Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μηνύματα Putin - Xi Jinping για... μια δίκαιη «νέα τάξη πραγμάτων» - Αιχμές του Ρώσου προέδρου για τις πρακτικές των ΗΠΑ

Μηνύματα Putin - Xi Jinping για... μια δίκαιη «νέα τάξη πραγμάτων» - Αιχμές του Ρώσου προέδρου για τις πρακτικές των ΗΠΑ
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της διάσκεψης Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Ουζμπεκιστάν
Σχετικά Άρθρα

Την πρώτη τους διά ζώσης συνάντηση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχαν σήμερα Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Κίνας, Xi Jinping στο περιθώριο της διάσκεψης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, η οποία πραγματοποιείται στη Σαρκαμάνδη, στο Ουζμπεκιστάν.
«Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να ενσταλάξει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν χαοτικό κόσμο», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο πρόεδρο «παλιό φίλο».
Από την πλευρά του, ο Putin, είπε στον Κινέζο ομόλογό του, ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική του Πεκίνου «Μία Κίνα», και αντιτίθεται στις «προκλήσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών στα στενά της Ταϊβάν, ενώ τόνισε ότι εκτιμά την «ισορροπημένη θέση» της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Σημειώνεται πως αυτό είναι το πρώτο ταξίδι εκτός Κίνας του προέδρου Xi Jinping από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.
Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της έντασης που υπήρξε πρόσφατα με το ζήτημα της Ταϊβάν, Κίνα και Ρωσία διαμηνύουν ολοένα πιο σθεναρά και πιο έντονα την αντίθεση τους στην κυριαρχία των ΗΠΑ και της Δύσης και εκφράζουν την πρόθεση τους να δημιουργήσουν μια «νέα τάξη πραγμάτων» που θα λειτουργεί πιο δίκαια και ισορροπημένα.
Αυτό άλλωστε το μήνυμα μετέφερε ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Yang Jiechi στο Ρώσο πρέσβη Andrey Denisov σε συνάντηση που είχαν στις αρχές της εβδομάδας στο Πεκίνο και ενόψει των επαφών Putin – Jinping.

Νέα τάξη πραγμάτων

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να οδηγήσει την παγκόσμια τάξη «σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση», δήλωσε ο Yang Jiechi, αναφέροντας πως υπό την καθοδήγηση του προέδρου Xi Jinping και του προέδρου Vladimir Putin, «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάντα σε σωστή πορεία και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν σταθερά η μία την άλλη σε θέματα που αφορούν τα βασικά τους συμφέροντα».
Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρόεδρος συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο Πεκίνο στις αρχές Φεβρουαρίου.
«Η κινεζική πλευρά είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη ρωσική πλευρά για τη συνεχή εφαρμογή της στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων και την προώθηση της ανάπτυξης της διεθνούς τάξης σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση», δήλωσε ο Yang, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη.
Ο Yang είναι ανώτερος σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων και μέλος του Πολιτικού Γραφείου, του οργάνου λήψης αποφάσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι καθώς οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ επιδεινώνονται ραγδαία, το Πεκίνο πιστεύει ότι πρέπει να καλλιεργήσει τον δεσμό με τον σημαντικό βόρειο γείτονά του.
«Ανεξάρτητα από το αν η Ρωσία κερδίσει (στην Ουκρανία), η Κίνα θα επιδιώξει μια στενή ευθυγράμμιση με τη Ρωσία, η οποία αποφασίζεται από την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε στο AFP ο Yun Sun, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο Κέντρο Stimson με έδρα την Ουάσιγκτον.
Ως η δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, «η Ρωσία δεν είναι μια γεωπολιτική δύναμη που μπορεί να εξαλειφθεί», πρόσθεσε ο Yun Sun.
Η Κίνα προσπάθησε να παρουσιαστεί ως ουδέτερο μέρος στον πόλεμο της Ρωσίας, παρά τη δήλωση του Xi για μια συνεργασία "χωρίς όρια" με τον Putin, όταν συναντήθηκαν μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την επίθεση στην Ουκρανία.
Ενώ το Πεκίνο δεν έχει επικρίνει ρητά τον πόλεμο, η ηγεσία έχει επίσης αποφύγει να παράσχει άμεση βοήθεια προς τη Ρωσία, σε οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο. 

Κοινά ναυτικά γυμνάσια 

Εν τω μεταξύ, πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας και της Κίνας εκτελούν κοινές περιπολίες στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι τα κοινά γυμνάσια περιλαμβάνουν τακτικούς ελιγμούς και ασκήσεις με τη συμμετοχή πυροβολικού και ελικοπτέρων.
«Οι σκοποί των περιπολιών περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας, την προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, την εποπτεία παράκτιων περιοχών και τη διασφάλιση των ΑΟΖ Ρωσίας και Κίνας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Στήριξαν τη ρωσική οικονομία οι κινεζικές εξαγωγές 

Οι κινεζικές εξαγωγές αυτοκινήτων, τηλεοράσεων και smartphones βοήθησαν τη Ρωσία να καλύψει ένα κενό όταν οι ξένες μάρκες αποχώρησαν, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το 81% των νέων εισαγωγών αυτοκινήτων της Ρωσίας ήταν κινεζικά και η Xiaomi ήταν ο κατασκευαστής smartphone με τις περισσότερες πωλήσεις στη Ρωσία.
Η συνάντηση Xi - Putin θα προστεθεί στην καταιγιστική διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Κίνα και η Ινδία συμμετείχαν σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στη ρωσική Άπω Ανατολή, ενώ ο υπ' αριθμόν 3 αξιωματούχος του Πεκίνου Li Zhanshu μίλησε αυτοπροσώπως στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ την περασμένη εβδομάδα.
Στη συνάντηση με τον κ. Yang, ο κ. Denisov δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των εθνών είχε αποφέρει θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Αύριο 16/9 η συνάντηση Putin - Erdogan 

Βάσει του προγράμματος, Putin και Jinping θα λάβουν σήμερα μέρος, σε μία τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του προέδρου της Μογγολίας Ukhnaagiin Khürelsükh ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας θα έχει σήμερα Πέμπτη 15/9 επίσης συναντήσεις με τους προέδρους του Κιργιστάν, του Τουρμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Ιράν και του Πακιστάν.
Αύριο Παρασκευή 16/9 ο Putin θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi και με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, συνάντηση ιδιαίτερης σημασίας μετά και τις στρατιωτικές συγκρούσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης