Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπάρχει σχέδιο; Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατακρεουργεί σκόπιμα την χρηματοδότηση της Ουγγαρίας - Η Ελλάδα πιο... διεφθαρμένη

Υπάρχει σχέδιο; Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατακρεουργεί σκόπιμα την χρηματοδότηση της Ουγγαρίας - Η Ελλάδα πιο... διεφθαρμένη
Στην Ελλάδα, περισσότερα από το 70% του πληθυσμού είναι πεπεισμένο ότι οι περισσότερες από τις κυβερνητικές χώρες εμπλέκονται στη διαφθορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περικοπές ως προς τη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας λόγω ανησυχιών για «ευρεία δωροδοκία» στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ανέφερε το Bloomberg .
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει την αξιολόγησή της την ερχόμενη Κυριακή, ενώ η ΕΕ θα πρέπει να λάβει την απόφαση της εντός τριών μηνών.
Ο Alexei Zubets, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας του Χρηματοοικονομικού Πανεπιστημίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σχολίασε τη δημοσίευση στο ραδιόφωνο Sputnik.
«Αν κοιτάξετε τις αξιολογήσεις, ιδίως τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, που καταρτίζεται από αμερικανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τότε η Ουγγαρία κατατάσσεται στο πρώτο μισό της λίστας, αλλά δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις.
Στην Ευρώπη, υπάρχουν χώρες που βρίσκονται  σε χειρότερη θέση όπως η Βουλγαρία, για παράδειγμα, η οποία κατατάσσεται δυσμενέστερα στη βαθμολογία αντίληψης για τη διαφθορά από την Ουγγαρία», δήλωσε ο Aleksey Zubets.
Η ίδια εικόνα μπορεί να εντοπιστεί και σε άλλες βαθμολογίες, σημείωσε ο ειδικός.
«Αν πάρουμε, για παράδειγμα, μια διεθνή μελέτη αξιών (υπάρχει ένα τόσο έγκυρο, εκτενές έργο), τότε υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν πλήρη διαφθορά μεταξύ της κυβέρνησης.
Στην Ελλάδα, περισσότερα από το 70% του πληθυσμού είναι πεπεισμένο ότι οι περισσότερες από τις κυβερνητικές χώρες εμπλέκονται στη διαφθορά.
Στη Γερμανία, είναι λιγότερο. Αλλά εκεί, περισσότερο από το 25 τοις εκατό σκέφτονται, γιατί να μην αρχίσουν να αναλύουν τη διαφθορά.
Η Ρουμανία, μια σειρά από άλλες χώρες - ο λαός υπάρχουν πεπεισμένοι ότι υπάρχει διαφθορά, και υπάρχει πολλή», είπε ο Oleksii Zubets.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έτσι, η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εύκολο να αμφισβητηθεί» δήλωσε ο Aleksey Zubets.

Η διαφθορά στην ΕΕ

Η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους πολίτες της ΕΕ: το 68% των πολιτών πιστεύει ότι η διαφθορά εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους σύμφωνα με έρευνα από το Ευρωβαρόμετρο  για το 2022.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις της ΕΕ, το 63% πιστεύει επίσης ότι η διαφθορά αποτελεί διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα τους.
Το 37% όσων απάντησαν πιστεύουν ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς εφαρμόζονται αμερόληπτα και χωρίς κρυφές σκοπιμότητες.
Το 34% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι ο αριθμός των αποτελεσματικών διώξεων είναι επαρκής για την αποθάρρυνση των πρακτικών διαφθοράς και ότι οι προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεών τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές (31%). Τέλος, το 31% πιστεύει ότι υπάρχει επαρκής διαφάνεια και έλεγχος της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στη χώρα τους.
Οι μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τις αξιολογήσεις της Επιτροπής, μεταξύ άλλων για τις εκθέσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου.
Στο πλαίσιο του μηχανισμού της ΕΕ για το κράτος δικαίου, η Επιτροπή προωθεί την καταπολέμηση της διαφθοράς για την προώθηση μιας νοοτροπίας κράτους δικαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου θα περιέχει για πρώτη φορά στοχευμένες συστάσεις προς τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τον Μάιο, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας σχετικά με την ανάκτηση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το έγκλημα και η διαφθορά δεν αποφέρουν καρπούς, περιορίζοντας την ικανότητα των εγκληματιών να διαπράττουν νέα εγκλήματα
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο πλαίσιο της λειτουργίας της έχει ήδη δεσμεύσει και κατάσχει περιουσιακά στοιχεία εγκληματιών αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης