Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Βρυξέλλες εκβιάζουν την Ουγγαρία με τους πόρους για να επιβάλλουν τις «αξίες της ΕΕ» - Αυστηρό μήνυμα Meloni

Οι Βρυξέλλες εκβιάζουν την Ουγγαρία με τους πόρους για να επιβάλλουν τις «αξίες της ΕΕ» - Αυστηρό μήνυμα Meloni

Παρά τον άνεμο της πολιτικής αλλαγής που πνέει στην ΕΕ, με τα ακροδεξιά κόμματα να ανεβάζουν την επιρροή τους, η ελίτ της ΕΕ χαρακτηρίζει την Ουγγαρία «υβριδική δημοκρατία» και «παγώνει» τους πόρους – Τι απαντά η Giorgia Meloni

Σχετικά Άρθρα

Σε πολιτικό vertigo αναμένεται να βρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο διάστημα με αφορμή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τον χαρακτηρισμό της Ουγγαρίας «ως μιας αυταρχικής δημοκρατίας όπου τηρούνται οι εκλογικές διαδικασίες» και το πάγωμα των κονδυλίων του εθνικού προγράμματος της χώρας για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η πρωτοφανής σύνδεση των κονδυλίων με τους κανόνες της δημοκρατικής αρχής του κράτους δικαίου που έγινε κατά τα τη συγκρότησή του το 2021 έχει προκαλέσει την οργή των πολιτικών ομάδων της άκρας δεξιάς στο ευρωκοινοβούλιο που θεωρούν – όπως έχουν δηλώσει σε όλους του τόνους – ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών θέλει να ορίσει δεσμευτικά για τα κράτη (όπως στην περίπτωση και της Πολωνίας) του όρους διεξαγωγής του πολιτικού παιχνιδιού επιβάλλοντας τη φιλελεύθερη λογική της ανεξάρτητα από τις βουλήσεις των εκλογικών σωμάτων.
Την ίδια ώρα η επικεφαλής ενός εκλογικού συνασπισμού της Δεξιάς της Ιταλίας που προηγείται μακράν στις δημοσκοπήσεις Giorgia Meloni (ηγείται του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας) έδωσε μια προειδοποιητική βολή υπερασπιζόμενη τον Ούγγρο πρωθυπουργό Victor Orban επισημαίνοντας το αυτονόητο ότι «η χώρα έχει δημοκρατικό καθεστώς» και ότι ο πρωθυπουργός της έχει εκλεγεί πολλές φορές και με σημαντικές πλειοψηφίες.
Από την πλευρά της η Ουγγαρία τηρεί στάση αναμονής ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των Βρυξελλών με την επίγνωση ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας αλλαγής του πολιτικού ανέμου στην Ευρώπη με εμβληματικές τις περιπτώσεις της Ιταλίας (οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου 2022) και της Σουηδίας.


Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

Η Ουγγαρία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται μια πλήρως λειτουργούσα δημοκρατία και θα πρέπει να θεωρείται ως «υβριδικό αυταρχικό καθεστώς με τη λειτουργία των εκλογικών διαδικασιών», ενέφερε σε έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022
Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ενέκριναν ένα μη δεσμευτικό αλλά σημαντικό ψήφισμα την με 433 ψήφους κατά και 123 κατά, το οποίο επέκρινε τη λειοτργία της δημοκρατίας στην Ουγγαρία.
Αυτό το ψήφισμα έρχεται παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξασφάλισε μια συντριπτική εκλογική νίκη με πλειοψηφία
δύο τρίτων τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αντιπροσωπεύοντας μια από τις ισχυρότερες δημοκρατικές εντολές σε όλη την Ευρώπη
. Οι εκλογές πιστοποιήθηκαν επίσης ως ελεύθερες και δίκαιες από μια σειρά ανεξάρτητων εκλογικών παρατηρητών.

Υπονόμευση των .. αξιών

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τις «σκόπιμες και συστηματικές προσπάθειες της ουγγρικής κυβέρνησης» να υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές αξίες και τους  κανόνες.
Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση στην Ουγγαρία έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που μόνο τώρα μπορεί να θεωρηθεί «απολυταρχικό καθεστώς με την λειτουργία των εκλογικών διαδικασίών».

Η στάση των κομμάτων της άκρας δεξιάς

Εν όψει των άμεσων πολιτικών εξελίξεων στη ΕΕ δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη μια δυναμική αντίθεση σε αυτή την δικτατορία των Βρυξελλών που θέλουν να απονομιμοποιήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε κάθε χώρα και τους εγχώριους θεσμούς.
Πρώτη η Meloni δήλωσε την Παρασκευή 18 Σεπτεβρίου 2022 ότι «ο (Ούγγρος) πρωθυπουργός Viktor Orbán κέρδισε τις εκλογές στην Ουγγαρία και ως εκ τούτου είναι δημοκρατικός ηγέτης,.

Κέρδισε τις εκλογές...

Σε αυτό το συμπέρασμα διαφωνεί η σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η επικεφαλής ενός δεξιού κυβερνητικού συνασπισμοί στη Ιταλία  επισημαίνοντας: «Ο Orban κέρδισε τις εκλογές, πολλές φορές, ακόμη και με μεγάλη διαφορά, με όλο το υπόλοιπο συνταγματικό τόξο να έχει παραταχθεί εναντίον του: είναι ένα δημοκρατικό κόμμα», επισήμανε η Meloni στα ΜΜΕ υπερασπιζόμενη τον Ούγγρο πρωθυπουργό.
Πρόσθεσε ότι τα ανατολικά κράτη της ΕΕ είναι διαφορετικά ως προς την πολιτική κουλτούρα γιατί μέχρι τη δεκαετία του 1990 «τα είχαμε αφήσει κάτω από τον σοβιετικό ζυγό».
«Και τώρα πρέπει να τους δώσουμε ένα χέρι βοηθείας», επισήμανε, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

Η αντιπαράθεσή εντός της ΕΕ

Η αδράνεια της ΕΕ έχει συμβάλει στην «μονοκομματική αυτοκρατορία» της Ουγγαρίας, επισήμαναν οι ευρωβουλευτές στην έκθεσή τους.
Οι βουλευτές της ΕΕ καταδίκασαν την αποτυχία του μπλοκ να αντιμετωπίσει την Ουγγαρία για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών, υποστηρίζονταις ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε «υβριδικό καθεστώς απολυταρχίας με τη διενέργεια εκλογών» και δεν μπορεί πλέον να οριστεί ως δημοκρατία.
«Εάν ψηφιστεί ένα κείμενο κατά της Ουγγαρίας, πρέπει να γίνει με λεπτομερείς αναφορές των κατηγοριών, και αυτό δεν συνέβη», σημείωσε η Meloni.
«Όλα τα ουγγρικά κόμματα εξοργίστηκαν με αυτό το κείμενο, ακόμη και αυτά που αντιτίθενται στον Orban.
Είναι πραγματικά δικτατορία;» αναρωτήθηκε εκείνη.

H συμμαχία της Δεξιάς

H Meloni (Fratelli d'Italia– Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές/ECR) ηγείται ενός δεξιού συνασπισμού με τη Lega του Matteo Salvini (ομάδα ID στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και το κόμμα Forza Italia του Silvio Berlusconi (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός της προβλέπεται να επικρατήσει έναντι της αριστερής συμμαχίας με επικεφαλής τον ηγέτη της κεντροαριστεράς Enrico Letta..
Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές της Lega και των Fratelli d'Italia καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερασπιζόμενοι τις ενέργειες του Orban.
Σε συνέντευξή του, ο Jean-Paul Garraud, ευρωβουλευτής και επικεφαλής του δεξιού κόμματος Rassemblement National στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε την ελπίδα για μια νίκη της Meloni στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου που θα αλλάζε το κλίμα στην Ευρώπη.
Είπε επίσης ότι θα ήταν μια ευκαιρία για κάτι μεγαλύτερο» στο μέλλον αναφερόμενος στην ακροδεξιά πτέρυγα του ευρωκοινοβουλίου.

H προϊστορία

Τον Μάρτιο του 2021, το ουγγρικό κόμμα Fidesz αποχώρησε από την παράταξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από έντονη αντίθεση από άλλα δεξιά κόμματα σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στη Βουδαπέστη.
Η δήλωση της Meloni έφερε το συμμαχικό κόμμα Forza Italia σε δύσκολη θέση καθώς είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι τακτικοί ελιγμοί

Την ίδια ώρα η Ουγγαρία πραγματοποιεί τακτικού ελιγμούς καθως δεσμεύτηκε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της που ανέλαβε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αρθεί το πάγωμα της εκταμίευσης 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν λόγω της διαφθοράς και των παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου για τα οποία κατηγορείται η Βουδαπέστη.
Ο υπουργός Ανάπτυξης της Ουγγαρίας, ο Tibor Navracsics ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εξέφρασε την ελπίδα τα μέτρα που θα λάβει η Ουγγαρία να επαρκούν ώστε να πείσουν την Κομισιόν ότι θα εφαρμοστούν για την προστασία των κονδυλίων της ΕΕ.

Οι δεσμεύσεις

«Η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να ενημερώσει την Επιτροπή για την εφαρμογή των μέτρων για την διαχείριση της κατάστασης έως τις 19 Νοεμβρίου.
Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και θα ενεργήσουμε ανάλογα", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Johannes Hahn ανακοινώνοντας ότι η Κομισιόν θα προτείνει το πάγωμα της εκταμίευσης.
«Η σημερινή απόφαση είναι μια σαφής ένδειξη της αποφασιστικότητας της Κομισιόν να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της για να διασφαλίσει αυτόν τον σημαντικό στόχο», είπε ο ίδιος.

Η κριτική για διαφθορά

Όπως διευκρίνισε ο Hahn, η Κομισιόν σύστησε το πάγωμα της εκταμίευσης του ενός τρίτου περίπου των πόρων που προέρχονται από το ταμείο συνοχής της ΕΕ και προορίζονταν για την Ουγγαρία από τον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ για το διάστημα 2021-27 συνολικού ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα 7,5 δισ αντιστοιχούν στο 5% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2022 της χώρας.
Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν τώρα περιθώριο έως και τρεις μήνες για να αποφασίσουν επί της πρότασης.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα υποβάλει μία σειρά από νέες νομοθετικές παρεμβάσεις την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να τερματίσει την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Victor Orban
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα προτείνει την αναστολή χορήγησης δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών για κρατική διαφθορά, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, σε αυτή που θα ήταν η πρώτη τέτοια κίνηση κατά του Orban.

Αρχή κατά της διαφθοράς

Ελπίζοντας να τερματίσει το αδιέξοδο που έχει πιέσει το νόμισμα και τα κρατικά ομόλογα, η Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια αρχή κατά της διαφθοράς και μια ομάδα εργασίας με μη κυβερνητικές ομάδες για την επίβλεψη των δαπανών των κονδυλίων της ΕΕ.
«Η κυβέρνηση είτε αποδέχτηκε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε, στους τομείς όπου δεν μπορέσαμε να τα δεχθούμε, καταφέραμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό που είναι ικανοποιητικός και για τα δύο μέρη», είπε ο Gergely Gulyas σε ενημέρωση των ΜΜΕ.
Η Ουγγαρία είχε μακράν το υψηλότερο ποσοστό παρατυπιών σε ολόκληρο το μπλοκ όσον αφορά τη δαπάνη των κονδυλίων της ΕΕ το διάτημα 2015-19, σύμφωνα με τον οργανισμό καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει εδώ και καιρό διαφάνεια, ανταγωνισμό και λογοδοσία στις ουγγρικές δημόσιες συμβάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης