Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Ουκρανία, χωρίς ρεύμα και νερό πολλές περιοχές - Ανησυχία στο Κίεβο για ισχυρή αντεπίθεση

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Ουκρανία, χωρίς ρεύμα και νερό πολλές περιοχές - Ανησυχία στο Κίεβο για ισχυρή αντεπίθεση

Ανησυχία για ρωσική αντεπίθεση εκφράζουν οι Ουκρανοί - Ρωσικό σφυροκόπημα σε πολλές ουκρανικές περιοχές

Σχετικά Άρθρα

(upd 3)  Ρωσικοί βομβαρδισμοί πλήττουν μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας ενώ νωρίτερα την Κυριακή 11/9/2022 το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ισχυρής ρωσικής αντεπίθεσης.
Οι Ρώσοι πλήττουν ενεργειακές υποδομές και έχουν μείνει χωρίς ρεύμα μεγάλες περιοχές της χώρας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για σκόπιμα και τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ρωσικό σφυροκόπημα

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Kharkiv στην βορειοανατολική Ουκρανία αναφέρει Black out και διακοπή υδροδότησης σε πολλές περιοχές λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στρατηγικές υποδομές την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022
«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής χτύπησαν ζωτικής σημασίας υποδομές στην πόλη και την περιφέρεια του Kharkiv», έγραψε στο Telegram o Oleh Synyehubov
«Σε πολλά κατοικημένα κέντρα δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.
Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στους τόπους των επιθέσεων αυτών και οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων αντιμετωπίζουν τις φωτιές»
Την ίδια ώρα η τάση του ρεύματος έπεσε στην περιοχή του Sumy στην βορειοανατολική Ουκρανία και ο κυβερνήτης της περιφέρειας Dmytro Zhyvytskyy, κάλεσε τους κατοίκους να αποσυνδέσουν τις ηλεκτρικές συσκευές τους.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ενεργειακές υποδομές στην κεντρική ουκρανική περιοχή Dnipropetrovsk διακόπτοντας την παροχή ρεύματος σε πολλές πόλεις, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.
«Ορισμένες πόλεις και κοινότητες είναι χωρίς ρεύμα. Οι Ρώσοι έχουν χτυπήσει ενεργειακές υποδομές.
Δεν είναι σε θέση να συμφιλιωθούν με τις ήττες στο πεδίο της μάχης», έγραψε ο Valentyn Reznichenko στο Telegram.
«Θα τα καταφέρουμε. Όλες οι υπηρεσίες είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Θα αποκαταστήσουμε τα πάντα το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Zelensky: Τρομοκρατικά χτυπήματα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που πλήττουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε την Μόσχα ότι έπληξε σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές.
«Πλήρης διακοπή ρεύματος στις περιοχές του Kharkiv και του Donetsk, μερική διακοπή στις περιοχές της Zaporizhzhia,, του Dnipropetrovsk και του Sumi», έγραψε ο Zelensky σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας τους «ρώσους τρομοκράτες».
«Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να στερηθούν οι άνθρωποι το φως και την θέρμανση».
Προηγουμένως , οι τοπικές ουκρανικές αρχές είχαν αναφέρει ρωσικούς βομβαρδισμούς στρατηγικών υποδομών που προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τεράστιες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου το Κίεβο έχει εξαπολύσει αντεπίθεση διαλύοντας τις ρωσικές γραμμές και αναγκάζοντας σε οπισθοχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση πλήττουν περιοχές όπου κατοικούσαν εκατομμύρια άνθρωποι πριν από τον πόλεμο.
Στην περιοχή του Donetsk, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι η πόλη του Kramatorsk, μία από τις μεγαλύτερες της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται εκεί. Ο τοπικός κυβερνήτης ανέφερε διακοπές και σε άλλες περιοχές της περιφέρειάς του.


Ουκρανία: Να προστατεύσουμε τα εδαφικά κέρδη

Η Ουκρανία πρέπει να προστατεύσει το τεράστιο έδαφος που έχει ανακαταλάβει από μια επικείμενη ισχυρή ρωσική αντεπίθεση, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov, λέγοντας ότι «φυσικά πρέπει να ανησυχούμε» ενώ την ίδια στιγμή χαιρέτισε την αστραπιαία επίθεση του Κιέβου επειδή πήγε πολύ «καλύτερα από το αναμενόμενο», σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times τη Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022.
Η ουκρανικές επίθεση τις τελευταίες ημέρες οδήγησε σε αναδίπλωση τις ρωσικές δυνάμεις και στην ανακατάληψη περίπου 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ουκρανικού εδάφους ενώ ταυτόχρονα έχουμε την ασυνήθιστη παραδοχή από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι οι δυνάμεις έπρεπε να υποχωρήσουν, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Το ουκρανικό blitzkrieg, το οποίο ο Oleksii Reznikov περιέγραψε σε συνέντευξή του στους Financial Times ως «χιονόμπαλα που κυλούσε κάτω από έναν λόφο», είναι η πιο σημαντική οπισθοδρόμηση μέχρι στιγμής της ευρείας κλίμακας εισβολής που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στις 24 Φεβρουαρίου και … διαφημίζεται τις τελευταίες ώρες ως σημείο καμπής για την έκβαση του πολέμου.

Τα λάθη του ναυτικού

Ο Ramzan Kadyrov, ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, επέκρινε το ρωσικό ναυτικό για την υποχώρηση και δήλωσε ότι προβληματισμένος για την τεχνική τους επάρκειας».
«Έγιναν λάθη.
Νομίζω ότι θα βγάλουν συμπεράσματα.
Μπορεί να μην είναι ωραίο όταν λες σε κάποιον την αλήθεια κατάματα, αλλά μου αρέσει να λέω την αλήθεια», δήλωσε ο Kadyrov,
Την Κυριακή (11/9) οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν τις ρωσικές δυνάμεις και ο στρατηγός Valerii Zaluzhnyi, διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι απέχουν μόλις 50 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.
Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Telegram επιβεβαίωσαν τις ανακοινώσεις του ναυτικού ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εγκαταλείψει με τέτοια βιασύνη τις θέσεις ωστε τα γεύματα έχουν αφεθεί σε τραπέζια σε μια προσπάθεια να προκληθεί ευφορία στο ουκρανικό στρατόπεδο μετά της αλλεπάλληλες ήττες.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να απελευθερώνουν εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία», έγραψε ο Zaluzhnyi.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν ανακτηθεί εδάφη με έκταση περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», σημείωσε.

Ανακατάληψη εδαφών 

Επιπλέον αποχωρήσεις ρωσώφωνων από τα κατεχόμενα εδάφη λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Luhansk, νότια του Kharkiv, δήλωσε ο Serhiy Hayday ο Ουκρανός επικεφαλής της ναυτικής διοίκησης της περιοχής του Luhansk.
«Οι μαζικές απελευθερώσεις εδαφών είναι στον ορίζοντα», δήλωσε ο Hayday στην ουκρανική τηλεόραση την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, καθώς οι Ρώσοι «συνεχίζουν να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους».
«Ίσως αυτή η [νίκη] να μην είναι σε μία ή δύο μέρες, αλλά θα συμβεί σύντομα...».
Μπορούμε να πούμε ότι το ηθικό τους έχει κλονιστεί», σημείωσε αλλά όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα παρά τις ενέσεις ηθικού, η ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων έχει ήδη λάβει χώρα και αναμενεται τις επόμενες ώρες εκτεταμένη αντεπίθεση...

Χωρίς ρεύμα και νερό το Kharkiv - Ρωσικό σφυροκόπημα



Φόβος μην περικυκλωθούν…

Ο Reznikov δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποδυναμωθεί μετά την εξαήμερη επίθεση, ωστόσο το ηθικό ήταν υπερβολικά υψηλό.
«Οι Ουκρανοί ήθελαν να προχωρήσουν σε αυτήν την αντεπίθεση, χρειαζόμασταν αυτήν την αντεπίθεση και είναι σημάδι ότι η Ρωσία μπορεί να νικηθεί».
Ωστόσο, προειδοποίησε επιπλέον ότι οι ρωσικές ενισχύσεις ενδέχεται να εξαπολύσουν αντεπίθεση σε αδύναμα σημεία του μετώπου, αναδιατάσσοντας με επιτυχία τις δυνάμεις του..
Υπάρχει ο επιπλέον κίνδυνος οι ουκρανικές δυνάμεις να περικυκλωθούν από τα πλήρως εξοπλισμένα ρωσικά στρατεύματα σε περίπτωση που προχωρήσουν στα ενδότερα των κατακτημένων περιοχών.
«Μια αντεπίθεση απελευθερώνει έδαφος και μετά από αυτό πρέπει να το ελέγχετε και να είστε έτοιμοι να το υπερασπιστείτε», σημείωσε ο Reznikov στους Financial Times.
«Φυσικά, πρέπει να ανησυχούμε (για την ρωσική αντεπίθεση), αυτός ο πόλεμος μας πλήττει εδώ και χρόνια».
.
Η απόσυρση

Το ηθικό του ουκρανικού στρατού ενισχύθηκε περαιτέρω όταν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε μία ασυνήθιστη ανακοίνωση το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 λέγοντας ότι οι δυνάμεις του είχαν αποσυρθεί ξανά από τη στρατηγική μητρόπολη Izyum, υποστηρίζοντας ότι είχε αποφασίσει να «ανασυνταχθεί» και να τις μεταφέρει νοτιοανατολικά στην περιοχή του Donesk.
Η ανακοίνωση έφτασε εδώ γρήγορα αφού ουκρανικά στρατεύματα περικύκλωσαν το Kupyansk, βόρεια του Izyum, έναν οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο που παρέχει αμυντικη στήριξη στη Ρωσία σε όλη τη βορειοανατολική Ουκρανία.

Το σημαντικότερο στρατιωτικό επίτεγμα

Η απελευθέρωση του Izyum «θα ήταν το πιο σημαντικό ουκρανικό στρατιωτικό επίτευγμα από τότε που κέρδισε τη μάχη του Κιέβου τον Μάρτιο», δήλωσαν αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ότι περίμεναν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «θα καταλάβουν το ίδια η πόλη Izyum τις επόμενες 48 ώρες, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη».

Η ήττα στη Kherson 

Ο Reznikov δήλωσε ότι η αντεπίθεση στη Kherson σημείωσε πιο αργή πρόοδο επειδή ήταν μια αγροτική περιοχή «με αρδευτικά κανάλια» που οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως αμυντικά χαρακώματα.
Οι απώλειες εκεί φέρονται να είναι βαριές και ο ουκρανικός ο στρατός ανακοίνωσε ότι 1.200 Τσετσένοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί για να ενισχύσουν τις ρωσικές θέσεις.
Ο  Reznikov πρόσθεσε ότι οι Τσετσένοι έχουν συνηθίσει στα στρατεύματα της πρώτης γραμμής να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, με ανάλογο τρόπο που η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε τα τάγματα Smersh στο Β' ΠΠ.
Ακόμα κι έτσι, οι αναλυτές αμφισβητούν όλο και περισσότερο εάν η τελευταία επιτυχία της Ουκρανίας θα άλλαζε πιθανώς τη βεβαιότητας για στρατιωτική νίκη της Ρωσίας.
«Τα νέα από το υπουργείο Άμυνας σχετικά με την υποχώρηση θα διαδοθούν γρήγορα», δήλωσε ο Dara Massicot,, στρατιωτικός αναλυτής στην Rant Corporation, μια ομάδα σκέψης των ΗΠΑ.
«Η Μόσχα δεν να υποτιμά πόσο γρήγορα μπορούν να καταρρεύσουν τα μέτωπα απο  κακές ειδήσεις, πανικό και φήμες – ειδικά δεδομένης της εξάντλησης δυνάμεων που προέρχεται από μήνες μάχης, έλλειψη εφεδρειών και ανάπαυσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης