Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φτάσαμε στον πάτο: Η Wall Street Journal κατονόμασε τον πραγματικό ένοχο της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη... «Δεν είναι η Ρωσία»

Φτάσαμε στον πάτο: Η Wall Street Journal κατονόμασε τον πραγματικό ένοχο της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη... «Δεν είναι η Ρωσία»
"Λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου, οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να χρησιμοποιούν μη ασφαλές άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα, για την οποία οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι φταίει η Ρωσία.
Ωστόσο, όπως είπαν οι συντάκτες της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, εκείνοι δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι να γνωρίζουν την αλήθεια ότι δηλαδή οι δικές τους πολιτικές για την κλιματική αλλαγή έχουν επιδεινώσει πραγματικά την κατάσταση.
Σύμφωνα με την αρχική ιδέα, μετά τον καθορισμό του αριθμού των ποσοστώσεων εκπομπών CO 2, οι ευρωπαϊκές εταιρείες με περισσότερες εκπομπές μπορούν να αγοράσουν τα πιστοποιητικά που χρειάζονται από εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν μειώσει τις εκπομπές τους.
Εάν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων θα πρέπει, θεωρητικά, να τονώσει τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τρέχον σύστημα εμπορίας εκπομπών CO 2 , που εισήχθη το 2005, δεν ήταν έτοιμο για τέτοιες καταστάσεις κρίσης.

Φτάσαμε στον πάτο

"Λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου, οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να χρησιμοποιούν μη ασφαλές άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό αυξάνει τη ζήτηση για δικαιώματα και, κατά συνέπεια, τις τιμές τους.
Η ενεργειακή βιομηχανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά καύσιμα για να μειώσει την εξάρτηση από τον άνθρακα ή οι αρχές θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις χώρες τους.
Αλλά οι ευρωπαίοι πολιτικοί αντιτίθενται πεισματικά σε τέτοια μέτρα, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του κόστους των ποσοστώσεων στο σύστημα εμπορίας αδειών», ανέφεραν οι αρθρογράφοι.
Ταυτόχρονα, υπό την πίεση των πράσινων ακτιβιστών, οι ευρωπαίοι πολιτικοί επέτρεψαν πολλά γεγονότα παρέμβασης στο κόστος των ποσοστώσεων, καθιστώντας τα πιο ακριβά για χάρη της αύξησης των επενδύσεων στο περιβάλλον, γεγονός που οδήγησε σε τεχνητό έλλειμμα.
Αυτό προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός κρυφού φόρου επί των ποσοστώσεων στην τιμή.
"Ορισμένοι πολιτικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki είπε πρόσφατα στους Financial Times ότι υποστηρίζει την εγκατάλειψη του συστήματος ανώτατων ορίων και εμπορίου για ένα ή δύο χρόνια.
Αλλά υπάρχουν λίγοι οραματιστές στην Ευρώπη όσες και προσιτές ενεργειακές πηγές.
Και έως ότου οι άλλοι ηγέτες πάρουν τον προσανατολισμό τους, ο κρυφός φόρος άνθρακα στην Ευρώπη θα συνεχίσει να «δαγκώνει», συνοψίζουν οι συγγραφείς.
Οι δυτικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των τιμών της ενέργειας και άνοδο του πληθωρισμού λόγω της επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας και της πολιτικής εγκατάλειψης των ρωσικών καυσίμων.
Στο πλαίσιο της αύξησης της τιμής των καυσίμων, κυρίως του φυσικού αερίου, η βιομηχανία στην Ευρώπη έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τα οποία επηρέασαν και άλλους τομείς της οικονομίας.
Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν πληθωρισμό ρεκόρ εδώ και δεκαετίες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης