Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενεργειακός πόλεμος: Υπό τον έλεγχο της Γερμανίας η θυγατρική της ρωσικής Rosneft

Ενεργειακός πόλεμος: Υπό τον έλεγχο της Γερμανίας η θυγατρική της ρωσικής Rosneft
Yπό επιτροπεία έθεσε η Γερμανία τη θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft
Σχετικά Άρθρα
Yπό επιτροπεία έθεσε η Γερμανία τη θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, παραδίδοντας τον έλεγχο του διυλιστηρίου PCK στο Schwedt, βασική πηγή καυσίμων για το Βερολίνο, στην ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή.
O καγκελάριος Olaf Scholz χαρακτήτισε μεγάλη και αναπόφευκτη απόφαση την υπαγωγή της Rosneft Deutschland σε κρατικό έλεγχο.
Το διυλιστήριο, που μέχρι τώρα ανήκε κατά πλειοψηφία στη Rosneft, τέσταρε την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να καταργήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την τιμωρία της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Με την επιτροπεία, αντιμετωπίζεται η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τίθεται ένας ουσιαστικός θεμέλιος λίθος για τη διατήρηση και το μέλλον της εγκατάστασης του Σβεντ», ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του.

Η Γερμανία κατέσχεσε την τοπική μονάδα της μεγάλης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft PJSC, καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο της ενεργειακής του βιομηχανίας, να διασφαλίσει τον εφοδιασμό και να διακόψει τη βαθιά εξάρτηση δεκαετιών από τη Μόσχα για καύσιμα.
 Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους λόγω των κυρώσεων, πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές και να διασφαλίσει ότι η ρωσική ιδιοκτησία των βασικών διυλιστηρίων της δεν θα αποτελέσει απειλή για τις προμήθειες, σημειώνει το Bloomberg.

Scholz: Μεγάλη απόφαση και αναπόφευκτη η υπαγωγή της Rosneft Deutschland σε κρατικό έλεγχο

Ως μία «αναπόφευκτη και μεγάλη απόφαση ενεργειακής πολιτικής για την προστασία» της Γερμανίας περιέγραψε ο καγκελάριος, Olaf Scholz, την υπαγωγή της Rosneft Deutschland, θυγατρικής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, σε κρατικό έλεγχο, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα.
Η κυβέρνηση, τόνισε, «διασφαλίζει ότι η Γερμανία θα εφοδιάζεται με πετρέλαιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (…) Η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας».
Ανακοινώνοντας «πακέτο για το μέλλον» ύψους 1 δισ. ευρώ για την περιοχή του Σβεντ στο Βραδεμβούργο, όπου βρίσκεται το διυλιστήριο PCK της Rosneft, ο Scholz υποσχέθηκε ότι η τοποθεσία και οι θέσεις εργασίας είναι πλέον εξασφαλισμένες.
«Κανείς στο διυλιστήριο PCK δεν πρέπει να ανησυχεί για τη δουλειά του», δήλωσε και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο των επενδύσεων στην περιοχή, θα αναβαθμιστεί ο αγωγός από το Σβεντ προς το Ροστόκ, ενώ θα προωθηθούν και οι φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, «για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον» στα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας.

To 4o μεγαλύτερο διυλιστήριο

Το διυλιστήριο Schwedt, που βρίσκεται στην ενδοχώρα, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο της Γερμανίας, προμηθεύοντας το 90% των καυσίμων της πρωτεύουσας, και λαμβάνει όλο το αργό από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Druzhba από τότε που κατασκευάστηκε η μονάδα τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με το Reuters.
Η κίνηση της Παρασκευής συνοδεύεται από ένα "ολοκληρωμένο πακέτο" που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι το πετρέλαιο μπορεί να τροφοδοτηθεί στο Schwedt μέσω εναλλακτικών οδών, δήλωσε το υπουργείο.
Με την επιτροπεία, η ρυθμιστική αρχή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων αναλαμβάνει επίσης τις μετοχές της Rosneft Deutschland στα διυλιστήρια MiRo και Bayernoil, στην Καρλσρούη και το Βόχμπουργκ αντίστοιχα.
Η Rosneft Deutschland αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της δυναμικότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Γερμανίας και είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας πετρελαίου στη χώρα, ανέφερε το υπουργείο.
Η κίνηση της κυβέρνησης να θέσει τη Rosneft Deutschland στα χέρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση του Βερολίνου με τη SEFE, πρώην γνωστή ως Gazprom (MCX:GAZP) Germania, η οποία τέθηκε υπό επιτροπεία μετά την εγκατάλειψή της από την Gazprom τον Απρίλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης