Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακραία αστάθεια: Η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδηγεί αναπόφευκτα σε επισιτιστική κρίση

Ακραία αστάθεια: Η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδηγεί αναπόφευκτα σε επισιτιστική κρίση
Οι φτωχότερες χώρες θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα
Σχετικά Άρθρα

Οι ενεργειακές κρίσεις επηρεάζουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αγορές τροφίμων, με την παραγωγή τους για το επόμενο έτος να βρίσκεται σε ένα μετέωρο βήμα.
Σημειώνεται πως περίπου το 70% του κόστους παραγωγής λιπασμάτων είναι αποκλειστικά η τιμή του φυσικού αερίου και καθώς η τιμή της ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη, το κόστος παραγωγής και μεταφοράς τροφίμων αυξάνεται παράλληλα.
Ταυτόχρονα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απειλές από τον Putin ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις οδούς εξαγωγής σιτηρών έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές τροφίμων.
Το πρόβλημα με μια ενεργειακή κρίση είναι ότι είναι στην πραγματικότητα μια κρίση των πάντων.
Σε έναν κόσμο όπου ουσιαστικά κάθε κλάδος βασίζεται στην ενέργεια με κάποια μορφή, ο αφανής πληθωρισμός είναι αναπόφευκτος.
Αυτό το φαινόμενο δεν είναι είδηση ​​– το βιώνετε εδώ και δύο χρόνια.
Όμως, ενώ οι παγκόσμιες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν κάθε εργαλείο για να περιορίσουν τους αυξανόμενους ρυθμούς πληθωρισμού, υπάρχουν πολύ λιγότερα που μπορούν να κάνουν για την επερχόμενη έλλειψη τροφίμων.
Εδώ και μήνες, η γεωργική βιομηχανία προειδοποιεί τον υπόλοιπο κόσμο ότι η παραγωγή τροφίμων του επόμενου έτους απειλείται σοβαρά, καθώς η βιομηχανία λιπασμάτων βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Τα βιομηχανικά λιπάσματα εκπέμπουν SOS

Τα βιομηχανικά λιπάσματα NPK (ονομάζονται έτσι για τη σύνθεση τους από άζωτο, φώσφορο και οξείδιο του καλίου), εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Περίπου το 70% του κόστους παραγωγής λιπασμάτων αφορά αποκλειστικά την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε ελεύθερες ποσότητες για την παραγωγή των ιλύων φωσφορικής αμμωνίας που μετατρέπονται σε λίπασμα.
Πράγματι, σύμφωνα με την CRU Group, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί λιπασμάτων στην περιοχή χάνουν επί του παρόντος περίπου 2.000 δολάρια για κάθε τόνο αμμωνίας που παράγεται.
Έτσι όπως η Ρωσία σταμάτησε πλέον επ' αόριστον τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στέλνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στην κορυφή, ο τομέας λιπασμάτων της Γηραιάς ηπείρου έχει σταματήσει έως και το 70 τοις εκατό της παραγωγικής του ικανότητας.
Αυτή είναι μια τρομερά τρομακτική πραγματικότητα.
Τα εμπορικά λιπάσματα διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο 40 έως 60 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.
Αν δεν καλλιεργείτε το δικό σας φαγητό ή αγοράζετε από έναν συνεταιρισμό, είναι πιθανό τα περισσότερα από τα βασικά τρόφιμα σας να εξαρτώνται πλήρως από το NPK.

Οι προειδοποιήσεις 

Οι ειδικοί στην επισιτιστική ασφάλεια έχουν προειδοποιήσει για αυτού του είδους την κρίση εδώ και χρόνια, και για τη συγκεκριμένη κρίση από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Μετά από πολλές δεκαετίες φιλελεύθερης χρήσης χημικών λιπασμάτων, τα παγκόσμια γεωργικά εδάφη έχουν καταστροφικά εξαντληθεί σε θρεπτικά συστατικά.
Χωρίς χρήση λιπασμάτων κάθε χρόνο, αυτές οι υποβαθμισμένες εκτάσεις θα μπορούσαν να παράγουν μόνο ένα κλάσμα της τρέχουσας χωρητικότητάς τους και με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Και όλα αυτά εκτιλίσσεται παράλληλα με μια επισιτιστική κρίση.
Μαζί, η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν τόσο πολλά σιτηρά για την παγκόσμια αγορά που συχνά αναφέρονται ως το παγκόσμιο καλάθι ψωμιού.
Η σύγκρουση στην περιοχή έχει επίσης θέσει σε κίνδυνο την παράδοση των σιτηρών της περιοχής στην αγορά, δημιουργώντας μια συμπίεση τροφίμων στην υποσαχάρια Αφρική που εξαρτάται από τις εισαγωγές νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.
Μια πρόσφατη εμπορική συμφωνία σιτηρών μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, της Μόσχας και του Κιέβου – η οποία προσπάθησε να μετριάσει αυτό το πρόβλημα παρέχοντας παράλληλα εισόδημα στην Ουκρανία – εξόργισε τον Ρώσο πρόεδρο Putin.
Ενώ συμφώνησε να αφήσει τη συμφωνία «απάτης» να προχωρήσει –προς το παρόν– το πέρα ​​δώθε έχει δείξει την ακραία αστάθεια των αλυσίδων εφοδιασμού σιτηρών και λιπασμάτων που συμμετέχουν στη Ρωσία.
Τον Ιούλιο (όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πολύ χαμηλότερες και η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας δεν ήταν τόσο τρομερή όσο τώρα) η Διεθνής Ένωση Λιπασμάτων εκτίμησε ότι εάν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία παραταθεί και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου συνεχίσουν να μειώνουν τη χρήση των λιπασμάτων, σχεδόν το 2 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού, σιταριού, ρυζιού και σόγιας θα μπορούσε να χαθεί.
«Ακόμη και μικρές μειώσεις στην παραγωγή σιτηρών μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις τιμών», αναφέρει το Newsweek .
Όπως πάντα, οι φτωχότερες χώρες θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα.
Η συμπίεση των σιτηρών αυτού του καλοκαιριού στην Αφρική θα ωχριά σε σύγκριση με τις επισιτιστικές κρίσεις που ενδέχεται να πλήξουν τα αφρικανικά έθνη, το Μεξικό και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες με μεγάλους γεωργικούς τομείς που εξαρτώνται από τις εισροές.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης