Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin και Erdogan συμφώνησαν ότι θα παραμείνουν οι Τούρκοι εταίροι στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu

Putin και Erdogan συμφώνησαν ότι θα παραμείνουν οι Τούρκοι εταίροι στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu
Στις 26 Ιουλίου, η ρωσική πλευρά είχε ακυρώσει τη συμφωνία κατασκευής και αγοράς με την τουρκική εταιρεία IC İçtaş για τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu

Κατά τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συμφώνησε να εγκρίνει την συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρικών σχημάτων που από ρωσικής και τουρκικής πλευράς έχουν αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιουλίου, η ρωσική πλευρά είχε ακυρώσει τη συμφωνία κατασκευής και αγοράς με την τουρκική εταιρεία IC İçtaş για τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, που κατασκευάζεται στη Μερσίνα.
Μετά τη συνάντηση Putin - Erdogan όμως αναφέρθηκε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει με την επωνυμία TSM Energy, η οποία ιδρύθηκε από τρεις Ρώσους εταίρους στις 30 Ιουλίου και ότι το θέμα μεταφέρεται προς επίλυση στις διαπραγματεύσεις ανώτατου επιπέδου μεταξύ των δύο εταιρειών, μετά από ένσταση της τουρκικής εταιρείας.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της τουρκικής εταιρείας είναι σε εξέλιξη, όμως με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε όμως να εγκρίνει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι δύο εταιρείες.

Ποιες εταιρείες ειναι μέρη της σύμβασης;

Η εταιρεία, η οποία αναφέρεται στη σύμβαση ως Project Company, είναι σήμερα η Akkuyu Nuclear A.Ş. που έχει κεφάλαια ύψους 7,2 δισ. τουρκικών λιρών και πέντε Ρώσους μετόχους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο Akkuyu Nuclear AŞ, οι σημερινοί μέτοχοι της εταιρείας αποτελούνται από εταιρείες εξουσιοδοτημένες βάσει σχετικού διατάγματος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι πέντε ιδρυτικοί εταίροι της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 με την επωνυμία Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ, που είναι επίσημα εγγεγραμμένη στην Τουρκία, ήταν ρωσικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τη δήλωση της Akkuyu NGS Elektrik Üretim, η τουρκική IC İçtaş İnşaat δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε καμία άμεση σύμβαση με την Akkuyu Nuclear AŞ.
Υπογράφηκε όμως αργότερα μια συμφωνία μεταξύ της Titan 2 IC İçtaş A.Ş και της Akkuyu Nuclear A.Ş., η οποία ιδρύθηκε από κοινού με τη ρωσική εταιρεία Titan-2.
Το έργο κατασκευής του NPP Akkuyu αποτελεί τον πρώτο πυρηνικό σταθμό παγκοσμίως που κατασκευάζεται με το μοντέλο «Build, Operate, Own». Η ρωσική Rosatom State Corporation έχει στο έργο μερίδιο 99,2%.
Το συνολικό κόστος του έργου είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πριν δύο εβδομάδες τέθηκαν τα θεμέλια της τέταρτης μονάδας αντιδραστήρα που θα έχει ισχύ 4.800 μεγαβάτ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης