Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Στην τελική ευθεία η κρατικοποίηση της Uniper και άλλων δύο μεγάλων εισαγωγέων φυσικού αερίου

Γερμανία: Στην τελική ευθεία η κρατικοποίηση της Uniper και άλλων δύο μεγάλων εισαγωγέων φυσικού αερίου
Η κρατικοποίηση των τριών μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών αποτελεί μονόδρομο για να μην καταρρεύσει η ενεργειακή αγορά
Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά από το Δημόσιο της Uniper και άλλων δύο μεγάλων εισαγωγέων φυσικού αερίου για να αποφύγει την κατάρρευση της ενεργειακής της αγοράς, όπως δήλωσαν άτομα με γνώση του θέματος στο Bloomberg.
«Η κρατικοποίηση των Uniper, VNG AG και Securing Energy for Europe GmbH, πρώην Gazprom Germania GmbH, είναι η κύρια λύση υπό συζήτηση», τόνισαν.
«Οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, αλλά μπορεί να βγει συμπέρασμα τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσαν.
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες στην Ευρώπη έχει ήδη οδηγήσει σε μια σειρά κρατικών προγραμμάτων διάσωσης.
Αλλά αυτά τα μέτρα αποδεικνύονται λίγα όσο κλιμακώνεται η κρίση και υπάρχει ο κίνδυνος οι συστημικοί πάροχοι ενέργειας να καταρρεύσουν χωρίς πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη.
Μια σαρωτική κίνηση στις τρεις αυτές εταιρείες θα σήμαινε μια σαφή απάντηση της Ευρώπης στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία, δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg.
Καθώς ο κύριος αγωγός της Ρωσίας προς τη Γερμανία έχει αποκοπεί, η Uniper πρέπει να βρει εναλλακτική πηγή προμηθειών και γράφει ζημιές έως και 100 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.
Η Uniper και η SEFE δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.
Η Fortum Oyj, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Uniper με μερίδιο 78%, είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάποιο σχόλιο όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.
Εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και της VNG αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσης.
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια κρατικοποίησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck είπε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, το επεξεργαζόμαστε πολύ προσεκτικά».
Η VNG, η οποία προμηθεύει φυσικό αέριο σε περίπου 400 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανικούς φορείς, υπέβαλε αίτηση για κρατική ενίσχυση την περασμένη εβδομάδα.
Το επιπλέον κόστος για την αντικατάσταση των ρωσικών ροών για την εκπλήρωση των δικών της συμβάσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ φέτος, δήλωσε η θυγατρική της εταιρεία EnBW.
Η κρατικοποίηση της SEFE έχει επίσης «αγκάθια», καθώς υπάρχει κίνδυνος μέσω αυτής να περάσουν κεφάλαια στη Ρωσία.
Τον Ιούλιο, η Γερμανία άνοιξε το δρόμο για την κρατικοποίηση της SEFE, ψηφίζοντας νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συμμετέχει σε εταιρείες υπό την κηδεμονία της παρά τη θέληση του ιδιοκτήτη τους.
Στην περίπτωση της SEFE, η οποία είναι υπό διαχείριση από τον Απρίλιο, ο ιδιοκτήτης είναι μια ασαφής ρωσική οντότητα που ονομάζεται Joint Stock Company Palmary, στην οποία η Gazprom παραχώρησε τη θυγατρική τον Απρίλιο.
Ωστόσο, ο νόμος μπορεί να απαιτεί από τη γερμανική κυβέρνηση να αποζημιώσει τον πρώην ιδιοκτήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης