Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ καλούν την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών

Οι ΗΠΑ καλούν την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών
Η ανακοίνωση του υπουργείου Eξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν για τις διπλωματικές επεφές με τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Karen Donfried δήλωσε την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2022 ότι η Αμερική αναμένει άμεση παύση των εχθροπραξιών και συμμόρφωση με τη συμφωνηθείσα εκεχειρία, αναφέρει το Azernews, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.
Η Donfried έκανε τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bayramov στις 14 Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Bayramov ενημέρωσε τον Αμερικανό συνάδελφό του για τη συνεχιζόμενη ένταση στις περιοχές κατά μήκος των συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, επισημαίνοντας τη σοβαρή ανησυχία του Αζερμπαϊτζάν για την τρέχουσα κατάσταση.

Οι εξηγήσεις των Αζέρων

Τόνισε ότι παρά την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, η Αρμενία συνέχισε να επιτίθεται στις θέσεις του Αζερμπαϊτζάν κατά παράβαση της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι στρατιωτικοί του τελευταίου.
Περαιτέρω, ο Bayramov σημείωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν απάντησε μόνο στις επιθέσεις της Αρμενίας και έπληξε στρατιωτικούς στόχους.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Αρμενία να τηρεί άνευ όρων την κατάπαυση του πυρός, να απέχει από προκλήσεις και να επιλύει τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων.
Πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται για τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ανησυχία απο τις ΗΠΑ

Με τη σειρά της, η Donfried εξέφρασε την ανησυχία της για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να συνεχιστεί η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Η στρατιωτική κλιμάκωση

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι τη νύχτα της 13ης Σεπτεμβρίου, μονάδες των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας προκλήσεις στις κατευθύνσεις Dashkasan, Kalbajar και Lachin των κρατικών συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.
Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν απώλειες στο στρατιωτικό προσωπικό και υπέστησαν ζημιές στρατιωτικές υποδομές.
Οι μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν που αναπτύχθηκαν σε αυτές τις κατευθύνσεις έλαβαν αποφασιστικά μέτρα αντιποίνων για να καταστείλουν προκλήσεις που διαπράχθηκαν από τις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις και στρατιωτικές απειλές για το έδαφος και την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών που εμπλέκονται σε υποδομές εργάζονται σε περιοχές των περιοχών Kalbajar και Lachin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης