Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρικές τράπεζες: Επιτάχυνση στις αυξήσεις επιτοκίων «βλέπει» η αγορά – Θα προκαλέσουν βαθιά ύφεση για να περιορίσουν τον πληθωρισμό

Κεντρικές τράπεζες:  Επιτάχυνση στις αυξήσεις επιτοκίων «βλέπει» η αγορά –  Θα προκαλέσουν βαθιά ύφεση για να περιορίσουν τον πληθωρισμό

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες κινδυνεύουν να βυθίσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το επόμενο έτος - Οι 20 μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν συλλογικά αυξήσει τα επιτόκια κατά 860 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο

Σχετικά Άρθρα
Οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, καθώς οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις , υποδεικνύοντας ότι θα δώσουν προτεραιότητα στον στην αντιμετώπιση της ανόδου του Δίκτη Τιμών Καταναλωτή έναντι της διατήρησης του ρυθμού της ανάπτυξης.
Μια ανάλυση των Financial Times της αγοράς παραγώγων στα επιτόκια, η οποία καταγράφει τις προσδοκίες για το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωζώνη, έδειξε ότι οι αγορές αναμένουν πιο δραστικό ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής το τελευταίο τρίμηνο του 2022 από ό,τι νωρίτερα φέτος.

Μπαράζ συνεδριάσεων

Η αλλαγή της τάσης έρχεται αυτή την εβδομάδα ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων των ιθυνόντων διαμόρφωσης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Τράπεζας της Αγγλίας, των κεντρικών τραπεζών της Νορβηγίας και της Σουηδίας και της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.
Μετά από μια αρνητική εξέλιξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και τις προειδοποιήσεις από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ότι ανησυχούσαν όλο και περισσότερο ότι χωρίς σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων, ο υψηλός πληθωρισμός θα ήταν δύσκολο να αναχαιτισθεί.

Το μήνυμα και η προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας

«Οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο θα είναι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο που έχουν θέσει και προσπαθούν να περάσουν αυτό το μήνυμα στις αγορές», δήλωσε ο Ethan Harris, οικονομολόγος στην Bank of America.
Οι αυξανόμενες προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια ακόμη και αν οι οικονομίες τους βυθιστούν σε ύφεση έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινδύνευαν να βυθίσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το επόμενο έτος.
«Οι κεντρικές τράπεζες θα θυσιάσουν τις οικονομίες τους και θα τις οδηγήσιυν σε ύφεση για να εξασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει γρήγορα στους στόχους τους», δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος στο Moody's Analytics.
«Καταλαβαίνουν ότι εάν δεν το κάνουν, και ο πληθωρισμός εδραιωθεί περισσότερο, θα οδηγήσει τελικά σε πιο σοβαρή ύφεση».

Πόνος... για την ανάπτυξη

Ο Philip Lane, επικεφαλής οικονομολόγος στην ΕΚΤ, δληλωσε σε συνέδριο το περασμένο Σαββατοκύριακο (10-11/9) ότι αναμένει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν «αρκετές» φορές φέτος και στις αρχές του επόμενου έτους.
Επισημανε ότι αυτό πιθανότατα θα συνεπαγόταν κάποιο «πόνο» όσον αφορά την απώλειας ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για τη μείωση της ζήτησης, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία της ΕΚΤ ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται από την ενέργεια και τα τρόφιμα σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.
Οι προσδοκίες για τις αποδόσεις στο τέλος του έτους είναι επίσης υψηλότερες για την Τράπεζα της Αγγλίας, με τους οικονομολόγους να χωρίζονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ μιας αύξησης 50 μονάδων βάσης και 75 μονάδων βάσης στην ψηφοφορία της Πέμπτης.
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75-100 μονάδες βάσης την επόμενη Πέμπτη 23/8, τερματίζοντας ένα επταετές πείραμα με αρνητικά επιτόκια.
Ο Paul Hollingsworth, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην BNP Paribas, δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν εμπροσθιβαρλη στρατηγική όσον αφορά τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής παρά τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Τα «γερακίσια» μηνύματα

Μια σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες της αγοράς επήλθε μετά τη χάραξη πολιτικής όπως ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel εξέφρασαν επιθετικά μηνύματα στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole της Fed του Κάνσας Σίτι στα τέλη Αυγούστου.
«Αυτός ο θλιβερός ήχος που ακούτε είναι οι φωνές των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που πιέζουν για αυξήσεις επιτοκίων που προηγουμένως αναμενόταν να πραγματοποιηθούν από το 2023 έως το 2022», δήλωσε ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων επενδυτικής τραπεζικής Evercore ISI, μετά τη συνάντηση.
«Θα καταλήξουμε σε παγκόσμιο επίπεδο με κάτι που - κοιτάζοντας το 2022 στο σύνολό του - θα μοιάζει περισσότερο με μια στρεβλή αλλαγή επιπέδου παρά με έναν συμβατικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης».
https%3A%2F%2Fpublic.flourish.studio%2Fvisualisation%2F11168629%2Fthumbnail%3FcacheBuster%3D2022 09 16T11%3A26%3A49
Ο επίμονος πληθωρισμός

Από τη σύνοδο των τραπεζιτών στο Jackson Hole, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδείχθηκε πιο είμονος από το αναμενόμενο, διαμορφώνοντας το 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.
Στην ευρωζώνη, οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να φτάσουν σε διψήφια επίπεδα τους επόμενους μήνες.
Το πακέτο ενεργειακής στήριξης των 150 δισεκατομμυρίων λιρών της βρετανικής κυβέρνησης θα μειώσει τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, αλλά θα αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές μεσοπρόθεσμα, ενισχύοντας τη ζήτηση.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες όπως ο Schnabel έχουν αναφέρει ότι, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά σε υψηλά ρεκόρ για το άμεσο μέλλον, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να εμπιστεύονται τα οικονομικά μοντέλα που παρουσιάζουν χαλάρωη των πληθωριστικών πι΄σεων τα επόμενα χρόνια.

Ο κίνδυνος για πληθωριστικό σοκ

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθωρισμού στην Ευρώπη συνεχίζει να πηγάζει από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις τόσο στο ενιαίο νόμισμα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες και ισχυρότερες.
«Κανονικά, οι κεντρικές τράπεζες θα θεωρούσαν την άνοδο σε αυτό το ασταθές περβάλοον διαμόρφωσης των τιμών ως προσωρινή», δήλωσε η Jennifer McKeown, επικεφαλής της Global Economics στην Capital Economics.
«Αλλά σε ένα περιβάλλον όπου ο βασικός πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς φαίνεται να παρακολουθούν τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής απλώς δεν μπορούν να αναλάβουν αυτόν τον κίνδυνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης