Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Έκλεισε» το deal Putin - Erdogan: Έκπτωση 25% στο ρωσικό αέριο, πληρωμές με λίρες και ρούβλια, συνεργασία στο Αkkuyu

«Έκλεισε» το deal Putin - Erdogan: Έκπτωση 25% στο ρωσικό αέριο, πληρωμές με λίρες και ρούβλια, συνεργασία στο Αkkuyu
Στόχος του Erdogan είναι οι εκπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και οι πληρωμές σε λίρες για τις εισαγωγές ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, επιδιώκει ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, καθώς προσπαθεί να σταθεροποιήσει την προβληματική οικονομία της Τουρκίας, ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Ο λογαριασμός της Τουρκίας για το φυσικό αέριο πρόκειται να ξεπεράσει φέτος τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Vladimir Putin την Παρασκευή, ο Erdogan πέτυχε έκπτωση 25% για το φυσικό αέριο και συμφωνία η Τουρκία να πληρώσει μέρος του λογαριασμού της σε λίρες.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν να προχωρούν σε μερική πληρωμή σε ρούβλια (25% του παραδιδόμενου φυσικού αερίου), δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin.
Συμπλήρωσε δε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η σχετική συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ πολύ σύντομα.
Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης του αρχηγού του ρωσικού κράτους με τον Τούρκο ομόλογό του, Τayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η οποία λαμβάνει χώρα στο Ουζμπεκιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία. 
«Η Τουρκία έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες διαδρομές για τις αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμα και στην Ευρώπη.
Ο TurkStream λειτουργεί ομαλά» σχολίασε ο Putin στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, προσθέτοντας πως το ένα τέταρτο των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια.
«Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία μας για την προμήθεια φυσικού αερίου ρωσικής προέλευσης στην Τουρκία, προβλέπει πληρωμή του 25% των προμηθειών αυτών σε ρούβλια.
Η συμφωνία αυτή τίθεται άμεσα σε ισχύ», είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε, παράλληλα τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμβολή του στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που αφορούν το πυρηνικο εργοστάσιο Ακούγιου στην περιοχή Γκιουλνάρ της Μερσίνας, υπογράφηκαν χθες.
«Ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023» ανέφερε.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμα πως «οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας.
Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί».
«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις μας στην Τουρκική Δημοκρατία σε όλους τους τομείς που σας ενδιαφέρουν», είπε ο Putin. 

Μόχλευση της Ρωσίας 

Yπενθυμίζεται πως η κρατική Rosatom Corp. έστειλε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο σε θυγατρική της που κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία.
Η μεταφορά αυτή ενίσχυσε τα επίσημα αποθεματικά της Τουρκίας.
Η Τουρκία αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του τρέχοντος έτους και η κακή απόδοση της λίρας καθιστά πιο δαπανηρή την κάλυψη του χρέους.
Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών ενέργειας έχει προσθέσει επιπλέον βάρος.
Οποιαδήποτε βοήθεια για τη στήριξη της οικονομίας θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στον Erdogan, τα ποσοστά του οποίου στις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά με ταχύτητα το 80% λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.
Για την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, η σχέση με τη Μόσχα δεν αφορά μόνο πιθανή οικονομική στήριξη, αλλά και μια στρατηγική συμμαχία που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιδιώξει μόχλευση έναντι της Δύσης.
Ο Erdogan έπρεπε να ισσοροπήσει σε μια δύσκολη θέση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρουσίασε την Τουρκία ως μεσολαβητή και αργότερα βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για την επανέναρξη των αποστολών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.
Ενώ βοήθησε στον εξοπλισμό του Κιέβου, έχει επίσης υπερασπιστεί δημόσια τον Putin έναντι των κυρώσεων και προέτρεψε τα έθνη να μην "υποτιμούν" τη Ρωσία.
Οι σχέσεις του Erdogan με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν επίσης από καιρό ενοχλήσει τη Μόσχα. Αλλά η Άγκυρα παραμένει βασικός εταίρος για τον Πούτιν, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας κλείνουν άλλες οδούς για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Αυτό συμβαίνει αφού η Τουρκία και η Ρωσία έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, παρά τις τριβές για τον πόλεμο στη Συρία.

Στροφή στη Σαουδική Αραβία

Ο Erdogan στρέφεται επίσης προς τα αραβικά κράτη του Κόλπου για οικονομική βοήθεια.
Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Nureddin Nebati ηγείται των προσπαθειών για την εξασφάλιση περαιτέρω βοήθειας από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την επέκταση από τα δύο αυτά κράτη των γραμμών ανταλλαγής με την τουρκική κεντρική τράπεζα, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.
Οι Τούρκοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιέζουν για παρόμοιες συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία από τότε που ξεκίνησε η προσέγγιση των δύο χωρών.
Ήλπιζαν σε πρόοδο όταν ο de facto ηγεμόνας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman, επισκέφθηκε την Άγκυρα τον Ιούνιο, επίσκεψη η οποία έβαλε τέλος στη μακροχρόνια έχθρα.
Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συζητήσεις για το θέμα έχουν σταματήσει, αλλά επιδιώκουν να τις επανεκκινήσουν άμεσα.
Το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας και το Κέντρο Διεθνούς Επικοινωνίας του βασιλείου δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό, σημειώνει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης