Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικά πρόσημα στη Wall εν αναμονή της Fed (21/9) - Ο S&P 500 στο +0,69%, ο Nasdaq +0,76%

Θετικά πρόσημα στη Wall εν αναμονή της Fed (21/9) - Ο S&P 500 στο +0,69%, ο Nasdaq +0,76%
Περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια εξαϋλώθηκαν από τις κεφαλαιοποιήσεις φαρμακευτικών εταιρειών που αναπτύσσουν εμβόλια κατά της Covid-19 τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, με το που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε ότι η «πανδημία» έχει τελείωσε.
Με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall street, σήμερα Δευτέρα 19/9, μετά τη χειρότερη εβδομάδα των βασικών δεικτών από τον Ιούνιο του 2022.
Tην ίδια στιγμή, ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve (21/9), εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν νέα επιθετική αύξηση επιτοκίων, ακόμη και κατά 100 μ.β.

«Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο πάνω από το 4% και θα το διατηρήσει εκεί το 2023 στην προσπάθειά της να εξαλείψει τον υψηλό πληθωρισμό», σύμφωνα με την πλειοψηφία των κορυφαίων ακαδημαϊκών οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Τimes.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ, στο 1,0010 δολ.

Στο ταμπλό

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στο +0,64%, στις 30.019 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 στο +0,69%, στις 3.899 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στο +0,76%, στις 11.535 μονάδες
wall_klisimoJPG.JPG
Sell off στις μετοχές των φαρμακοβιομηχανίων της Wall Street

Περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια εξαϋλώθηκαν από τις κεφαλαιοποιήσεις φαρμακευτικών εταιρειών που αναπτύσσουν εμβόλια κατά της Covid-19 τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, με το που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε ότι η «πανδημία» έχει τελείωσε.
Οι μετοχές των Moderna, BioNTech και Novavax, οι οποίες τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υποχωρούσαν έως και 9%, ενώ η Pfizer, η οποία έχει ένα πολύ ευρύτερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, σημείωνε πτώση έως και 2%.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,6%) και Apple (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-1,7%) και Johnson & Johnson (-1,2%).

Στο ρυθμό της Fed κινούνται ομόλογα και μετοχές


Πάνω από το όριο του 3,50%, για πρώτη φορά από το 2011, εκτοξεύτηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, καθώς η αμερικανική αγορά ετοιμάζεται για μια δύσκολη εβδομάδα που εκτιμάται πως θα «σφραγιστεί» από μια ακόμη πολύ μεγάλη άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve.
Στην αμερικανική αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε έως και κατά 6,6 μονάδες βάσης, στο 3,516%, ξεπερνώντας το κρίσιμο ψυχολογικό όριο του 3,50% στο οποίο πάλευε να παραμείνει από τα μέσα Ιουνίου. Όμως, η μεγαλύτερη αντίδραση έγινε καλύτερη ορατή στη διακύμανση του πιο ευάλωτου στις ρευστοποιήσεις 2ετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου ανέβηκε κατά 7,5 μονάδες βάσης στο 3,94%, ήτοι το υψηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2007.
Το ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων ασκεί πιέσεις στα κρυπτονομίσματα, με το bitcoin να διολισθαίνει σε χαμηλό τριών μηνών κάτω από το επίπεδο των 1.900 δολαρίων και το ether να βουτάει 6% και να προσπαθεί να κρατήσει τα 1.300 δολάρια.

Οι κατασκευαστές κατοικιών μειώνουν τις τιμές - Πτωτικό κλίμα για ένατο συνεχόμενο μήνα

Στα μάκρο, δυσοίωνες οι εξελίξεις στις ΗΠΑ στον τομέα των κατασκευών, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου μειώνουν τις τιμές για τα σπίτια καθώς η εμπιστοσύνη τους στην αγορά συνεχίζει να πέφτει.
Το κλίμα για τους κατασκευαστές κατοικιών τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 3 μονάδες στις 46 στον δείκτη National Association of Home Builders/Wells Fargo Housing Market Index.
Οτιδήποτε κάτω από 50 θεωρείται αρνητικό.
Ο τομέας της κατασκευής κατοικιών έχει ιστορικά καλύτερες επιδόσεις μετά από πρώιμες μειώσεις.
Αυτός είναι ο ένατος συνεχόμενος μήνας πτώσης και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2014, με εξαίρεση τη βραχύβια πτώση κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020.
Το κλίμα ήταν στο 83 τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν τα επιτόκια ήταν περίπου το μισό από αυτό που είναι τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης