Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχεδόν 25 δισ. έχουν εισρεύσει στην Τουρκία στο 7μηνο του 2022 – Καμία εξήγηση από την Κεντρική Τράπεζα, λάθος εκτιμά η Barclays

Σχεδόν 25 δισ. έχουν εισρεύσει στην Τουρκία στο 7μηνο του 2022 – Καμία εξήγηση από την Κεντρική Τράπεζα, λάθος εκτιμά η Barclays

Μπορεί να είναι σημάδι λανθασμένων υποθέσεων για ορισμένα από τα έσοδα από υπηρεσίες

Για μυστηριώδεις ροές κεφαλαίων προς την Τουρκία κάνει λόγο το Bloomberg, καθώς οι εισροές έχουν φτάσει σε νέα υψηλά, επιτρέποντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα παρά το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα και την ασθενή ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε λίρες.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα χρήματα που δεν μπορεί να λογαριαστούν στα μηνιαία στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών αυξήθηκαν στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, ανεβάζοντας τον απολογισμό κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους στα 24,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και τα δύο είναι ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πίσω.
Στο παρελθόν, η κεντρική τράπεζα είπε ότι οι ανεξήγητες εισροές προήλθαν πιθανώς από Τούρκους που έφεραν αποταμιεύσεις μετρητών στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά όταν η λίρα είναι αδύναμη ή καταθέτοντας ξένο νόμισμα που κερδίζουν από τους τουρίστες.
Τα δεδομένα τρεχουσών συναλλαγών περιλαμβάνουν προβλέψεις που βασίζονται συνήθως σε μακροπρόθεσμα μοτίβα δαπανών και εάν αυτές οι υποθέσεις είναι πλέον ξεπερασμένες, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει μέρος της ανόδου του τρέχοντος έτους.
Τα λεγόμενα καθαρά σφάλματα και παραλείψεις συνήθως αναθεωρούνται καθώς η τράπεζα λαμβάνει δεδομένα από διεθνείς ομολόγους με καθυστέρηση.
Ακόμα κι έτσι, οι φετινοί αριθμοί είναι σε επίπεδα ρεκόρ, αναφέρει το Bloomberg.
Ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci με έδρα την Κωνσταντινούπολη είπε ότι ενώ είναι φυσιολογικό τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να δείχνουν κάποιο κεφάλαιο άγνωστης προέλευσης, η συνεχής αύξηση των ροών στην οικονομία της Τουρκίας φέτος είναι «πρόβλημα».
Μπορεί να είναι σημάδι λανθασμένων υποθέσεων για ορισμένα από τα έσοδα από υπηρεσίες, είπε ο Burumcekci.
Net errors and omissions are at record high

Προσοχή στο κενό

Τα έσοδα από τον τουρισμό από μόνα τους δεν μπορούν να εξηγήσουν τους αριθμούς.
Τον Ιούλιο τα τουριστικά έσοδα ήταν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας τον απολογισμό από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο στα 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό είναι περίπου το 70% των καθαρών σφαλμάτων και παραλείψεων κατά την ίδια περίοδο.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας βρίσκεται σε άνοδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο που προκάλεσε άνοδο στις τιμές της ενέργειας.
Το χάσμα ήταν λίγο πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τη μέση εκτίμηση των 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έρευνα του Bloomberg και ανεβάζοντας το φετινό έλλειμμα στα 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η χρηματοδότηση του κενού αποτελεί πρόκληση για τον Πρόεδρο Erdogan.
Μόνο τον Ιούλιο, οι εκροές χαρτοφυλακίου ήταν 631 εκατ. δολάρια.
Η έλλειψη επενδυτικής διάθεσης οφείλεται στις απώλειες της λίρας και στον πληθωρισμό του 80%, λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Οι μυστηριώδεις εισροές βοήθησαν ωστόσο την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τη λίρα σχετικά σταθερή από την αρχή του έτους, αφού έχασε περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της κατά την πολύμηνη πτώση το 2021.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Barclays, Ercan Erguzel, υπάρχει κίνδυνος τα καθαρά λάθη και οι παραλείψεις να μην συνεχίσουν να αποτελούν «σημαντική κινητήρια δύναμη της χρηματοδότησης» του τρεχούμενου λογαριασμού» στο μέλλον, οδηγώντας τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας σε πτώση.
«Λόγω της φύσης των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας σε ακαθάριστους, καθαρούς όρους και όρους ρευστότητας, η χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να είναι πιο δύσκολη δουλειά τους επόμενους 12 μήνες», αν οι τουρκικές εταιρείες συνεχίσουν να αποπληρώνουν περισσότερα χρέη από όσα δανείζονται, είπε ο Erguzel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης