλάχιστον 350 ήταν οι νεκροί στο σεισμό του 2017.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης