Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος χρηματοδοτεί τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας; ΗΠΑ, Βρετανία και... Πολωνία

Ποιος χρηματοδοτεί τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας; ΗΠΑ, Βρετανία και... Πολωνία
Οι μικρότεροι γείτονες της Ουκρανίας συνέβαλαν περισσότερο στην πολεμική της προσπάθεια, με όρους ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα
Αν εξετάσει κανείς τις δεσμεύσεις για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 3 Αυγούστου, τα στοιχεία της Statista καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να παράσχει τα περισσότερα όπλα και άλλο εξοπλισμό, με διαφορά.
Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία είχαν δεσμευθεί για στρατιωτική βοήθεια ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Ukraine Support Tracker του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.
Η δεύτερη σε σειρά χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει υποσχεθεί πολύ λιγότερα - λίγο πάνω από 4 δισ.  δολάρια - στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, σε σχετικούς όρους, και οι δύο δεσμεύσεις στρατιωτικής βοήθειας ανέρχονται σε περίπου 0,1% του ΑΕΠ κάθε χώρας.

Μεγαλύτερη βοήθειά από... τους μικρούς γείτονες

Εξετάζοντας τη χρηματική βοήθεια υπό όρους ΑΕΠ, οι μικρότεροι γείτονες της Ουκρανίας συνέβαλαν περισσότερο στην πολεμική της προσπάθεια.
Για παράδειγμα η Πολωνία (στρατιωτική βοήθεια 0,3% του ΑΕΠ) ή η Εσθονία (0,8%).
Ακόμη και όταν αθροίζεται η στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που παρασχέθηκε ή δεσμεύτηκε από τις ΗΠΑ, αυτή ανέρχεται μόνο στο 0,2% του ΑΕΠ της χώρας.
Άλλοι μεγάλοι χορηγοί στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία είναι η Γερμανία και ο Καναδάς - παρόλο που οι σχετικές δεσμεύσεις τους ανέρχονται μόνο σε 0,03% και 0,06% του αντίστοιχου ΑΕΠ τους.
Το IfW Kiel's Ukraine Support Tracker καταγράφει συστηματικά την αξία της υποστήριξης που έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία οι κυβερνήσεις 37 κυρίως δυτικών χωρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Στη βάση δεδομένων καταγράφεται η στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που είναι δημόσια γνωστή.

statista_2.jpeg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης