Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ημίμετρα και αστοχίες από Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση - Βαρύς ο χειμώνας για την Ευρώπη, αδύναμη η Von der Leyen

Ημίμετρα και αστοχίες από Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση - Βαρύς ο χειμώνας για την Ευρώπη, αδύναμη η Von der Leyen
Τα μέτρα προβλέπουν και υποχρεωτικούς στόχους για εξοικονόμηση ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Τα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη 14/9 η Κομισιόν, η οποία έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει μια δέσμη πρωτοφανών προτάσεων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και μια πρωτοφανής κρίση.
Το σχέδιο αυτό θα αφορά προτάσεις αφενός για τη εξοικονόμηση ενέργειας ενόψει του ιδιαίτερα κρίσιμου χειμώνα που έπεται, μέσω π.χ. περικοπών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αφετέρου για την είσπραξη των έκτακτων κερδών από τις εταιρείες ενέργειας με απώτερο στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας.
Έως σήμερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό μεμονωμένα λαμβάνοντας μέτρα σε εθνικό επίπεδο, όπως μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις και επιδόματα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που με τη σειρά της πυροδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ.
Όλη αυτή η κρίση έχει αναγκάσει βιομηχανίες να σταματήσουν τις γραμμές παραγωγής τους, επιχειρήσεις να εξετάζουν αν πρέπει ή όχι να συνεχίσουν τη λειτουργία τους λόγω των τεράστιων εξόδων και τους πολίτες να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τους λογαριασμούς ρεύματος και ενέργειας, τη στιγμή που υπάρχει η απειλή ακόμα και για διακοπές στην ενέργεια ή παροχή ρεύματος με το δελτίο κατά τη διάρκεια του χειμώνα που έρχεται.
Είναι προφανές πως εάν αυτά τα σενάρια γίνουν πραγματικότητα, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες εικόνες αλλά και με εκτεταμένες διαδηλώσεις και αντιδράσεις.

Το σχέδιο

Απέναντι σε αυτό το εξαιρετικά δυστοπικό σενάριο, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα μια σειρά από ευρωπαϊκά μέτρα σε μια ύστατη προσπάθεια να δοθεί μια κοινή απάντηση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί όλη την ΕΕ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το οποίο αναφέρει πως έχει στα χέρια του το προσχέδιο των μέτρων, αυτό προβλέπει την φορολόγηση των πλεονασματικών εσόδων από τις ενεργειακές εταιρίες στην Ευρώπη που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ώστε οι κυβερνήσεις, να συγκεντρώσουν χρήματα για τις δαπάνες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει πως αιολικά και ηλιακά πάρκα καθώς και οι πυρηνικοί σταθμοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ανώτατο όριο 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα έσοδα τους από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως αναφέρεται, η κίνηση αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών σε λιγότερο από το ήμισυ των τρεχουσών τιμών της αγοράς.
Αλλά και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης) θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια έκτακτη εισφορά στα κέρδη τους, η οποία εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 33% των φορολογητέων πλεονασμάτων τους από το οικονομικό έτος 2022.

Υπαναχώρηση από το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Όσον αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αναφέρεται πως η Κομισιόν τελικά υπαναχώρησε καθώς δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ.
Τα ευρωπαϊκά κράτη εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσο η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα αποδεικνυόταν μια κίνηση που θα απέφερε κέρδη ή που εν τέλει θα έβλαπτε σημαντικά την Ευρώπη στην προσπάθεια της να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τον χειμώνα που έρχεται, ο οποίος έχει περιγραφεί πως δεν αποκλείεται να είναι χειρότερος από αυτόν του 1944 – 1945, δηλαδή από τον τελευταίο χειμώνα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Υποχρεωτική μείωση ενέργειας

Επιπλέον το σχέδιο προβλέπει έναν υποχρεωτικό στόχο για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής και εθελοντικά μια εξοικονόμηση της τάξης του 10% σε μηνιαία βάση, σε μια ύστατη προσπάθεια εξοικονόμησης καυσίμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Όπως αναφέρεται, αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα και με το κλείσιμο βιομηχανιών ανάλογα με τις ανάγκες και ιδανικά σε διασυνοριακό συντονισμό, έτσι ώστε να μη διαταράσσονται οι εφοδιαστικές αλυσίδες σε βασικά προϊόντα, ενώ επισημαίνεται πως οι διάφορες χώρες θα έχουν σημαντικό περιθώριο για να επιλέξουν ποιες θα είναι οι ώρες αιχμής για τη μείωση στην χρήση ενέργειας.
Μια κίνηση πάντως που συναντά αντιδράσεις, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτό θα αμβλύνει την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Σημειώνεται πως όσον αφορά την αποθήκευση φυσικού αερίου, τα ευρωπαϊκά κράτη τα έχουν πάει ιδιαίτερα καλά δεδομένου ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες κατά 84%, ποσοστό που υπερβαίνει το στόχο που είχε θέσει η Κομισιόν.
Ωστόσο πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά τις σημαντικές αυτές ποσότητες αποθήκευσης αερίου, η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να βγάλει τον χειμώνα, αν δεν γίνουν βαθιές περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Νέες διαπραγματεύσεις

Κατόπιν της παρουσίασης του σχεδίου της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν για να λάβουν και τις οριστικές τους αποφάσεις.
Με το πλαφόν στο φυσικό αέριο να είναι πλέον εκτός συζήτησης, εκτιμάται πως οι υπουργοί Ενέργειας θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη νέα τους συνάντηση στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς στην προηγούμενη συνάντηση τους την περασμένη Παρασκευή δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν συνολικά επί του σχεδίου.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης