Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο μετοχές με τις περισσότερες short θέσεις στον κόσμο – Τι προμηνύουν οι κινήσεις σε Tesla και Apple

Δύο μετοχές με τις περισσότερες short θέσεις στον κόσμο – Τι προμηνύουν οι κινήσεις σε Tesla και Apple

Σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες, οι μέτοχοι της Apple δεν πρέπει να ανησυχούν

Οι μέτοχοι της Apple δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι έχουν τη μετοχή με τις μεγαλύτερες short θέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S3 Partners, συνολικά 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια ανοιχτές θέσεις βρίσκονται στην Apple, έναντι 17,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Tesla.
Αυτό σίγουρα φαίνεται ότι πλέον αυξάνονται τα ποσά που στοιχηματίζουν επιθετικά ότι οι μετοχές της Apple και της Tesla θα πέσουν.

Προς στιγμήν… ρολάρουν

Ίσως η πρώτη ένδειξη ότι οι επενδυτές της Apple ωστόσο δεν χρειάζεται να ανησυχούν προέρχεται από τις επιδόσεις της Tesla που ξεπέρασαν την αγορά, παρόλο που ήταν στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες ανοιχτές θέσεις.
Από τον Απρίλιο του 2020 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, η μετοχή είχε συνολική απόδοση άνω του 100% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το FactSet, έναντι 15% για τον S&P 500.
Οι επενδυτές της Apple μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι θα έχουν καλύτερη απόδοση από την αγορά κατά τη διάρκεια της περιόδου που η εταιρεία είναι η πιο σορταρισμένη.
Η Tesla είναι μόνο ένα σημείο δεδομένων, φυσικά.
Για να έχουν νόημα τα δεδομένα των short, πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο.
Ένα μεγάλο ποσό σε δολάρια μετοχών της Apple μπορεί να πωληθεί απότομα, αλλά η εταιρεία έχει επίσης τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από οποιαδήποτε εταιρεία στον κόσμο.
Μεταξύ των σχετικών μετρήσεων ανοικτών πωλήσεων είναι το ποσοστό βραχυπρόθεσμων επιτοκίων (ο αριθμός των μετοχών που πωλήθηκαν short εκφρασμένος ως ποσοστό του συνολικού αριθμού μετοχών σε κυκλοφορία) και ο λόγος ημερών προς κάλυψη (ο αριθμός των μετοχών που πωλήθηκαν short δια το μέσο πρόσφατο ημερήσιο όγκο συναλλαγών).
Σύμφωνα με οποιαδήποτε από αυτές τις δύο αναλογίες, η Apple είναι στην πραγματικότητα μία από τις λιγότερο σορταρισμένες μετοχές.
Σύμφωνα με τη FactSet, όσον αφορά την αναλογία βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, η Apple κατατάσσεται στην 477η θέση μεταξύ των 500 μετοχών του S&P 500.
Όσον αφορά την αναλογία ημερών προς κάλυψη, κατατάσσεται στην 463η θέση.
Με άλλα λόγια, αυτό που αρχικά φάνηκε σαν μειονέκτημα, μάλλον ισχύει το αντίθετο.

Μπορεί οι short να προκαλέσουν την άνοδο;

Μερικοί αναλυτές μπορεί να απογοητευτούν όταν μάθουν ότι η κατάταξη βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της Apple είναι τόσο χαμηλή.
Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα σορταρίσματος είναι στην πραγματικότητα ανοδικά.
Το πρόβλημα με αυτό το αντίθετο επιχείρημα είναι ότι είναι λάθος, σύμφωνα με τον Adam Reed, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του ακαδημαϊκού χώρου σχετικά με τη σημασία των δεδομένων για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις.
Όπως ανέφερε το ισχυρό συναινετικό συμπέρασμα πολλών ακαδημαϊκών μελετών είναι ότι οι μετοχές προχωρούν, κατά μέσο όρο, σε χαμηλότερες επιδόσεις στην αγορά εάν έχουν υψηλούς δείκτες βραχυπρόθεσμου επιτοκίου.
Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει καμία ακαδημαϊκή έρευνα που να έχει διαπιστώσει ότι η καθαρή αξία σε δολάρια των μετοχών που πωλούνται απότομα συσχετίζεται με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο με την μετέπειτα απόδοση μιας μετοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης