Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο 35% η πιθανότητα επιθετικής αύξησης επιτοκίων κατά 100 μ.β. από τη Fed

ΗΠΑ: Στο 35% η πιθανότητα επιθετικής αύξησης επιτοκίων κατά 100 μ.β. από τη Fed
Οι αγορές έχουν επίσης αρχίσει να αποτιμούν την πιθανότητα το αμερικανικό επιτόκιο αναφοράς να κλείσει το έτος πάνω από το 4%
Σχετικά Άρθρα
Επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve ακόμη και κατά 100 μονάδες βάσης στις 21 Σεπτεμβρίου «βλέπουν» οι αγορές, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του διαχειριστή του χρηματιστηρίου CME Group, οι traders έχουν αρχίσει να αποτιμούν μια πιθανότητα 35% ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίασή της στις 21 Σεπτεμβρίου.
Το υπόλοιπο 65% αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.
Οι traders έχουν αποσύρει την εκτίμηση κατά 50 μονάδες βάσης, μετά τα στοιχεία της Τρίτης που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ υποχώρησε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο.

Πάνω από 4% το επιτόκιο στο τέλος του 2022;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ απομακρύνεται από το ανώτατο επίπεδο 40 ετών που σημειώθηκε τον Ιούνιο, είναι πιθανό να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να φθάσει το ποσοστό-στόχο της Fed στο 2%.
Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου επιτευχθεί αυτό το σενάριο.
Οι αγορές έχουν επίσης αρχίσει να αποτιμούν την πιθανότητα το αμερικανικό επιτόκιο αναφοράς να κλείσει το έτος πάνω από το 4%.
Ένα τέτοιο σενάριο περιλαμβάνει δύο ακόμη αυξήσεις 75 μ.β. από τη Fed, ακολουθούμενες από μια ηπιότερη αύξηση 25 μ.β. στην τελευταία συνεδρίασή της για το έτος.
«Το εύρος και η εμμονή των πληθωριστικών πιέσεων έχει δει την αγορά να μετατοπίζει τις προσδοκίες της για το τελικό επιτόκιο στο 4-4,25% από το εύρος 3,75-4% πριν από την ανακοίνωση», έγραψαν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους.
Ωστόσο, η τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα κλείσουν το έτος στο 4%.
Η μέτρηση του ΔΤΚ του Αυγούστου προκάλεσε κραχ στις χρηματοπιστωτικές αγορές την Τρίτη, με τους δείκτες της Wall Street να σημειώνουν πτώση μεταξύ 3,9% και 5,2%.
Οι απώλειες μεταφέρθηκαν στις αγορές της Ασίας, με τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιο να υποχωρεί 2,8%.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε υψηλό τριών μηνών μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, ενώ το δολάριο κυμαινόταν λίγο κάτω από τις κορυφές 20ετίας που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης