Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία, ο μεγάλος ασθενής της ενεργειακής κρίσης - Προς εθνικοποίηση η Uniper, «βουτιά» 18,26%

Γερμανία, ο μεγάλος ασθενής της ενεργειακής κρίσης - Προς εθνικοποίηση η Uniper, «βουτιά» 18,26%
Την εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper εξετάζει η Γερμανία
Σχετικά Άρθρα

Την εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Uniper εξετάζει η Γερμανία, η οποία αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, η οποία προκλήθηκε από την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να αυξήσει το μερίδιό της στον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper πάνω από 50%.
Ωστόσο, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο εξαγοράς ακόμη και του 100%, κρατικοποιώντας πλήρως την εταιρεία.
Τον περασμένο η κυριότερη εταιρεία φυσικού αερίου Uniper της Γερμανίας ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια για τη διάσωσή της.
H Uniper χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από το κράτος αφού έχει ήδη αξιοποιήσει ένα πακέτο στήριξης, που ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. ευρώ.
Βασικός μέτοχος, πάντως, προς το παρόν παραμένει η φινλανδική Fortum.
H μετοχή της Uniper σημειώνει «βουτιά» 18,26% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Μπαράζ κρατικών διασώσεων
 
Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την Uniper και η VNG, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, ζήτησε κρατική βοήθεια.
Ενώ η εταιρεία δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, το Reuters έκανε λόγο για πιθανή μερική κρατικοποίηση, σύμφωνα με τα μέτρα σταθεροποίησης που καλύπτονται από τον νόμο της Γερμανίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
«Μέχρι την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου, η VNG ήταν ένας υγιής εταιρικός όμιλος που συνέβαλε στην ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Γερμανία», ανακοίνωσε η VNG, η οποία ανήκει κατά 74,21% στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας EnBW. 
«Οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου στις ενεργειακές αγορές έφεραν τη VNG σε μια όλο και πιο κρίσιμη οικονομική κατάσταση χωρίς δική της υπαιτιότητα», αναφέρει η VNG.
Η γερμανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει την αίτηση και εργάζεται για τη σταθεροποίηση της εταιρείας, ανέφεραν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν γνωρίζει ότι έχουν υποβληθεί άλλες αιτήσεις ενίσχυσης από ενεργειακές εταιρείες.

Μεγάλο πλήγμα στην VNG

Όπως η  Uniper, η οποία τον Ιούλιο εξασφάλισε κρατική διάσωση, συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ, η VNG έχει πληγεί από την απότομη μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, αναγκάζοντάς την να καλύψει το κενό στην αγορά spot σε πολύ υψηλότερες τιμές.
Η VNG, η οποία μετρά επίσης τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και δήμους μεταξύ των μετόχων της, έχει δύο μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, συνολικού όγκου 100 τεραβατώρων (TWh): η μία, που αντιστοιχεί σε 35 TWh, είναι απευθείας με την Gazprom και λήγει στο τέλος του έτους.
Το εν λόγω συμβόλαιο θα οδηγήσει σε απώλειες ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ το 2022, ακόμη και αν συνυπολογιστεί η εισφορά φυσικού αερίου, η οποία θα επιτρέψει στις εταιρείες φυσικού αερίου να μετακυλήσουν την εκτίναξη του κόστους στους πελάτες από την 1η Οκτωβρίου, δήλωσε η VNG, προσθέτοντας ότι αυτή η απώλεια από μόνη της θα ήταν ακόμη υποφερτή.
Η πρόκληση είναι η εναπομένουσα προμήθεια που έχει συμβληθεί με τη Sefe, πρώην γνωστή ως Gazprom Germania, η οποία τέθηκε υπό γερμανική κηδεμονία αφού η Gazprom την εγκατέλειψε τον Απρίλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης