Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση και ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν - Παρέμβαση της Ρωσίας

Ένταση και ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν - Παρέμβαση της Ρωσίας
Κιργίζιοι και Τατζίκοι συνοριακοί φρουροί αντάλλαξαν πυρά σε τρία διαφορετικά επεισόδια σήμερα
Σχετικά Άρθρα
Κιργίζιοι και Τατζίκοι συνοριακοί φρουροί αντάλλαξαν πυρά σε τρία διαφορετικά επεισόδια σήμερα, έπειτα από μια διαμάχη για τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας, δήλωσαν αξιωματούχοι των δύο πλευρών.

Οι συγκρούσεις, που σημειώνονται την παραμονή μιας περιφερειακής συνάντησης ασφαλείας και ενώ μαίνεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, ξεκίνησαν αφότου η συνοριακή υπηρεσία του Κιργιστάν κατηγόρησε τους Τατζίκους ότι κατέλαβαν θέσεις σε ένα τμήμα των συνόρων που δεν έχει οριοθετηθεί.
Το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν είναι σύμμαχοι της Ρωσίας και φιλοξενούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, αλλά οι συγκρούσεις για συνοριακά θέματα είναι συχνές και πέρυσι είχαν αποτέλεσμα σχεδόν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Η πλευρά του Τατζικιστάν ανέφερε σε ανακοίνωση πως Κιργίζιοι συνοριοφύλακες άνοιξαν απρόκλητα πυρ με όπλα και ολμοβόλα εναντίον του φυλακίου του. Η συνοριακή υπηρεσία του Τατζικιστάν ανέφερε πως ένας συνοριοφρουρός σκοτώθηκε κατά το επεισόδιο και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, μετάδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Το Κιργιστάν ανέφερε πως δύο Κιργίζιοι στρατιώτες τραυματίστηκαν και ότι υπήρξαν άλλα δύο επεισόδια σε διαφορετικές περιοχές των συνόρων, παρότι και τα τρία περιστατικά με πυροβολισμούς συνέβησαν κατά μήκος των συνόρων της επαρχίας Μπάτκεν.

Παρέμβαση από τη Ρωσία

Από την πλευρά της η Ρωσία κάλεσε τις δύο χώρες να λάβουν επείγοντα μέτρα προκειμένου να επαναφέρουν τον έλεγχο της κατάστασης στα σύνορά τους, σύμφωνα με το RIA Novosti, που επικαλείται πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Κιργίζιος και ο Τατζίκος ηγέτης αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Ουζμπεκιστάν αυτή την εβδομάδα μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping καθώς και με άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης