Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες φαβορί για την ανατροπή στις εκλογές στις 11 Σεπτεμβρίου 2022

Σουηδία: Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες φαβορί για την ανατροπή στις εκλογές στις 11 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιοι παράγοντες φέρνουν την πολιτική αλλαγή – Η εγκληματικότητα και η μετανάστευση μαζί με τις αλλαγές στο εκλογικό σώμα ανατρέπουν τις παραδοσιακές ισορροπίες

Σχετικά Άρθρα

Η Σουηδία διεξαγάγει γενικές εκλογές την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, εν μέσω  ενός πρωτοφανούς για τα πολιτικά ήθη της χώρας πολιτικού κλίματος..
Την ίδια στιγμή, συγκλονίζεται από ένα κύμα βίαιης εγκληματικότητας που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη σκανδιναβική ιστορία.
Η Σουηδία σε διάστημα δύο γενιών έχει μετατραπεί από μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο σε μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες της Ευρώπης.
Την ίδια περίοδο, η μαζική μετανάστευση έχει αλλάξει δραματικά τον πληθυσμό της Σουηδίας. 1,2 εκατομμύρια από όσους είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022 γεννήθηκαν εκτός Σουηδίας -- περίπου 200.000 περισσότεροι αλλοδαποί από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2018.
Σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους ηλικίας 18-21 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά είτε γεννήθηκε στο εξωτερικό είτε έχει δύο γονείς γεννημένους στο εξωτερικό
Στο κέντρο του Μάλμε, σχεδόν κάθε δεύτερο άτομο που έχει δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά έχει καταγωγή από ξένη χώρα.

Δικά τους κομματα

Οι μουσουλμάνοι μετανάστες στη Σουηδία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τείνουν να ψηφίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους Σοσιαλδημοκράτες ή άλλα σοσιαλιστικά ή αριστερά κόμματα.
Ωστόσο, έχουν γίνει πλέον τόσο πολλοί και έχουν αυτοπεποίθηση ώστε δημιουργούν και τα δικά τους πολιτικά κόμματα.
Ο Mikail Yuksel, ένας τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνος, ηγείται του Partiet Nyans, το οποίο έχει οπαδούς σε πόλεις όπως το Μάλμε.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες (SD) συνεχίζει να χτίζει το προβάδισμά του έναντι του κύριου δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις ενόψει των αυριανών βουλευτικών εκλογών, καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, ανέφερε το Politico.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη για το SD αυξάνεται, με περίπου 22% να λέει ότι θα ψήφιζε το κόμμα, δίνοντάς του τη δεύτερη μεγαλύτερη υποστήριξη μετά τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες με 28%.
Το Poll of Polls του Politico, το οποίο συγκεντρώνει τις δημοσκοπήσεις, τοποθετεί το SD στο 20% και τους Σοσιαλδημοκράτες στο 29%.

Η άρση της απομόνωσης και το ριζικό σοκ

Ενώ παρόμοια κόμματα επικράτησαν πρόσφατα στη γειτονική Φινλανδία, Δανία και Εσθονία, στη Σουηδία το SD έχει εξοστρακιστεί από κύριους αντιπάλους για δεκαετίες λόγω των δεσμών του μεταξύ των νεοναζιστικών ομάδων που δρούσαν στη χώρα τη δεκαετία του 1990.
Όπως σημειώνει το Politico, η ανάδειξη της SD ως βασικού παράγοντα στη χάραξη πολιτικής της Σουηδίας θα εξακολουθούσε να αποτελεί ριζικό σοκ για το πολιτικό σύστημα του σκανδιναβικού κράτους, το οποίο τον περασμένο αιώνα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην οικοδόμηση κοινωνικής συναίνεσης.
Ενώ οι μεταναστευτικές πολιτικές της Σουηδίας είναι από καιρό φιλελεύθερες, η πλατφόρμα της SD θα στοχεύει σε μηδενική παροχή ασύλου.
Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Σουηδίας επικεντρώνεται παραδοσιακά στην πολιτική της αναμόρφωσης και όχι στην τιμωρία, αλλά η SD ζητά μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης και ευρύτερη χρήση της απέλασης.
«Απέλαση ξένων εγκληματιών… και καμία συζήτηση», λέει μια από τις νέες προεκλογικές αφίσες της SD.

Πολιτική ανατροπή

«Είναι καιρός ο σουηδικός λαός να μας δώσει μια ευκαιρία», δήλωσε ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών (SD) Jimmie Åkesson σε ένα πλήθος πολλών εκατοντάδων το βράδυ της εβδομάδας.
«Ήρθε η ώρα να μας δώσουμε την ευκαιρία να κάνουμε τη Σουηδία μεγάλη ξανά».
Ο Åkesson ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών άφησε το κράτος πρόνοιας να καταρρεύσει και επισήμανε ότι το κόμμα του μεγαλώνει επειδή τόλμησε να επικαλεστεί τέτοιες αποτυχίες και «να αποκαλεί τα πράγματα με το όνομά τους».
«Η Σουηδία ήταν μια σπουδαία χώρα, μια ασφαλής χώρα, μια επιτυχημένη χώρα και μπορεί να γίνει όλα αυτά ξανά», είπε.
Το συμπέρασμα είναι ότι για πρώτη φορά στη σουηδική ιστορία, ένα ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα έχει ρεαλιστικό στόχο να εξασφαλίσει σοβαρή επιρροή σε βασικούς τομείς πολιτικής, όπως η μετανάστευση και η αστυνόμευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης