Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κραχ στη Wall λόγω πληθωρισμού, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2020 - Ο S&P 500 στο -4,33%, ο Nasdaq -5,16%

Κραχ στη Wall λόγω πληθωρισμού, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2020 - Ο S&P 500 στο -4,33%, ο Nasdaq -5,16%
Ήταν η χειρότερη μέρα του χρόνου και για τους τρεις μέσους δείκτες.
Με πολύ σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου (η χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2020), μετά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, ο οποίος ήταν υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν, έπληξαν την αισιοδοξία των επενδυτών για το «πάγωμα» των τιμών και τη λιγότερο επιθετική Federal Reserve στο θέμα των επιτοκίων.

Οι επενδυτές θεωρούν δεδομένη τώρα τη νέα αύξηση επιτοκίων «μαμούθ» από τη Fed και αυτό φάνηκε στο ταμπλό.
Η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, προβλέπουν αναλυτές της Nomura.

Σημειωτέον, οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη καταναλωτή στο 8,1%, και τον δομικό δείκτη στο 6,1%.
Αυτό που προβλημάτισε επίσης τις αγορές, είναι ότι σε επίπεδο μήνα ο δείκτης καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ αναμενόταν μείωση 0,1%, με τον δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται κατά 0,6%.
Στο μεταξύ, ανοδικά για άλλη μια μέρα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,42% και το 2ετές σημείωσε άνοδο κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,75%- σε υψηλό αντίστοιχο του 2007. 

Στο ταμπλό 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε -3,94%, στις 31.104 μονάδες. 
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατρακύλησε κατά -4,33%, στις 3.932 μονάδες 
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -5,16%, στις 11.633 μονάδες 
O δείκτης φόβου/VIX έχει εκτοξεύτηκε στο +13,28% στις 27,04 μονάδες

wall_klisimo_1.JPG
Ήταν η χειρότερη μέρα του χρόνου και για τους τρεις μέσους δείκτες.
Περισσότερες από 490 μετοχές του S&P 500 υποχώρησαν, με τη μητρική Meta του Facebook να σημειώνει πτώση 8% και την Caesars Entertainment να χάνει 7,3%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Intel (-7,1%), Boeing (-7%) και Home Depot (-6,7%) ενώ κανένας τίτλος δεν κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος.

Χειρότερος του αναμενομένου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Στο 8,3% τον Αύγουστο του 2022, από 8,5% τον Ιούλιο


Στο ανήλθε 8,3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2022 στις ΗΠΑ, από 8,5% τον Ιούλιο, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την απόφαση της FED σχετικά με το το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευαίσθητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ανήλθε στο 6,3% τον Αύγουστο, από 5,9% τον Ιούλιο.
Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη καταναλωτή στο 8,1%, και τον δομικό δείκτη στο 6,1%.
Αυτό που προβλημάτισε επίσης τις αγορές, είναι ότι σε επίπεδο μήνα ο δείκτης καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ αναμενόταν μείωση 0,1%, με τον δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται κατά 0,6%.
1_163.jpg

2_233.jpg
Θα παραμείνει επιθετική η Fed

Μετά και τα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, καθώς πλέον οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συντηρήσει τον ρυθμό της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Biden: Θα χρειαστεί χρόνος για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη 13/9 δείχνουν ότι σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός.
«Συνολικά, οι τιμές ήταν σταθερές στη χώρα μας τους τελευταίους δύο μήνες: αυτό είναι ευπρόσδεκτο νέο για τις αμερικανικές οικογένειες, με περισσότερη δουλειά να απαιτείται ακόμα.
Οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 1,30 δολάρια το γαλόνι από την αρχή του καλοκαιριού.
Αυτόν τον μήνα, είδαμε κάποιες αυξήσεις τιμών να επιβραδύνονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο σούπερ μάρκετ.
Και οι πραγματικοί μισθοί ανέβηκαν ξανά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, δίνοντας λίγη ανάσα στις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Biden.

Moody's: Σε κλυδωνισμό ολόκληρη η οικονομία των ΗΠΑ - Ο πληθωρισμός δεν αφορά μόνο τα καύσιμα

Αντί για τα καύσιμα, ήταν τα τρόφιμα, η στέγαση και οι ιατρικές υπηρεσίες που οδήγησαν το κόστος σε υψηλότερα επίπεδα τον Αύγουστο, επιβάλλοντας έναν δαπανηρό φόρο σε όσους ήταν λιγότερο ικανοί να το αντέξουν οικονομικά και εγείροντας σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πού πηγαίνει ο πληθωρισμός.
Ο δείκτης τροφίμων στο σπίτι, ένας καλός δείκτης για τις τιμές των παντοπωλείων, έχει αυξηθεί 13,5% τον περασμένο χρόνο, τη μεγαλύτερη τέτοια αύξηση από τον Μάρτιο του 1979.
Οι τιμές συνέχισαν τη μετεωρική τους άνοδο για είδη όπως τα αυγά και το ψωμί, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης