Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποχώρησε από τη Ρωσία η νορβηγική Equinor - Πούλησε τα assets της στη Rosneft έναντι... 1 ευρώ

tags :
Αποχώρησε από τη Ρωσία η νορβηγική Equinor - Πούλησε τα assets της στη Rosneft έναντι... 1 ευρώ
Η απόσυρση έδωσε τέλος στα φιλόδοξα σχέδια της Equinor
Σχετικά Άρθρα
Η Equinor της Νορβηγίας έγινε η πρώτη δυτική μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία που αποχώρησε πλήρως από τη Ρωσία, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις με τη Μόσχα.
Αλλά πλήρωσε επίσης ένα τίμημα...
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η ρωσική Rosneft πλήρωσε μόνο ένα ευρώ για τα κύρια περιουσιακά στοιχεία της Equinor, ενώ επέτρεψε επίσης στον κρατικά ελεγχόμενο νορβηγικό όμιλο να παραιτηθεί από μελλοντικές υποχρεώσεις και επενδυτικές δεσμεύσεις.
Λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία ήρθε καθώς πολλές δυτικές επιχειρήσεις αποσύρθηκαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.
Η συμφωνία ακολούθησε εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Equinor και της Rosneft, οι οποίοι με τη σειρά τους χειρίστηκαν τις σχέσεις με το Κρεμλίνο, το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο για τέτοιες συναλλαγές.

Η συμφωνία

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Κρεμλίνο συμφώνησε να μεταβιβάσει τις μελλοντικές επενδυτικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Equinor, αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, στη Rosneft.
Σε αντάλλαγμα, η Equinor συμφώνησε να πουλήσει τα μερίδιά της στις κοινοπραξίες της Rosneft για ένα ευρώ.
Εκπρόσωπος της Equinor, η οποία κατέγραψε τη λογιστική αξία των ρωσικών περιουσιακών της στοιχείων στο μηδέν από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ότι η έξοδός της από τις κοινοπραξίες με τη Rosneft ήταν «ουδέτερη ως προς την αξία».
Η απόσυρση έδωσε τέλος στα φιλόδοξα σχέδια της Equinor, η οποία πριν από 10 χρόνια υπέγραψε συμφωνία με τη Rosneft για να βοηθήσει στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τεράστιες εκτάσεις του εδάφους της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής, του Ειρηνικού και του νότου της χώρας.
Έγινε επίσης καθώς η αμερικανική πετρελαϊκή Exxon Mobil ανέστειλε την παραγωγή στο πετρελαϊκό έργο Sakhalin-1 στην Ανατολή της Ρωσίας, εξοργίζοντας τη Μόσχα και πυροδοτώντας έναν νέο νόμο που απαγορεύει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από ξένες εταιρείες χωρίς την έγκριση του Κρεμλίνου.
Οι ανταγωνιστές Shell και BP έχουν επίσης σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά την έξοδο από τη Ρωσία ή την εύρεση αγοραστών για δεκάδες δισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία.

Φιλόδοξα σχέδια

Η Equinor υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Rosneft τον Μάιο του 2012 παρουσία του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin και του τότε αντιπροέδρου της Ρωσίας Igor Sechin, ο οποίος εντάχθηκε στη Rosneft ως επικεφαλής της λίγο αργότερα.
Η συμφωνία περιελάμβανε από κοινού τη πραγματοποίηση γεωτρήσεων ανοικτά της Ρωσίας και τη μελέτη του δυναμικού παραγωγής για ορισμένα χερσαία περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τη συμμετοχή της Rosneft στην εξερεύνηση ανοιχτά της Νορβηγίας.
Σκοπός ήταν να φέρει τη συνεργασία μεταξύ της Νορβηγίας και της Ρωσίας σε ένα νέο επίπεδο αφού οι δύο αρκτικές δυνάμεις συμφώνησαν τελικά τα σύνορά τους στη Θάλασσα Μπάρεντς το 2010, δίνοντας τέλος σε μια 40χρονη διαμάχη.
Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 περιόρισαν τη συνεργασία στη γεώτρηση υπεράκτιων γεωτρήσεων της Αρκτικής, αλλά στην ξηρά συνεχίστηκε και μάλιστα επεκτάθηκε.
Μεταξύ 2018 και 2020, η Equinor και η Rosneft επέκτειναν τη συνεργασία τους σε πολλά πεδία στη δυτική και ανατολική Σιβηρία.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, πριν από αρκετά χρόνια η Equinor εργαζόταν σε μια ακόμη μεγαλύτερη συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Rosneft για την από κοινού εξερεύνηση των πεδίων της Σιβηρίας, αλλά οι δυο τους δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στους τελικούς όρους.
Στις 27 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Equinor ανακοίνωσε την έναρξη της εξόδου της από τη Ρωσία.
Η Equinor ολοκλήρωσε την πλήρη απόσυρσή της αυτόν τον μήνα μεταβιβάζοντας το μερίδιο 30% της στην πετρελαιοπηγή Arctic Kharyaga στον κρατικό έλεγχο της ρωσικής εταιρείας Zarubezhneft.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης