Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτω από 1,14 δολ. η στερλίνα, για πρώτη φορά εδώ και 37 χρόνια

Κάτω από 1,14 δολ. η στερλίνα, για πρώτη φορά εδώ και 37 χρόνια
Η πτώση κατά 0,8% προστίθεται στις απώλειες της στερλίνας κατά -16% για το 2022
Σχετικά Άρθρα
Κάτω από τα 1,14 δολ. υποχωρεί η βρετανική λίρα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985, μετά την πτώση των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, η οποία ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.
Σήμερα μάλιστα, είναι η επέτειος της «Μαύρης Τετάρτης» για το βρετανικό νόμισμα.
Ως «Μαύρη Τετάρτη» αναφέρεται στις 16 Σεπτεμβρίου 1992 που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει τη βρετανική λίρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών εξαιτίας των ενεργειών εμπόρων συναλλάγματος με κυριότερο παίχτη τον George Soros, ο οποίος κέρδισε πάνω από 1 δισ.
Η πτώση κατά 0,8% προστίθεται στις απώλειες της στερλίνας της τάξης του -16% για το 2022, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η μείωση των λιανικών πωλήσεων είναι ένα σημάδι ότι οι αυξήσεις των τιμών και οι οικονομικές ανησυχίες επιβαρύνουν πλέον τις καταναλωτικές δαπάνες.

Το ράλι του δολαρίου

Η βρετανική λίρα είχε ήδη φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου από το 1985 νωρίτερα αυτό το μήνα, εν μέσω ενός ευρείας κλίμακας ράλι του δολαρίου που έχει επίσης επιβαρύνει το ευρώ, το γεν και πολλά άλλα νομίσματα.
Η πτώση της στερλίνας την Παρασκευή συνέβαλε στην αντιστάθμιση των απωλειών για τον FTSE 100, τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι μεγάλες εταιρείες του δείκτη κερδίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους σε ξένα νομίσματα.

pound1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης