Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρθρο – κόλαφος στους FT για Μητσοτάκη: Ντροπιαστική η στάση του στο σκάνδαλο των υποκλοπών – Σε άμυνα η κυβέρνηση

Άρθρο – κόλαφος στους FT για Μητσοτάκη: Ντροπιαστική η στάση του στο σκάνδαλο των υποκλοπών – Σε άμυνα η κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε άμυνα μετά την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας παρακολούθησαν το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρουν οι Financial Times
Σχετικά Άρθρα

Σκληρό άρθρο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών από τον αρθογράφο των Financial Times, Tony Barber.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε άμυνα μετά την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας παρακολούθησαν το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΠΑΣΟΚ. Ο Μητσοτάκης αρνείται ότι διέταξε την παρακολούθηση ή ακόμη και ότι γνώριζε γι' αυτήν — κάτι που, ακόμα κι αν είναι αλήθεια (και τείνω να του δώσω το πλεονέκτημα της αμφιβολίας), είναι λίγο ντροπιαστικό, δεδομένου ότι έθεσε την υπηρεσία πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχό του αφού έγινε πρωθυπουργός το 2019. Οι αποκαλύψεις ώθησαν μερικούς από τους κορυφαίους ειδησεογραφικούς οργανισμούς του κόσμου να δημοσιεύσουν επιθέσεις στην ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας», σημειώνεται στο άρθρο.
Οι αποκαλύψεις ώθησαν μερικούς από τους κορυφαίους ειδησεογραφικούς οργανισμούς του κόσμου να δημοσιεύσουν επιθέσεις στην ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας.
Στήλη γνώμης στους New York Times έκανε λόγο για «τη σήψη στην καρδιά της Ελλάδας».
Το Der Spiegel, το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό, μίλησε για «διολίσθηση της Ελλάδας προς τον αυταρχισμό», εστιάζοντας όχι μόνο στο σκάνδαλο των μυστικών υπηρεσιών αλλά και στην απώθηση των προσφύγων από την Ελλάδα που φτάνουν στα σύνορά της.

Τουρκία και οικονομικά προβλήματα

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επέλεξε τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή για να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι κατέχει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο, αναφέρει το άρθρο.
«Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη». Η ΕΕ καταδίκασε τη γλώσσα του Erdogan χακτηρίζοντάς την μέρος ενός συνεχούς προτύπου λεκτικής εχθρότητας κατά της Ελλάδας.
Ένα άρθρο της Deutsche Welle εξετάζει πώς τα θαλάσσια σύνορα, η ενεργειακή εξερεύνηση και το διαιρεμένο νησί της Κύπρου αποτελούν χρόνιες πηγές έντασης μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι, ονομαστικά τουλάχιστον, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.
Πώς πρέπει η Ελλάδα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να ερμηνεύσουν τη στάση του Erdogan; Με περισσότερη ηρεμία παρά συναγερμό, ίσως. Μοιάζει με τη συμπεριφορά ενός αυτοκρατορικού ηγέτη που γνωρίζει ότι έχει επιρροή στους συμμάχους του λόγω της σημασίας της Τουρκίας για τη Δύση στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Από την άλλη πλευρά, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει στρατιωτικοποιηθεί ολοένα και περισσότερο την τελευταία δεκαετία, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Dimitar Bechev που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Η κρίση χρέους και οι αμυντικές δαπάνες

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα είναι βαριές. Ακόμη και σε στιγμές έκτακτης οικονομικής ανάγκης, όπως η κρίση του δημόσιου χρέους πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα ένιωσε την ανάγκη να διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες πάνω από τον στόχο του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ.
Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται κάτω από αυτόν τον στόχο — αλλά η Ελλάδα, με την Τουρκία ως γείτονα, θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να παραμείνει σε επιφυλακή.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι, ας πούμε, το 2012 ή το 2015, όταν η κρίση χρέους σχεδόν την έθεσε εκτός ευρωζώνης.
Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ ανακοίνωσε το τέλος της «ενισχυμένης εποπτείας» των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών του έθνους, σηματοδοτώντας το κλείσιμο μιας 12ετούς περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα είχε ουσιαστικά εντολές από τους πιστωτές της ΕΕ και ΔΝΤ να καταπιεί το φάρμακό τους σε αντάλλαγμα προγράμματα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και αποπλήρωσε όλες τις πιστώσεις της από το ΔΝΤ τον Απρίλιο, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Το δημόσιο χρέος της, αν και αστρονομικά υψηλό στο 199% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στα τέλη του 2021, βρίσκεται σε πτωτική πορεία.
Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Υπάρχουν όμως προειδοποιητικά σημάδια.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η οικονομική ύφεση της Ευρώπης και τα αυξανόμενα επιτόκια της ευρωζώνης ασκούν πίεση στην Ελλάδα. Βαθιά θαμμένη στην τελευταία ολοκληρωμένη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, είναι αυτή η παρατήρηση: Η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της υπό σοβαρό σοκ εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη περιφερειακή υποστήριξη.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου έχει αυξηθεί από τα τέλη Αυγούστου σε περισσότερο από 4% - όχι επικίνδυνα υψηλό, αλλά μια εξέλιξη που χρειάζεται παρακολούθηση.
Επιπλέον, τα κοινωνικά σημάδια της κρίσης χρέους παραμένουν ορατά.
Η ελληνική ανεργία, αν και πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 27,8% του εργατικού δυναμικού το 2013, εξακολουθεί να είναι 12,1%, περίπου διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ..

greece_9.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης