Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ - H μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων ηγετών, πάνω από 500

Η Βρετανία αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ - H μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων ηγετών, πάνω από 500
Το τελετουργικό μεταδίδεται τηλεοπτικά, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία
Σχετικά Άρθρα

(upd) Το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ, μέσα από ένα μοναδικά μεγαλοπρεπές τελετουργικό που αντίστοιχο του έχει να εφαρμοστεί από το 1965 και την κηδεία του Winston Churchill, λέει σήμερα Δευτέρα 19/9 η Μ. Βρετανία αλλά και δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο.
Στις 08:30 (ώρα Ελλάδας) έκλεισαν οι πύλες του Westminster Hall, ολοκληρώνοντας τέσσερις και πλέον ημέρες λαϊκού προσκυνήματος στη σορό της βασίλισσας, ενώ στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) άνοιξαν οι θύρες του Αββαείου του Westminster έτσι ώστε να αρχίσουν να προσέρχονται οι περίπου 2.000 προσκεκλημένοι, ανάμεσα τους και 500 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.
Το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες στο Westminster Hall, στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στην 96χρονη Ελισάβετ Β', η οποία παρέμεινε στον βρετανικό θρόνο επί 70 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου.
Αγημα 142 ναυτών έσυραν τον κιλλίβαντα με το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο συνόδευσαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Σημειώνεται πως το τελετουργικό της κηδείας μεταδίδεται τηλεοπτικά, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Πρόκειται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.
Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων στη βρετανική πρωτεύουσα ξεχωρίζουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emanuel Macron, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Παρόντες είναι επίσης ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, ο αυτοκράτορας Naruhito της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019).
BBC.jpg

5_89.jpg


charles_1.JPG
Ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα σημαίνοντα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ σήμερα στο Αββαείο του Westminster το οποίο μετέφερε 8μελές άγημα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν παραταχθεί στους δρόμους από τους οποίους πέρασε το φέρετρο της βασίλισσας, διανύοντας τη σύντομη διαδρομή από το Westminster Hall όπου εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα.
Στο γειτονικό Hyde Park του Λονδίνου επικράτησε απόλυτη σιωπή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν εκεί για ώρες, έμειναν αμίλητοι τη στιγμή που το φέρετρο της βασίλισσας εμφανίστηκε στις οθόνες που είχαν τοποθετηθεί εκεί προκειμένου οι Βρετανοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την κηδεία.
Εντός του Αββαείου, απαγγέλθηκαν αποσπάσματα της Βίβλου υπό τους ήχους ύμνων που ακούγονται σε κάθε επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία από τις αρχές του 18 αιώνα. Μεταξύ αυτών που περπάτησαν πίσω από το φέρετρο ήταν ο εγγονός της βασίλισσας και μελλοντικός βασιλιάς, ο εννιάχρονος πρίγκιπας Γεώργιος.

Οι προσκεκλημένοι

Ανάμεσα τους βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων - όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Naruhito, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου - και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο, με την αστυνομία να έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα οποία θεωρούνται και πιο αυστηρά από αυτά που είχαν ληφθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

liz.jpg

biden_2.jpg


macron_2.jpg


trido.jpg

Η διαδικασία

Στις 12:35 το φέρετρο μεταφέρθηκε στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα (ανοιχτή στρατιωτική άμαξα μεταφοράς όπλων βολής).
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.
Στις 12:44 ξεκίνησε η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το Αββαείο του Westminster, όπου και θα φτάσει στις 12:52.
Πίσω από το φέρετρο περπάτησε ο βασιλιάς Κάρολος πλαισιωμένος από τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Στις 13:00 ξεκίνησε η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων, ενώ στις 14:00 ολοκληρώθηκε το τελετουργικό.
Το φέρετρο τοποθετήθηκε ξανά στο κιλλίβαντα.
Τηρήθηκε δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακολούθησε νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Wellington, που βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Η πομπή πέρασε μπροστά από το παλάτι και έκανε μια στάση.
Στις 15:00 η πομπή έφτασε στην αψίδα και από εκεί θα μπήκε στη νεκροφόρα με προορισμό το Windsor.
6_55.jpg

UK_3.jpg
Στο Windsor

Η νεκροφόρα αναμένεται να φτάσει στις 17:00 το απόγευμα Windsor, όπου και πάλι θα αρχίσει η πομπή για το κάστρο.
Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή, η οποία θα κατευθυνθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο όπου και το φέρετρο θα τοποθετηθεί σε βάθρο.
Στις 16:00 θα αρχίσει η νεκρώσιμη ακολουθία, της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια.
Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη.
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες.
Στις 21:30 το βράδυ θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες.
Σημειώνεται πως στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου είναι θαμμένοι δέκα βασιλείς (με χρονολογικά πρώτο τον Εδουάρδο Δ' το 1483), επτά βασιλικές σύζυγοι, 28 πρίγκιπες, πριγκίπισσες, δούκες και δούκισσες.
Η Ελισάβετ θα είναι η πρώτη γυναίκα μονάρχης που ενταφιάζεται εκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης