Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία - Αναπάντεχη μείωση του πληθωρισμού στο 9,9% τον Αύγουστο του 2022

Βρετανία - Αναπάντεχη μείωση του πληθωρισμού στο 9,9% τον Αύγουστο του 2022

Ανοδικά συνέχισαν οι τιμές των τροφίμων

Σχετικά Άρθρα
Πτωτικά κινήθηκε τον Αύγουστο του 2022, ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία, λόγω της πτώσης των τιμών στα καύσιμα αν και οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται.
Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 9,9%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 10,2%.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,5%. Ο βασικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, ήταν 0,8% σε μηνιαία βάση και 6,3% σε ετήσια βάση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επλήγη από μια ιστορική κρίση κόστους ζωής φέτος, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτοξεύονται και οι αυξήσεις των μισθών δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, γεγονός που οδήγησε σε μία από τις πιο απότομες μειώσεις των πραγματικών μισθών στην ιστορία.
Την περασμένη εβδομάδα, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Liz Truss, ανακοίνωσε ένα έκτακτο δημοσιονομικό πακέτο που περιορίζει τους ετήσιους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών στα 2.500 στερλίνες (2.881,90 δολ.) για τα επόμενα δύο χρόνια, με ισοδύναμη εγγύηση για τις επιχειρήσεις τους επόμενους έξι μήνες και περαιτέρω υποστήριξη για ευάλωτα άτομα και επιχειρήσεις.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα μέτρα -που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν στο δημόσιο ταμείο περίπου 130 δισ. στερλίνες- θα μειώσουν απότομα τις προοπτικές για τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, αλλά θα τον αυξήσουν μεσοπρόθεσμα.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης