Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρώπη - Τι περιμένουν οι αναλυτές για τον χειμώνα

Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρώπη - Τι περιμένουν οι αναλυτές για τον χειμώνα
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και μεταξύ των πιο εκτεθειμένων σε περικοπές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου, είναι πιθανό να συρρικνωθεί ήδη από αυτό το τρίμηνο
Σχετικά Άρθρα
Ο κίνδυνος ύφεσης στη ζώνη του ευρώ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ενεργειακή συμπίεση θα προκαλέσει ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg θεωρούν τώρα την πιθανότητα δύο συνεχόμενων τριμήνων συρρίκνωσης στο 80% τους επόμενους 12 μήνες, από 60% σε προηγούμενη έρευνα.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και μεταξύ των πιο εκτεθειμένων σε περικοπές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου, είναι πιθανό να συρρικνωθεί ήδη από αυτό το τρίμηνο.
Image
Κίνδυνος ύφεσης

Νοικοκυριά και εταιρείες στην Ευρώπη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο συσσώρευσης ενέργειας μετά τη μείωση των αποστολών φυσικού αερίου στην περιοχή από τη Ρωσία και ήδη αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και άλλα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό.
Οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η δραστηριότητα συρρικνώνεται από τον Ιούλιο, με ελάχιστα σημάδια βελτίωσης βραχυπρόθεσμα.
Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να κορυφωθεί στο 9,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σχεδόν πέντε φορές τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι ερωτηθέντες δεν βλέπουν να πλησιάζει τον στόχο του 2% μέχρι το 2024.
Image
Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προέβλεψαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα μείνει στάσιμη και δεν θα συρρικνωθεί, όταν επικαιροποίησαν τις εκτιμήσεις αυτόν τον μήνα, κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό της περιοχής.
Η Πρόεδρος Christin Lagarde και οι συνάδελφοί της έχουν δικαιολογήσει μεγαλύτερες αυξήσεις ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς τους να δαμάσουν την αύξηση των τιμών, αν και οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο χρόνος τους τελειώνει για να λάβουν τέτοιες ενέργειες.
Οι ερωτηθέντες βλέπουν τώρα την ΕΚΤ να διακόπτει νωρίτερα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αλλά να ανεβάζει τα επιτόκια υψηλότερα στο 2% για το επιτόκιο καταθέσεων έως τον Φεβρουάριο.
Πάνω από τους μισούς αναμένουν αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης