Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Δύση υποχωρεί στην αντιπαράθεση με την Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Ο φόβος για το μέτωπο με τη Ρωσία

H Δύση υποχωρεί στην αντιπαράθεση με την Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Ο φόβος για το μέτωπο με τη Ρωσία
Οι μομφές της Δύσης για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Η Δύση φαίνεται παρά τους ρητορικούς λεονταρισμούς να υπαναχωρεί μετά τη σκληρή απάντηση που έλαβε στην υπόθεση της Ταϊβάν στην επίθεση που επιχείρησε έναντι της Κίνας με αφορμή το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα καθώς ξεκινά τη λειτουργία του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022: να καταστήσουν υπόλογη την Κίνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ και  να αποτύχουν ή να χάσουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία να τη φέρουν σε λογοδοσία εδώ και χρόνια ενώ την ίδια ώρα η σχετική ρητορική οξύνεται.
Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michelle Bachelet, το γραφείο της οποίας δημοσίευσε την έκθεση για την Κίνα, ολοκλήρωσε τη θητεία της
Ο διάδοχός της, ο Αυστριακός Volker Turk, δεν βρίσκεται ακόμη στη Γενεύη και επίσημα δεν υπάρχει καμία συνέχεια η κατάμεστη ατζέντα του συμβουλίου που περιλαμβάνει τις κρίσεις στην Ουκρανία και την Αιθιοπία.
Φαίνεται λοιπόν ότι η υπόθεση... πηγαίνει στις ελληνικές καλένδες καθώς το δυτικό στρατόπεδο υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις απο την γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Η συμφωνία για την ενεργειακή συμμαχία

 Την ίδια ώρα η Ρωσία υλοποιώντας τη στρατηγική της για τη δημιουργία ενός μπλοκ το οποία θα αμφισβητήσει  ενεργά τον μονοπολιτικό κόσμο και την κυριαρχία των ΗΠΑ διαδικασία της παγκοσμιοποίησης,  εργάζεται στρατηγικά για να αναδρομολογήσει τις εξαγωγές ορυκτών ενεργειακών προϊόντων από την Ευρώπη και να τις κατευθύνει στην Ασία, η οποία άλλωστε με ηγέτιδα την Κίνα αποτελεί το επίκεντρο πλέον της παγκόσμιας παραγωγικής δραστηριότητας..
Στο επίκεντρο του αναπροσανατολισμού των εξαγωγών βρίσκεται ο αγωγός Power of Siberia 2.
Πρόκειται για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος έχει δυναμικότητα αντίστοιχη με εκείνη των Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που σχεδιάστηκαν για να συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη συνολικά, μέσω της Βαλτικής.
Θα είναι δε σε θέση να μεταφέρει 50 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τη Σιβηρία προς την «καρδιά» της ανερχόμενης υπερδύναμης, μέσω της Μογγολίας.
«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις αναφορικά με την πιθανή προώθηση ενός μεγάλου έργου στις υποδομές.
Εννοώ την προμήθεια της Κίνας με ρωσικό αέριο μέσω της Μογγολίας», είχε δηλώσει ο ίδιος ο Putin την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, στο Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψής του με τον πρωθυπουργό της κεντροασιατικής χώρας, Λουβσαναμσράι Ογιούν-Έρντενε.

Το μεγάλο σχέδιο

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα είχαν υπογράψει ένα συμβόλαιο 30 ετών που αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου..
Εσχάτως δε, έχουν ξεκινήσει την τιμολόγηση των συναλλαγών της σε ρούβλια και, κυρίως, γουάν, αμφισβητώντας στην πράξη την ηγεμονία του δολαρίου και το σύστημα διεθνών συναλλαγών SWIFT.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αγόρασε πέρυσι από την Ρωσία 16,5 δισ. κυβικά αερίου. '
Παρά δε το γεγονός ότι αυτή η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη που εξήχθη προς την Ευρώπη στο ίδιο διάστημα, η λειτουργία του Power of Siberia 1 από το 2019 και η κατασκευή του προαναφερθέντος δεύτερου ομώνυμου αγωγού (ως το τέλος της δεκαετίας) αναμένεται ότι αλλάξουν τα δεδομένα.
Θα καταστήσουν, με άλλα λόγια, την Κίνα τη βασικότερη αγορά για την Gazprom και το Κρεμλίνο για τις επόμενες δεκαετίες, με τη συνολική δυναμικότητα των δύο αγωγών να πλησιάζει τα 90 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Είναι γεγονός, φυσικά, ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όμως τελική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, κυρίως λόγω της δυσπιστίας των Κινέζων αναφορικά με τη διέλευσή του μέσω μιας τρίτης χώρας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, όπως και οι συνολικές αλλαγές στο διεθνές σκηνικό φαίνεται πως επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων

Russia cuts Nord Stream 1 gas flows indefinitely
Ταχεία διεύρυνση του διμερούς εμπορίου

Σε αυτό το πλαίσιο παγίωσης ισχυρών οικονομικών δεσμών, οι κινεζικές αποστολές εμπορευμάτων προς και από τη Ρωσία επιταχύνθηκαν τον Αύγουστο 2022 συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα, ενώ αντίθετα επιβραδύνθηκαν προς και από άλλες χώρες λόγω της ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης.
Οι κινεζικές αποστολές προς τη Ρωσία, που έχει πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, αυξήθηκαν κατά 26,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε όρους δολαρίου, συγκριτικά με αύξηση 22,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών υπηρεσιών
Οι εισαγωγές από τη Ρωσία σημείωσαν άλμα 59,3% συγκριτικά με αύξηση κατά 49,3% τον Ιούλιο.
Η Ρωσία είναι βασική πηγή για πετρέλαιο, αέριο, άνθρακα και αγροτικά προϊόντα για την Κίνα
Η Ρωσία ήταν ο βασικός προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις κινεζικές τελωνειακές υπηρεσίες στις 20 Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε στο οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ ότι η κινεζική ζήτηση για ρωσική ενέργεια αυξάνεται, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για το ρωσικό ενεργειακό τομέα.
bne IntelliNews - Death of China-to-Russia cargo transit routes means it's  all aboard for Kazakhstan

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης