Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πακέτα διάσωσης από την κρίση τροφίμων χωρίς τη σκληρή λιτότητα ετοιμάζει το ΔΝΤ

Πακέτα διάσωσης από την κρίση τροφίμων χωρίς τη σκληρή λιτότητα ετοιμάζει το ΔΝΤ
Το σχέδιο, θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να βοηθήσει την Ουκρανία και άλλες χώρες που επλήγησαν σκληρά από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία χωρίς να επιβάλει όρους που απαιτούνται σε ένα τακτικό πρόγραμμα ταμείου
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναζητά τρόπους παροχής έκτακτης χρηματοδότησης σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοκ στις τιμές των τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα μέτρα θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με το Reuters.
Το σχέδιο, θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να βοηθήσει την Ουκρανία και άλλες χώρες που επλήγησαν σκληρά από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία χωρίς να επιβάλει όρους που απαιτούνται σε ένα τακτικό πρόγραμμα ταμείου, δήλωσαν οι πηγές του Reuters.
Το μέγεθος και το εύρος των μέτρων δεν ήταν ακόμη σαφές.
Εάν εγκριθεί το σχέδιο, θα αυξήσει προσωρινά τα υπάρχοντα όρια πρόσβασης και θα επιτρέψει σε όλες τις χώρες μέλη να δανειστούν έως και ένα επιπλέον 50% της ποσόστωσής τους στο ΔΝΤ βάσει του Μέσου Ταχείας Χρηματοδότησης του ΔΝΤ και του Μέσου Ταχείας Πίστωσης που εξυπηρετεί χώρες χαμηλού εισοδήματος, ανέφεραν οι πηγές.
«Η ιδέα είναι απλή, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει πολλές χώρες», είπε μια από τις πηγές.

Αύξηση των τιμών των τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως μετά την έναρξη του πολέμου λόγω αποκλεισμένων οδών εφοδιασμού, κυρώσεων και άλλων εμπορικών περιορισμών, αν και μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα άρχισε να συμβάλλει στη βελτίωση των εμπορικών ροών και στις χαμηλότερες τιμές τις τελευταίες εβδομάδες.
Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Ιούλιο ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 6,6% στις προηγμένες οικονομίες φέτος και το 9,5% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, θέτοντας έναν «σαφή κίνδυνο» για την τρέχουσα και μελλοντική μακροοικονομική σταθερότητα.
Πολλές αφρικανικές χώρες και άλλα φτωχά έθνη που υποφέρουν από ελλείψεις τροφίμων έχουν ζητήσει αυξημένα κονδύλια, αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές πόσες χώρες θα ζητούσαν την πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια.
Η πρόταση του ΔΝΤ θα πρόσφερε κάποια περιορισμένη βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά οι αξιωματούχοι του λένε ότι χρειάζονται ένα «πλήρες» πακέτο χρηματοδότησης καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν την κυβέρνηση σε λειτουργία ενώ διεξάγουν τον πρώτο μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ΔΝΤ ενέκρινε τον Μάρτιο 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για την Ουκρανία στο πλαίσιο του μέσου RFI για να βοηθήσει στην κάλυψη επειγουσών αναγκών δαπανών και να μετριάσει τις επιπτώσεις του πολέμου.
Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει αλλάξει τα παγκόσμια πρότυπα εμπορίου, παραγωγής και κατανάλωσης εμπορευμάτων με τρόπους που θα διατηρήσουν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2024, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα τον Αύγουστο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης