Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εισέρχεται στη δεύτερη φάση - Σε Zaporizhye και Kherson θα δοθεί η μεγάλη σύγκρουση

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εισέρχεται στη δεύτερη φάση - Σε Zaporizhye και Kherson θα δοθεί η μεγάλη σύγκρουση
Προς τα πού οδεύει τώρα ο πόλεμος;
Είναι γεγονός ότι το διάστημα 9 - 11 Σεπτεμβρίου θα μείνει στην ιστορία του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσια και την Ουκρανία ως μια πολύ σημαντική περίοδος.
Και τα δύο εμπόλεμα μέρη πέρασαν πολύ σημαντικά κατώφλια, με τρόπο που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα φάση.
Στις 9 και 10, η Ουκρανία είχε τις πρώτες της στρατιωτικές επιτυχίες ανακαταλαμβάνοντας όλο το έδαφος που είχαν προηγουμένως καταλάβει οι Ρώσοι στην περιφέρεια Kharkiv, δυτικά του ποταμού Oskil, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής όχθης του Kupyansk και του διαμετακομιστικού κόμβου του Izyum.
Η δε Ρωσία μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, κλιμάκωσε τις επιθέσεις της στις 11 Σεπτεμβρίου, χτυπώντας τις ουκρανικές υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και βυθίζοντας μεγάλο μέρος της χώρας στο σκοτάδι.
Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα φάση και φαίνεται πολύ πιθανό ότι και τα δύο μέρη θα προσπαθήσουν να αναλάβουν αποφασιστική δράση στο εγγύς μέλλον.

Τι έγινε την περασμένη εβδομάδα

Για να καταλάβουμε όμως προς τα πού οδεύει ο πόλεμος, πρέπει να καταλάβουμε τι έγινε την περασμένη εβδομάδα.
Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια σχετικά με το τι πραγματικά έγινε κατά την αντεπίθεση της Ουκρανίας στην Περιφέρεια Kharkiv και είναι λογικό γιατί είναι δύκολη άσκηση η αξιολόγηση ων στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Όλοι συμφωνούν στη βασική γεωγραφία του τι συνέβη: η Ουκρανία εκκαθάρισε όλη την περιοχή δυτικά του ποταμού Oskil από τις ρωσικές δυνάμεις.
Καθένας όμως εκτιμά ότι αυτά σημαίνει κάτι άλλο.
Έτσι ακούμε διάφορα σαενάρια:
Οτι η Ρωσία έχει παρασύρει την Ουκρανία σε παγίδα και σύντομα θα αντεπιτεθεί
Οτι η Ρωσία αποσύρθηκε οικειοθελώς από το Kharkiv για να δώσει προτεραιότητα σε άλλα μέτωπα
Οτι η Ρωσία τράβηξε τους Ουκρανούς εκεί για να τους πλήξει με πυροβολικό
Οτι η Ρωσία υπέστη μια τεράστια αποτυχία πληροφοριών και δεν είδε ούτε απάντησε στην επίθεση της Ουκρανίας
Οτι η Ρωσία υπέστη ήττα στη μάχη και αναγκάστηκε να υποχωρήσει
Κατά τον Sergei Witte, γνωστό Ρώσο μπλόγκερ και στρατιωτικό αναλυτή, που παρακολουθεί εξαρχής τον πόλεμο στην Ουκρανία και μέχρι στιγμής έχει κάνει καίριες παρατηρήσεις, η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στο Kharkiv δεν είναι τόσο σημαντική όσο φαίνεται, δεδομένου ότι ο ρωσικός τακτικός στρατός είχε επιλέξει να αποχωρήσει να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη περιοχή,
αφήνοντας την άμυνα της πρώτης γραμμής στις συμμαχικές πολιτοφυλακές του Ντονμπάς και εθνοφρουρούς.

Η νίκη της Ουκρανίας στο Kharkiv

Η Ουκρανία λοιπόν με μια ομάδα κρούσης αποτελούμενη από πέντε πλήρεις ταξιαρχίες, στόχευσε σε μια γραμμή που δεν είχε καθόλου ρωσικά τακτικά στρατεύματα και την πήρε.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν έχουμε ούτε μια επιχειρησιακή παγίδα από τη Ρωσία για να πλήξουν αργότερα τους Ουκρανούς αλλά ούτε ήταν μια νίκη στη μάχη για την Ουκρανία - για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρξε σοβαρή μάχη.
Η Ρωσία είχε εξουδετερώσει τα ουκρανικά οπλικά αποθέματα των συγκεκριμένων θέσεων και είχε αποσυρθει πολύ νωρίς. Η Ουκρανία κάλυψε πάρα πολύ έδαφος αλλά δεν μπόρεσε να καταστρέψει καμία ρωσική μονάδα, γιατί δεν υπήρχαν εκεί ρωσικές μονάδες.
Είναι λογικό να είναι ενθουσιασμένοι οι Ουκρανοί που διψούν για μια νίκη.
Ωστόσο, κατά τον Sergei Witte οι εδαφικές απώλειες στο Χάρκοβο δεν αλλάζουν με κανέναν τρόπο την κατάσταση στο πόλεμου.
Η Ρωσία παρέδωσε το έδαφος αλλά έπληξε τις ουκρανικές δυνάμεις καθώς προέλαυναν με ανελέητο πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές.
Τα ουκρανικά κανάλια αναφέρουν ότι όλα τα νοσοκομεία έχουν ξεχειλίσει.
Και η ουσία ειναι ότι το βασικό μέτωπο στο οποίο οι Ουκρανοί προωθούν τώρα στρατό είναι το μέτωπο της Zaporizhia και της Kherson όπου όμως θα έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγείς ρωσικές τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης