Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή από το Ifo: Ύφεση στη Γερμανία το 2023 - Σκληρός χειμώνας λόγω ενεργειακής κρίσης

Ανατροπή από το Ifo: Ύφεση στη Γερμανία το 2023 - Σκληρός χειμώνας λόγω ενεργειακής κρίσης
Το ινστιτούτο ανέτρεψε την πρόβλεψή του του Ιουνίου για ανάπτυξη 3,7% για το 2023 και τώρα προβλέπει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 0,3%
Σχετικά Άρθρα

Ύφεση της γερμανικής οικονομίας το 2023 προβλέπει το Ινσιτούτο Ifo, ανατρέποντας την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας την επόμενη χρονιά.
Η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος, καθώς η δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εξαλείφει τις πιθανότητες ανάκαμψης, μετά τα λουκέτα που σχετίζονται με την πανδημία, ανέφερε τη Δευτέρα το ινστιτούτο Ifo.
Το ινστιτούτο ανέτρεψε την πρόβλεψή του του Ιουνίου για ανάπτυξη 3,7% για το 2023 και τώρα προβλέπει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 0,3%.
Παράλληλα, αναβάθμισε την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό του 2023 κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 9,3%.
Για το 2022, το Ifo υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στο 1,6% από 2,5%, ενώ αναβάθμισε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 8,1% από 6,8% τρεις μήνες πριν.

Σκληρός χειμώνας για τους καταναλωτές

Οι περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και οι δραστικές αυξήσεις των τιμών που προκάλεσαν, προκαλούν καταστροφή στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία", δήλωσε ο Timo Wollmershaeuser, επικεφαλής των οικονομικών προβλέψεων του Ifo, σύμφωνα με το Reuters.
Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι ιδιαίτερα σκληρό για τους καταναλωτές, καθώς οι προμηθευτές ενέργειας προσαρμόζουν τις τιμές τους ως απάντηση στο υψηλό κόστος προμήθειας, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε ποσοστό περίπου 11%, ανέφερε το ινστιτούτο.
Ως αποτέλεσμα, τα νοικοκυριά θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται, με το κυβερνητικό πακέτο ελάφρυνσης να μετριάζει το πλήγμα, αλλά να απέχει πολύ από το να το αντισταθμίσει, ανέφερε το ινστιτούτο.
«Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης, όπως μετράται από τη μείωση των πραγματικών κατά κεφαλήν μισθών φέτος και το επόμενο έτος κατά περίπου 3% η καθεμία, είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά από τότε που εισήχθη το 1970 το τρέχον σύστημα εθνικών λογαριασμών», εκτίμησε ο Wollmershaeuser.

Πότε αναμένεται η εξισορρόπηση

Οι αυξήσεις των τιμών εκτιμάται ότι θα εξασθενήσουν σταδιακά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους - υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο το χειμώνα - και οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν να μειώνονται το αργότερο την άνοιξη του 2023, δήλωσε το ινστιτούτο.
Για το 2024, το Ifo, μέρος μιας ομάδας ινστιτούτων, οι εκτιμήσεις των οποίων αποτελούν τη βάση για τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης, προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό στο 2,5%.
Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο, στηριζόμενη από τις δαπάνες των νοικοκυριών και του κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης