Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Η Isbank σταματά τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir

Τουρκία: Η Isbank σταματά τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir
Η μετοχή της κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του 10% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Σχετικά Άρθρα
Αποδίδουν σταδιακά καρπούς οι αμερικανικές (και ευρύτερα δυτικές) πιέσεις προς την Τουρκία αναφορικά με το ρόλο που παίζει το τραπεζικό της σύστημα και όχι μόνο στη διευκόλυνση της Ρωσίας, έτσι ώστε να μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις που έχει από τις δυτικές κυρώσεις.
Συγκεκριμένα η τράπεζα Isbank, που είναι ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως διακόπτει τη χρήση του συστήματος πληρωμών Mir, το οποίο αναπτύχθηκε από τη ρωσική κεντρική τράπεζα ως εναλλακτικό σύστημα πληρωμών αντί της Visa και της Mastercard για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων.

Εκτός Mir

H τουρκική τράπεζα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, επεσήμανε πως θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της δείχνοντας πλήρη συμμόρφωση προς την εθνική αλλά και διεθνή νομοθεσία και τους κανόνες, θέλοντας έτσι να αποφύγει την αμερικανική οργή.
Πάντως δεδομένου πως με την απόφαση αυτή θα χάσει τα σημαντικά κέρδη που διασφαλίζει από τις ρωσικές συναλλαγές, η μετοχή της κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του 10% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Εξάλλου, η αγορά ερμήνευσε την απόφαση αυτή ως επιβεβαίωση πως η τουρκική τραπεζική αγορά έχει βάσιμους λόγους να ανησυχεί για τυχόν δυτικές και δη, αμερικανικές κυρώσεις, επομένως προεξοφλεί πως πιθανότατα κι άλλες τουρκικές τράπεζες θα αναγκαστούν να βγουν από το Mir.

Αυξάνεται η πίεση

Δημοσιεύματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου έχουν υποστηρίξει, τις προηγούμενες ημέρες, πως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε έχουν εντείνει την πίεση τους προς την Τουρκία, ώστε να σταματήσει να διευκολύνει τη Μόσχα με τρόπους που παρακάμπτουν τις κυρώσεις.
Ειδικά το σύστημα Mir βρίσκεται στο στόχαστρο τους και μαζί του οι τουρκικές τράπεζες που είναι μέλη του.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης