Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η χρήση του συστήματος πληρωμών Mir από τις τράπεζες της Τουρκίας επιτρέπει στη Ρωσία να ξεφεύγει από τις κυρώσεις - Αντιδρούν ΗΠΑ, ΕΕ

FT: Η χρήση του συστήματος πληρωμών Mir από τις τράπεζες της Τουρκίας επιτρέπει στη Ρωσία να ξεφεύγει από τις κυρώσεις  - Αντιδρούν ΗΠΑ, ΕΕ
Επιβάλλουμε κυρώσεις μόνο βάση των απφάσεων του ΟΗΕ, απαντά η Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα πιέσουν την Άγκυρα να συμμετάσχει στον οικονομικό πόλεμο της Δύσης ενάντια στη Ρωσία, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ρωσική οικονομία έχει καταφέρει να αντέξει τις δυτικές κυρώσεις, εν μέρει επειδή η τουρκική οικονομία προσφέρει «κερκόπορτες» στη Μόσχα για να ξεγλυστράει από την πίεσή τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, το βασικό διακύβευμα έχει να κάνει με τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir από τις τουρκικές τράπεζες.
Η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διατηρήσει μια σχετικά ουδέτερη θέση ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες πλευρές, Ρωσία και Ουκρανία.
Ο δισταγμός της Άγκυρας να υιοθετήσει τη σκληρή θέση που κράτησε η υπόλοιπη Δύση επέτρεψε στην Τουρκία να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που οδήγησαν στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών.
Χάρη στη συμφωνία αυτή, περισσότεροι από 720.000 τόνοι σιτηρών έχουν εγκαταλείψει τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo προειδοποίησε ωστόσο τον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την οικονομία της Άγκυρας ως «παραθυράκι» για να ξεφύγει από τις δυτικές κυρώσεις.
Ο Τούρκος αξιωματούχος απάντησε τονίζοντας ότι η Άγκυρα διατηρεί μακρόχρονες οικονομικές σχέσεις και με το Κίεβο και με τη Μόσχα.

Η Δύση δεν θέλει οι τουρκικές τράπεζες να χρησιμοποιούν πλέον το σύστημα πληρωμών Mir

Ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης που εμπόδισαν τους Ρώσους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η Visa και η Mastercard, το Κρεμλίνο δημιούργησε ως εναλλακτική λύση το σύστημα πληρωμών Mir.
Πλέον πέντε από τις πιο εξέχουσες τράπεζες της Τουρκίας χρησιμοποιούν τη Mir.
Μία από τις διπλωματικές πηγές που μίλησε με τους FT ανέφερε ότι τα κράτη της Δύσης δεν θα επιτρέπουν πλέον στις τουρκικές τράπεζες να χρησιμοποιούν το σύστημα Mir.
«Θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών θα δεν πρέπει να συνδέονται με το ρωσικό δίκτυο πληρωμών Mir επειδή έτσι επιτρέπουν στους Ρώσους να αποφεύγουν τις κυρώσεις», είπε ο αξιωματούχος.
Δύο από τις κορυφαίες τράπεζες της Τουρκίας είπαν στους FT ότι θα πάψουν να δέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος Mir.
Το Middle East Eye αναφέρει ότι αρκετοί Ρώσοι σε τουρκικά θέρετρα δήλωσαν ότι οι κάρτες Mir τους δεν έγιναν δεκτές για πληρωμές.
Ωστόσο, δεν υπάρχει γενική απαγόρευση στα ξενοδοχεία και οι χρήστες της κάρτας Mir λένε ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ΑΤΜ.
Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η Άγκυρα δεν είαι διατεθειμένη να επιβάλει τις δυτικές κυρώσεις κατά του ρωσικού συτήματος πληρωμών Mir.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία ακολουθεί μια μακροχρόνια πολιτική επιβολής κυρώσεων μόνο βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης