Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστιο φόρο κληρονομιάς καλείται να πληρώσει ο Κάρολος, νέος Βασιλιάς της Αγγλίας – Σε trust τα 34,3 δισ. της περιουσίας του παλατιού

Τεράστιο φόρο κληρονομιάς καλείται να πληρώσει ο Κάρολος, νέος Βασιλιάς της Αγγλίας – Σε trust τα 34,3 δισ. της περιουσίας του παλατιού

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' περιλαμβάνει τη μεταφορά της προσωπικής της περιουσίας ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων στον πρώτο της γιο, Κάρολο

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' αντιμετωπίζει ένα φορολογικό όφελος που οι περισσότεροι Βρετανοί και ακόμη και πολλοί πλούσιοι Αμερικανοί θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν: Ο επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' περιλαμβάνει τη μεταφορά της προσωπικής της περιουσίας ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων στον πρώτο της γιο, Κάρολο.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πληρώσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια από την περιουσία των 500 εκατομμυρίων δολαρίων της βασίλισσας Ελισάβετ στην εφορία.
Αλλά περιλαμβάνει επίσης μια αλλαγή στην ιδιοκτησία του Crown Estate: ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων αξίας 34,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι συμμετοχές της περιλαμβάνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και γη και ακίνητα σε όλο το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Και αυτό διότι το Crown Estate διατηρείται σε trust.
Αυτό σημαίνει ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ' δεν μπορεί να πουλήσει κανένα από τα περιουσιακά του στοιχεία.
Όμως η βασιλική οικογένεια εξακολουθεί να εισπράττει περίπου το 15% των κερδών από την περιουσία μέσω της «Επιχορήγησης της Μοναρχίας».
Πέρυσι, το Crown Estate κέρδισε 311 εκατομμύρια δολάρια.

Δυσαρέσκεια στους Βρετανούς

Η φορολογική απαλλαγή είναι μεταξύ της λίστας των προνομίων που χωρίζει τους περισσότερους Βρετανούς από τη βασιλική οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι ψηφοφόροι καλούνται να πληρώσουν φόρο 40% σε ακίνητα αξίας άνω των 377.000 δολαρίων.
Στις ΗΠΑ, όπου τέτοιες εισφορές χλευάζονται ως «φόρος θανάτου», η επιβάρυνση στα κτήματα κάθε άλλο παρά είναι μια «φυλή που πεθαίνει».

Ένα μικρό ποσό 200 εκατομμυρίων δολαρίων;

Η αποφυγή φόρου 40% στα 500 εκατομμύρια δολάρια δεν είναι ασήμαντη.
Αλλά δεδομένου ότι ο πλούτος είναι συχνά ένας σχετικός όρος, η εισφορά κληρονομιάς στον Κάρολο δεν θα αντιπροσώπευε πολλά από την απόκτηση της βασιλικής περιουσίας.
Η βασίλισσα Ελισάβετ II ήταν η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, βασίλεψε σε 14 βασίλεια της Κοινοπολιτείας καθώς και στη Βρετανία, για επτά δεκαετίες.
Εκείνη την εποχή, η περιουσία του Crown Estate σε περιουσιακά στοιχεία και ακίνητη περιουσία που αποτιμήθηκαν μαζί αυξήθηκαν σημαντικά.
Η βασίλισσα Ελισάβετ κληρονόμησε περίπου 81 εκατομμύρια δολάρια μετά τον θάνατο της μητέρας της το 2002 — μεταβιβάζοντας περιουσιακά στοιχεία που κυμαίνονται από πολύτιμα άλογα και κοσμήματα μέχρι πολύτιμους πίνακες ζωγραφικής και αυγά Fabergé.
Με τα χρόνια, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία συν μια υγιής συλλογή ακινήτων - συμπεριλαμβανομένου του Sandringham House στην Αγγλία και του Balmoral Castle στη Σκωτία - αύξησαν τη συνολική καθαρή περιουσία της σε περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια.
Η Ελισάβετ έλαβε εισόδημα μέσω του Sovereign Grant, μιας δεξαμενής χρηματοδοτούμενης από τους φορολογούμενους που ανήλθε σε σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και το 2022 και έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τα επίσημα ταξίδια και τα λειτουργικά έξοδα διαφόρων ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, της επίσημης κατοικίας της βασίλισσας.
Αυτή η επιχορήγηση προέρχεται από μια συμφωνία αιώνων στην οποία ο βασιλιάς Γεώργιος Γ΄ παρέδωσε τα εισοδήματά του στο Κοινοβούλιο για να λάβει μια σταθερή ετήσια πληρωμή για τον ίδιο και τις μελλοντικές γενιές της βασιλικής οικογένειας.

Θάνατος και φόροι

Αν και ο Κάρολος μπορεί να γλιτώσει τον «φόρο θανάτου» - οι φόροι γενικά θα πρέπει να πληρωθούν.
Ακόμη και για δικαιώματα.
Ο επίσημος ιστότοπος της Βασιλικής Οικογένειας ανέφερε ότι η βασίλισσα προσφέρθηκε να πληρώσει οικειοθελώς φόρους εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών το 1993 - παρά το γεγονός ότι δεν ήταν νομικά υποχρεωμένη να το κάνει - και πλήρωσε οικειοθελώς τοπικούς φόρους.
Και σύμφωνα με ένα «Μνημόνιο Συνεννόησης για τη Βασιλική Φορολογία» που γράφτηκε το 2013, ο Κάρολος ανέφερε ότι θα πλήρωνε οικειοθελώς φόρους μόλις κληρονομήσει τον θρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης