Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καυστικός ο Ουκρανός πρωθυπουργός Shmyhal επικρίνει το ΔΝΤ γιατί καθυστερεί τη βοήθεια

Καυστικός ο Ουκρανός πρωθυπουργός Shmyhal επικρίνει το ΔΝΤ γιατί καθυστερεί τη βοήθεια
Ο παγκόσμιος δανειστής άργησε πολύ να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία τώρα που η Ουκρανία αντιστέκεται στην πλήρους κλίμακας εισβολή των στρατευμάτων του προέδρου Vladimir Putin, η οποία διανύει πλέον τον έβδομο μήνα
Σχετικά Άρθρα

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal καυτηρίασε την αργή πρόοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον αφορά την προώθηση ενός νέου πακέτου βοήθειας για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, όπως μεταφέρει το Bloomberg.
Ο Denys Shmyhal απέδωσε τα εύσημα στο ΔΝΤ για την άφθονη υποστήριξη που παρείχε στο παρελθόν στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων το 2014-2015, αφού η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και υποδαύλισε στρατιωτικές συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας.
Είπε όμως ότι ο παγκόσμιος δανειστής με έδρα την Ουάσινγκτον άργησε πολύ να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία τώρα που η Ουκρανία αντιστέκεται στην πλήρους κλίμακας εισβολή των στρατευμάτων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία διανύει πλέον τον έβδομο μήνα.
Το Κίεβο υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα δανείου του ΔΝΤ τον Αύγουστο και ήλπιζε να λάβει μια πρώτη εκταμίευση ήδη από τον Νοέμβριο.
Αλλά το ΔΝΤ έχει αργήσει να προχωρήσει σε σύγκριση με άλλους δωρητές, σύμφωνα με τον Shmyhal.
"Αφού είδαμε την ηγεσία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχουμε μια αρκετά παθητική στάση από το ΔΝΤ", δήλωσε ο Shmyhal στους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Γιάλτας στο Κίεβο το Σάββατο. "Αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε, έχουμε υποβάλει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα στο ΔΝΤ και παροτρύνουμε τους εταίρους μας να επιταχύνουν τη δράση τους".

Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον Ουκρανό επιχειρηματία Viktor Pichnuk

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το νέο δάνειο που ζητά από το ΔΝΤ. Νωρίτερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Kyrylo Shevchenko δήλωσε στο Reuters ότι το Κίεβο ζητά έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν και υπάρχει η αντίληψη ότι το ΔΝΤ δεν παρέχει βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή του Shevchenko, Serhiy Nikolaychuk.
Το πρόβλημα για το ταμείο είναι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον πόλεμο. Δεν είναι ακόμη σαφές τι αντίκτυπο θα έχει η εισβολή της Ρωσίας στην οικονομία της Ουκρανίας, για να μην αναφέρουμε πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος.
Ο Ihor Shpak, εκπρόσωπος του γραφείου του ΔΝΤ στην Ουκρανία, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το ΔΝΤ χορήγησε 1,4 δισ. δολάρια στην Ουκρανία σε ταχεία χρηματοδότηση για τη στήριξη των δημόσιων οικονομικών της τον Μάρτιο, λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Αλλά το έθνος χρειάζεται περισσότερα, καθώς αντιμετωπίζει δημοσιονομικό κενό ύψους έως και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.
Το Κίεβο είναι επίσης προγραμματισμένο να αποπληρώσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους προς το ΔΝΤ μέχρι το 2024.
Εκτός από την προσδοκία να λάβει περισσότερα κεφάλαια από τους συμμάχους της, η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιδιώκει επίσης να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 40% σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως το 2023, δήλωσε ο Shmyhal.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης