Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μυστικό «όπλο» του Putin για τη στήριξη της οικονομίας - Ο ρόλος της ρωσικής «πολεμικής μηχανής»

Το μυστικό «όπλο» του Putin για τη στήριξη της οικονομίας - Ο ρόλος της ρωσικής «πολεμικής μηχανής»
Η πολεμική μηχανή του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin φαίνεται να στηρίζει τη ρωσική βιομηχανική παραγωγή
Σχετικά Άρθρα

Η πολεμική μηχανή του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin φαίνεται να στηρίζει τη ρωσική βιομηχανική παραγωγή, βοηθώντας την οικονομία να ανταπεξέλθει στην επιβολή των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, η μυστικότητα που περιβάλλει την κατασκευή στρατιωτικού υλικού δεν έχει καταφέρει να κρύψει πλήρως τον αντίκτυπο που αρχίζει να έχει στην παραγωγή.
Η παραγωγή «ολοκληρωμένων μεταλλικών προϊόντων» - μια στατιστική γραμμή που εκτός από είδη όπως μαχαιροπήρουνα περιλαμβάνει όπλα, βόμβες και διάφορους τύπους πυρομαχικών - αυξήθηκε κατά σχεδόν 30% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από απότομες μειώσεις τους προηγούμενους μήνες.
Μια ξεχωριστή κατηγορία που ονομάζεται «άλλα οχήματα και εξοπλισμός», η οποία μαζί με τα ποδήλατα και παρόμοια προϊόντα περιλαμβάνει πλοία, αεροπλάνα και τεθωρακισμένα, στηρίζει επίσης την παραγωγή.
«Η μεταποίηση θα είχε πολύ χειρότερες επιδόσεις αν δεν υπήρχε ο πόλεμος», τονίζει η Tatiana Orlova της Oxford Economics.
Η οπισθοδρόμηση των ρωσικών δυνάμεων, μπροστά στην αντεπίθεση της Ουκρανίας στο βορρά, θα επιταχύνει την προσπάθεια της Ρωσίας να κινητοποιήσει πόρους για τη στρατιωτική της εκστρατεία που θα διαρκέσει πολύ πέραν του τρέχοντος έτους.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει αθόρυβα τις απώλειες από τις οικονομικές κυρώσεις

Η οικονομική ανάταση που προκύπτει από την αμυντική βιομηχανία είναι πιθανό να αποδειχθεί βραχύβια, ωστόσο, ειδικά αν εκτρέψει ανθρώπινο δυναμικό, ενώ οι κυρώσεις υποβαθμίζουν τη ρωσική πολεμική μηχανή, στερώντας της εξαρτήματα και τεχνολογία.
Ο ενεργειακός «πόλεμος» με την Ευρώπη απειλεί επίσης να μειώσει τα έσοδα, με τη Ρωσία να έχει ήδη αναστείλει τις περισσότερες από τις προμήθειες φυσικού αερίου και να προχωρά στην πώληση αργού πετρελαίου με έκπτωση σε άλλες αγορές, εκτός Ε.Ε.
Η Ρωσία έσπευσε να στήσει γρήγορα οικονομικές άμυνες για να εκτρέψει το σοκ που υπέστη η οικονομία της μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά η μετατόπιση της βιομηχανικής βάσης σε πολεμική βάση πιθανόν να χρειάστηκε περισσότερο χρόνο.
Τον Ιούλιο, ο Putin υπέγραψε νόμο που παραχωρεί στην κυβέρνηση έκτακτο έλεγχο στις επιχειρήσεις για την υποστήριξη του στρατού, υποχρεώνοντάς τες, αν χρειαστεί, να κατευθύνουν την παραγωγή προς τις στρατιωτικές ανάγκες ή να εργάζονται επιπλέον ώρες.
«Τα στοιχεία του Ιουλίου επιβεβαιώνουν ότι η αύξηση των κρατικών παραγγελιών που δόθηκαν στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα στηρίζει τη μεταποίηση της Ρωσίας», δήλωσε η Orlova.
«Οι αριθμοί της βιομηχανικής παραγωγής φαίνονταν σχεδόν πολύ καλοί για να είναι αληθινοί τους τελευταίους μήνες», εξηγεί.
Τα στοιχεία που προκύπτουν, μπορεί να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία αρχίζει να αντιμετωπίζει καλύτερα τις παραλυτικές διαταραχές που προκαλούν οι κυρώσεις.
Τον Μάιο, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι έλεγχοι των εξαγωγών τους σταμάτησαν τις εργασίες σε δύο μεγάλα ρωσικά εργοστάσια αρμάτων μάχης.
Αλλά, πρόσφατες αναφορές από τη Ρωσία καταδεικνύουν ότι το ένα από αυτά - το Uralvagonzavod - ανεβάζει στροφές.
Η στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας δεν απάντησε σε ερώτημα σχετικά με τα στοιχεία για την αμυντική βιομηχανία, αλλά δήλωσε ότι συντάσσει στατιστικά στοιχεία για τα «τελικά μεταλλικά προϊόντα», σύμφωνα με ένα επίσημο σύστημα ταξινόμησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η κατηγορία αυτή δεν περιλαμβάνει «ολοκληρωμένα προϊόντα» της στρατιωτικής βιομηχανίας, ανέφερε η υπηρεσία, χωρίς να διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό.
Η ακριβής ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων έχει δυσκολέψει, καθώς η κυβέρνηση σταμάτησε να δημοσιεύει ορισμένα βασικά στατιστικά στοιχεία και δεν αποκαλύπτει πλέον μηνιαία στοιχεία που αναλύουν, τα ποσά που δαπανώνται για διάφορα στοιχεία του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.

Στο σκοτάδι

Η βιομηχανική ανάκαμψη είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση και ο ρόλος του στρατού περιπλέκει την κατάσταση.
Η εργοστασιακή παραγωγή, συρρικνώθηκε ελάχιστα τον Ιούλιο, τον ίδιο μήνα που το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 4,3% ετησίως.
putin1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης