Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Ηττήθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές - Νικητής ο δεξιός συνασπισμός - Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Andersson

Σουηδία: Ηττήθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές - Νικητής ο δεξιός συνασπισμός - Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Andersson
Ο δεξιός συνασπισμός θα σχηματίσει τώρα κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

Με μικρή διαφορά μόλις 3 εδρών φαίνετσι ότι τελικά κέρδισε τις εκλογές στη Σουηδία ο δεξιός συνασπισμός που αποτελείται από τους Μετριοπαθείς, τους Σουηδούς Δημοκράτες, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους κέρδισε τελικά τις εκλογές. 
Αν και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένται να ανακοινωθούν αύριο 15/9, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 98% των περιφερειών, η δεξιά αντιπολίτευση εξασφάλισε 177 έδρες στο 349μελές Κοινοβούλιο ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και η χαλαρή κεντροαριστερή συμμαχία εξέλεγαν 173 βουλευτές.
Όταν οριστικοποιηθεί με την καταμέτρηση και των επιστολικών ψήφεων και των ψήφων των Σουηδών που ζουν στο εξωτερικό, ο ηγέτης των Μετριοπαθών Oulf Kristerson θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας και επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Magdalena Andersson παραδέχθηκε πάντως ήδη την ήττα της αριστεράς και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε την παραίτησή της, την οποία θα υποβάλει επισήμως αύσιο 15/9.
Όταν οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα με την καταμέτρηση και των επιστολικών ψήφεων και των ψήφων των Σουηδών που ζουν στο εξωτερικό, ο ηγέτης των Μετριοπαθών Oulf Kristerson θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Στις πρώτες του δηλώσεις πάντως που έκανε απόψε, αμέσως μόλις η Σοσιαλδημοκράτισσα Andersson αναγνώρισε την ήττα της, ο ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος και υποψήφιος της δεξιάς για την πρωθυπουργία Oulf Kristerson, είπε ότι θα σχηματίσει μια κυβέρνηση για όλη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες.
«Θα αρχίσω τώρα το έργο του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης που να μπορεί να φέρει σε πέρας τα πράγματα, μιας κυβέρνησης για όλη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Kristerson στους δημοσιογράφους.
Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν ένα ορόσημο για τη σουηδική πολιτική, καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι τάσσονται εναντίον των μεταναστών και είχαν απομονωθεί από όλα τα μεγάλα κόμματα όταν μπήκαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2010, βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα να αποκτήσουν επιρροή στην κυβερνητική πολιτική.
Οι Σουηδοί Δημοκράτες φαίνεται να κερδίζουν το 20,6% των ψήφων, ξεπερνώντας τους Μετριοπαθείς που συγκεντρώνουν 19,1% και να καθίστανται έτσι το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς.
Μολονότι το κόμμα του Kristerson είναι μικρότερο, ο αρχηγός των Σουηδών Δημοκρατών Jimmy Akesson δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη από τη δεξιά για να αναλάβει την πρωθυπουργία.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης