Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εύθραυστη κατάπαυση πυρός στο Nagorno-Karabakh - Για 49 νεκρούς κάνει λόγο η Αρμενία

Εύθραυστη κατάπαυση πυρός στο Nagorno-Karabakh - Για 49 νεκρούς κάνει λόγο η Αρμενία
Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις η Μόσχα - Παρέμβαση από ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Σε μια εύθραυστη κατάπαυση πυρός κατέληξαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν από νωρίς σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Nagorno-Karabakh και που ξύπνησαν φόβους για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη, όπως εκείνη του 2020 που διήρκεσε 44 ημέρες.
Ωστόσο,
όπως έγινε γνωστό οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατάπαυση πυρός από τις 09:15 (τοπική ώρα) και ενώ νωρίτερα μια ακόμα προσπάθεια για εκεχειρία είχε καταρρεύσει μέσα σε λίγα λεπτά από ανταλλαγή πυρών.
Την κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν, αναφέροντας πως η σχετική πρόταση έγινε από την αζέρικη πλευρά, ενώ και οι υπουργοί Άμυνας της Αρμενίας και της Ρωσίας έκαναν γνωστό ότι συμφώνησαν να γίνουν βήματα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση την περιοχή.
Νωρίτερα, τόσο η Αρμενία όσο το Αζερμπαϊτζάν έκαναν λόγο για χρήση πυροβολικού και βαρέων όπλου μεγάλου διαμετρήματος με την Αρμενία να κάνει λόγο για τουλάχιστον 49 νεκρούς στρατιώτες.

Η Γαλλία συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη νέα ανάφλεξη στον Καύκασο.
Σε ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας αναφέρεται πως μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Nikol Pashinyan, ο πρόεδρος Macron ζήτησε το σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας της Αρμενίας καθώς και την τήρηση της εκεχειρίας.

Το χρονικό των συγκρούσεων

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν τα ξημερώματα κατά τριών θέσεων του στρατού της Αρμενίας στις περιοχές Γκορίς, Σοτκ και Τζερμούκ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην ναρκοθέτηση περιοχών από τους Αρμενίους στις περιοχές Ντασκασάν, Καλμπατζάρ και Λατσίν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, από τις συγκρούσεις υπάρχουν νεκροί στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, ενώ όπως τονίζει τα πλήγματα έγιναν μόνο σε στρατιωτικούς στόχους.
Οι Αζέροι κατηγορούν τους Αρμένιους για ευρείας κλίμακας σαμποτάζ στη μεθοριακή γραμμή, καθώς τους κατηγορούν ότι ναρκοθέτησαν περιοχές μεταξύ των θέσεων των μονάδων του στρατού και του δρόμου, μέσω του οποίου ανεφοδιάζονται.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Aram Torosyan, υποστήριξε ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά τεταμένη» και ότι τα πυρά που εξαπέλυσε ο αρμενικός στρατός είναι ανάλογα αυτών που δέχθηκε.
Μάλιστα ο Torosyan επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες Αρμένιοι στρατιώτες, υποστηρίζοντας πως είναι ψέμα ότι η Αρμενία είναι αυτή που άρχισε πρώτη τις εχθροπραξίες και κατηγορώντας τους Αζέρους ότι βάλλουν κατά μη στρατιωτικών στόχων.
Πάντως, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αναζητήσουν μια πολιτική και διπλωματική λύση.
4_28.png
Pashinyan (Αρμενία): Τουλάχιστον 49 οι νεκροί από τις συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν

Για τουλάχιστον 49 νεκρούς από τις συγκρούσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Nagorno – Karabakh έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Nikol Pashinyan.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, ο αριθμός αυτός δεν είναι οριστικός.
«Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, έχουμε 49 νεκρούς.
Όμως οι αριθμοί αυτοί δεν είναι οριστικοί» είπε ο Pashinyan, ο οποίος κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι εξαπέλυσε επιθέσεις διότι αρνείται να διαπραγματευθεί τη διευθέτηση του Nagorno – Karabakh.
«Το Αζερμπαϊτζάν πιστεύει ότι δεν πρόκειται να γίνουν συνομιλίες για το Nagorno – Karabakh.
Στις Βρυξέλλες κατέστη ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν τις προτάσεις μας για ειρηνευτικές συνομιλίες» υπογράμμισε ο Pashinyan.

Φόβοι για επανάληψη του 2020

Οι συρράξεις λαμβάνουν χώρα για ακόμα μια φορά στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Nagorno-Karabakh, η οποία παραμένει πηγή έντασης μεταξύ των δύο κρατών από το 1991 και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται πως νέες πολεμικές συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει πριν από δύο χρόνια, το φθινόπωρο του 2020, με τον πόλεμο των 44 ημερών να λήγει μετά από παρέμβαση της Ρωσίας και αφού πρώτα το Αζερμπαϊτζάν είχε καταφέρει να κατακτήσει αρκετά εδάφη, σε τέτοιο βαθμό που προκάλεσε ακόμα και την πτώση της κυβέρνησης της Αρμενίας.
Σημειώνεται πως για περίπου 30 χρόνια οι Αρμένιοι είχαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Nagorno-Karabakh.
Πάντως, τους τελευταίους μήνες υπήρχαν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη συνοριακή γραμμή, με την Αρμενία να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για το ότι σκότωσε ένα στρατιώτη της και με το Αζερμπαϊτζάν να κατηγορεί την Αρμενία για πυρά κατά των στρατιωτών της στη μεθοριακή γραμμή.

Συμφωνία Αρμενίας – Ρωσίας για τη σταθεροποίηση στο Nagorno – Karabakh

Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Αρμενίας συνομίλησαν σήμερα το πρωί και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, o υπουργός Άμυνας της Αρμενίας δήλωσε πως μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Shoigu και «συμφώνησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση».

1_53.png
Βοήθεια από τη Ρωσία

Πάντως, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Αρμενίας αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας προκειμένου να εφαρμοστεί η Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που επί της ουσίας σημαίνει την παρέμβαση και τη συνδρομή της Ρωσίας στην Αρμενία.
Επιπλέον, αποφασίστηκε να προσφύγει στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την επιθετικότητα κατά του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας.
1_161.jpg
Επικοινωνία με Putin

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Nikol Pashinyan είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, με τον οποίο και συζήτησε για την κλιμάκωση της έντασης με το Αζερμπαϊτζάν.
«Ο πρωθυπουργός έδωσε λεπτομέρειες για τις προκλητικές, επιθετικές ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν κατά της κυριαρχίας της Αρμενίας, οι οποίες ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα και συνοδεύτηκαν από βομβαρδισμούς από πυροβολικό και πυροβόλα όπλα μεγάλου διαμετρήματος.
Ο πρωθυπουργός είπε πως θεωρεί τις ενέργειες της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν απαράδεκτες και τόνισε τη σημασία της κατάλληλης απάντησης από τη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο της Αρμενίας.

Παρέμβαση ΗΠΑ

Την έντονη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.
«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση.
Απευθύνουμε έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες» υποστήριξε ο Blinken.

Cavusoglu (Τουρκία) προς Αρμενία: Σταματήστε τις προκλήσεις στο Nagorno Karabakh

Να σταματήσει τις προκλήσεις στο Nagorno Karabakh και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου κάλεσε την Αρμενία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu.
«Η Αρμενία θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu με τις συνομιλίες που είχε με τον Αζέρο ομόλογό του, Jeyhun Bayramov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης